MotoNews.pl

LIQUI MOLY MoS2 CO WY NA TO?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam musze sie poradzic i wiem ze te tematy byly juz walowane na forum. Moja beta 325CI jezdzila do momentu kiedy ja kupilem na Liqui Moly 0W-40 nie moglem tego oleju kupic wiec zalalem mobila full syntetyk chyba 5W-50 noi nie za zbytnio mi sie to podoba bo go troche ubywa tak okolo 1l na 15 tysi auto ma przejechane 176 tysi, wiec zastanawiam sie czy wlac znowu 0W-40 pelny syntetyk czy ten polsyntetyk z dwusiarczkiem molibdenu podobno jest dobry zreszta przy takim przebiegu to wypadaloby juz lac polsyntetyk jak sadzicie? Zaznaczam ze nie wiem czy 0W-40 ubywal bo wymienilem zaraz po zakupie na tego mobila.

Moja pierwsza 320 po założeniu gazu brała 1l Mobila 15W40 na 1 tys.km. Po zalaniu Mobilem 5W50 było znacznie lepiej, z silnika znikał 1 l ale po przejechaniu 4 tys.km. To było 4 lata temu.Teraz jeździ nim kumpel i oleju bierze tyle samo. Moim zdaniem źle nie wybrałeś. A dodatek dwusiarczku molibdenu przy tym przebiegu byłby wskazany. W swojej mam teraz Texaco Havoline 10W40 + dodatek Liqui Moly z MoS2 i nie jest źle.

To bardzo dobry olej do silników z przebiegiem min.70 tys.km
Jezdze na nim ja,moi znajomi, przyjaciele i wrogowie.Nikt nie narzeka a wprost przeciwnie Redukuje hałas, zużycie oleju,przywraca (w granicach rozsądku) osiągi.Moge tez polecic Valvoline MaxLife 10W40 - miód dla silnika.Ostatnio pojawił sie też półsyntetyk Texaco 15W50 - wyzsza lepkość w temoperaturze pracy silnika robi swoje.

zajrzyjcie do instrukcji obsługi swojego auta, a przekonacie się że fabryka dopuszcza branie oleju. każdy silnik pali olej. z czego to wynika już kiedyś tłumaczyłem.
pozdrawiam

Nie znam się na olejach, więc jeżdże na Castrol GTX Magnatec i nie narzekam bo olej ma bardzo dobre własności myjące i smarujące. Pozatym w szkole na przedmiocie PALIWA I SMARY mówili nam, że oleje o tych samych klasach jakościowych są porównywalne i nie warto przepłacać. Oprócz tego mówili jednak że mimo wszystko najlepsze oleje robi TEXACO (żaden z wykładowców dla nich nie pracował ).

A pytanie Marcin jeszcze do ciebie też teraz będe zmieniał olej więc doradź mi co mam nalać. Pełen syntetyk czy pół ?? Ten Castol co teraz mam to Fullsyntetic. Jak ktoś wie to niech pisze

Cytat:
2005-03-16 14:00:10, Buczer pisze:
A pytanie Marcin jeszcze do ciebie też teraz będe zmieniał olej więc doradź mi co mam nalać. Pełen syntetyk czy pół ?? Ten Castol co teraz mam to Fullsyntetic. Jak ktoś wie to niech pisze

ja jezdze na texaco polsyntetycznym 10w40 SL ale przy nastepnej zmianie wleje wlasnie chyba castrola magnatec syntetycznego lub pol. jak dobrze ci na nim chodzi to po co zmieniac ? ja wlasnie slyszalem ze ten magantec jest najlepszy jak narazie.

nie ma co ukrywać. w chwili obecnej najlepszy jakościowo olej to magnatec, tak jak kiedyś mobil1.
pozdrawiam

No to super

a ja tam jeżdze na lotos traffic i nie narzekam

a ja mam jeszcze jedno pytanie czy jak będzie słaby olej to głośniej będą chodziły zawory czy wymiana by coś dała. jak kupiłem od gościa to powiedział że wymienił na special 15w40, teraz chce wymienić olej i co najlepiej wlać po takim lipnym oleju jakim mam w silniku dodam że moje auto to E30 1.8 M40 przebieg 230 tys, gaz