Jakie świece???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Jakie świece najlepiej kupić do BMW 318i E36, grudzień 93r. z instalacją gazową?????

Ja mam załozone Brisk Silwer do LPG i u mnie sie sprawdzają .
Mozesz je kupić np TU
Pozdrawiam

Nie wiem jakie masz kupić, ale wiem jedno - nie kupuj świec Beru, ja kupiłem 3 elektrodowe i tak szybko jak je załozyłem, tak szybko wyciągłem. Masakra, auto co chwile gasło stało się tak czułe na ruchy sprzęgła, że szok. Więc kupiłem 6 szt. zwykłych Boszek i śmiga marzenie.

Cytat:
Nie wiem jakie masz kupić, ale wiem jedno - nie kupuj świec Beru, ja kupiłem 3 elektrodowe i tak szybko jak je załozyłem, tak szybko wyciągłem. Masakra, auto co chwile gasło stało się tak czułe na ruchy sprzęgła, że szok. Więc kupiłem 6 szt. zwykłych Boszek i śmiga marzenie.

a może trzeba było kupić świece odpowiednie do twojego silnika? ja jeżdżę na beru, a na ngk mi nie chodziła. brisków nie próbowałem.zauważam że fabryka BMW oryginalnie montuje świece beru.
pozdrawiam

A jaki masz silnik?
M40 czy M43?

Zajrzyj na stronę

E36 318i IGNITION COIL/SPARK PLUG

Dobre świece, które możesz użyć w twoim silniku (M43) to
świece typu High Power

Bosch FGR7DQP
NGK BKR6EQUP

Pozostałe świece wymienione w tym linku można sobie darować.

Myślę, że porównywalne parametry pracy posiada również świeca

Beru UXF79P

chociaż nie występuje ona na liście BMW, ale występuje na liście Beru do takiego silnika.

Marcin kupiłem świece przeznaczone do BMW, także niwiem co było nie tak, ale mój egzemplarz na nich nie chciał jeździć. Może poprostu mam kiepski samochód lub może to sprawa indywidualna dla każdego autka (ale sie pocieszam).

Podobną sytuacje miałem jak wsadziłem Beru(dla Xsary) do Xsary - też gasła i dławiła się więc wymieniłem na Briski i jest okej.

Ale może ja jakis pechowy na te BERU jestem.

Cytat:
2005-03-16 13:48:57, Buczer pisze:
Marcin kupiłem świece przeznaczone do BMW...

Świece nie dobiera się do marki samochodu, tylko do typu silnika. W samochodach BMW występuje wiele typów silników, i stąd wiele rodzajów świec. Proste a pomocne

Cytat:
2005-03-16 07:12:08, MARCIN_RADOM pisze:
zauważam że fabryka BMW oryginalnie montuje świece beru. pozdrawiam

kiedys moze tak, teraz montuja ngk ale pewnie miedzy innymi...

No oki zyggy, ale ja wybrałem świece pod kątem mojego silnika m20 tylko w uproszczeniu napisałem BMW. Mój błąd. Ale myslałem że to oczywiste
Pozdrawiam

z tego co mozna w tym wątku poczytać, można stwierdzić iż dobór świec do silnika jest wysoce indywidualną sprawą. mi na ngk nie chodziła becia a chodzi na beru. innemu koledze znów odwrotnie. w związku z tym pytania o rady w kwestii doboru świec uważam za bezzasadne i chyba powinny lecieć do kosza. co wy na to?

Myśle, że powinno się dobierać świece tak jak zaleca producent - koniec kropka!

Cytat:
2005-03-16 16:33:59, Aldik pisze:
Myśle, że powinno się dobierać świece tak jak zaleca producent - koniec kropka!

Wydaje mi sie ze jest to sprzaw wielce dyskusyjna bo idąc dalej za mysleniem aldika to wszystkie czesci powinnismy uzywac tylko orginalne polecane przez producenta. Wiadome jest ze producent poleca tylko firmy ktore maja z nim jakis układ (polityka ekonomiczna) i nie jest w jego interesie wymienianie wszystkich producentów (darmowa reklama) których zamienniki mozna uzywac i nie są wcale gorsze a czasem nawet lepsze.
A co do swiec to zgodzę sie z Marcinem ze nalezy je dobrac indywidualnie jezeli na preferowanych przez producenta nie chce chodzic.
Pozdrawiam

Mysle, ze dobierac - ale parametrami (koniecznosc) a nie producentem.
Chyba ze, jest odbiegajaca roznica w trwalosci.

Cytat:
2005-03-16 18:31:53, max230 pisze:
Wydaje mi sie ze jest to sprzaw wielce dyskusyjna bo idąc dalej za mysleniem aldika to wszystkie czesci powinnismy uzywac tylko orginalne polecane przez producenta. Wiadome jest ze producent poleca tylko firmy ktore maja z nim jakis układ (polityka ekonomiczna) i nie jest w jego interesie wymienianie wszystkich producentów (darmowa reklama) których zamienniki mozna uzywac i nie są wcale gorsze a czasem nawet lepsze. A co do swiec to zgodzę sie z Marcinem ze nalezy je dobrac indywidualnie jezeli na preferowanych przez producenta nie chce chodzic. Pozdrawiam

Na zalecanych przez producenta musi chodzić!!!
Ja np w instrukcji mam wypisane dwa rodzaje świec: Boscha i NGK.

Cytat:
2005-03-16 23:34:55, Aldik pisze:
Na zalecanych przez producenta musi chodzić!!! Ja np w instrukcji mam wypisane dwa rodzaje świec: Boscha i NGK.

Zgadza sie, ale nie w przypadku instalacji gazowej
pozdrawiam

Cytat:
2005-03-17 08:01:37, max230 pisze:
Zgadza sie, ale nie w przypadku instalacji gazowej pozdrawiam

To instalacji gazowej to zalecam jednoelektrodowe - jeżeli tych 2 fimr takie występuje to czemu nie?!

co do świec czteroelektrodowych to zapewne wszyscy wiedzą że mimo czterech elektrod bocznych i jednej centralnej i tak iskra pojawia sie miedzy jedną boczną i centralną. nie wierzcie w slogany reklamowe że cztery iskry itd. jedyną korzyscią jest zwiększona trwałość, bo z pewnością cztery boczne wolniej sie wypalą niż jedna. jednak centralna nadal pozostaje jedna a iskra zawsze jest jedna, chyba że są dwie cewki. iskra przeskakuje zawsze najkrótszą drogą.
pozdrawiam

Zgadza się że iskra jest zawsze jedna. Ja chciałem tylko dodać jedno, ktoś mi kiedyś mówił o tzw efekcie "zdmuchiwania świecy" w przypadku właśnie rozwiązań kilkuelektrodowych w silnikach z instalacją gazową i nalezy w takim przypadku stosować tylko jednoelektrodowe.

Panowie przyszłą pora na wymiane świeczek, mam teraz BERU ale autko po 50 tys już delikatnie przerywa..szukam świec na allegro i nie moge znaleść konkretnych..Dajcie jakiegoś link'a do porządnego towaru bosch czy beru.
2.0 M50