Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2005-03-16 12:36:01 Nowy podatek drogowy: Taksometr w każdym samochodzie?
Przedstawione przez resort infrastruktury założenia Polityki Transportowej Państwa na lata 2005-2025 uwzględniają nowy pomysł pobierania opłat za korzystanie z dróg – podał PAP. W trakcie wczorajszej konferencji prasowej przedstawiony został pomysł pobierania opłat w oparciu o system naliczania opłat posobny do telefonów na kartę. Każdy kierowca po uruchomieniu samochodu jednocześnie włączałby licznik, który w zależności od tego jakiej kategorii drogą się porusza, o jakiej porze dnia i jakim samochodem naliczałby odpowiednią opłatę. Nowy system finansowania infrastruktury drogowej mógłby pojawić się już za pięć lat. Zdaniem pomysłodawców proponowany system ogólnie nie powinien zwiększać obciążeń podatkowych związanych z eksploatacją samochodu. Mając na względzie stan finansów publicznych odpowiedź na pytanie czy fiskus zrezygnuje z opodatkowania paliw w formie akcyzy będzie jednak raczej negatywna. Można odnieść wrażenie, że pomysły z systemem poboru opłat przypominają nieco propozycje nigdy niezrealizowanych, aczkolwiek bardzo kosztownych amerykańskich programów „Wojen Gwiezdnych”, gdy w tym samym czasie pytanie podstawowe kierowców dziś dotyczy tego ile czasu będzie można jeszcze jeździć po dziurawych drogach. Może jednak lepszym rozwiązaniem byłaby po prostu budowa dróg niż tworzenie skomplikowanego i kosztownego systemu poboru opłat. Projekt polityki transportowej jest w tej chwili konsultowany i wkrótce trafi pod obrady rządu i parlamentu. Za główny cel nowej polityki transportowej uznane zostało unowocześnienie sieci transportowej oraz zapewnienie wysokiej jakości usług transportowych, co samo w sobie nie budzi sprzeciwu i zasługuje na poprawcie, to już sposób realizacji może być co najmniej dyskusyjny. Gdzie my qwa żyjemy !!! ![]() Źródło : Bankier.pl |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2005-03-16 12:40:11 wczoraj czytałem, nic tylko się pochlastać ![]() |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2005-03-16 12:41:51 Proponuję secesję z tego kraju. Zróbmy własną republikę FSO-maniaków ![]() |
![]() Mokry Miłośnik FSO Poldzo/VW Gragów | 2005-03-16 12:41:58 Buecheche dobre na OT Dowcip z tym ![]() Tego nie można traktować poważnie bo sie człowiek rozchoruje na rozstrój nerwowy |
![]() Chevrolet 3miasto | 2005-03-16 12:43:02 Drogi mamy bardzo podobne do tych z Rosji a jeszcze mamy za nie placic ![]() ![]() |
![]() vistula Miłośnik FSO Polonez Caro 95' Przystajń | 2005-03-16 12:50:51
![]() |
![]() Admiral Miłośnik FSO Honda CB750, HONDA V ... wieczny malkontent | 2005-03-16 12:56:01
...który raz już to ja słyszę??? |
BassenMS Miłośnik FSO Warszawa-Praga Płd. | 2005-03-16 13:08:25 "Każdy kierowca po uruchomieniu samochodu jednocześnie włączałby licznik, który w zależności od tego jakiej kategorii drogą się porusza, o jakiej porze dnia i jakim samochodem naliczałby odpowiednią opłatę. "
No nie, qrva! To za większość tras musieliby mi chyba dopłacać... Szczególnie po zimie, kiedy trzeba jeździć slalomem, żeby nie wybić sobie zawieszenia w tym polskim grajdołku. A'propos Rosji - drogi mają o niebo lepsze, ale zdarzają się takie przyjemności, jak np. otwarty właz do kanału na środku drogi ![]() ![]() |
![]() jose Miłośnik FSO '73 Warszawa (Las Palmas) | 2005-03-16 13:17:12 Któryś z kabaretów kiedyś powiedział, że już teraz nie mają sensu istnienia, bo to co robią politycy jest sto razy bardziej śmieszne. Niestety to prawda
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Rawuk Miłośnik FSO GD i GD Zakoniczyn | 2005-03-16 13:18:34 Proponuje jeszcze odpowiednio spreparowane maski na twarz mierzace ilosc wydychanego dwutlenku wegla. I za to tez oplate, a co!! Kurwa wierzyc sie nie chce. A jak bylem mlodszy chcialem spadac gdzies do cywilizacji. Powoli zaczynam zalowac..... ![]() ![]() ![]() |
![]() Qbk Miłośnik FSO - Warszawa | 2005-03-16 13:18:35 A ja ich pierdole serdecznie we wszystkie otwory. Teraz i tak tego nie uchwalą, bo wybory zbliżają się wielkimi krokami, a każdy kierowca to potencjalny głos. A co później - później też ich bede jebał i olewał sikiem prostym. Gwarantuje Wam, że Polak potrafi i ktoś bardzo szybko wynajdzie sposób na obejście tego, a ja bedę pierwszym, który to będzie stosował...
CH** IM W ZADY wszystkim po kolei... |
![]() kwix Miłośnik FSO Astra I Kraków | 2005-03-16 13:23:52 Spodobało się im tol kolekt z Niemiec. Ciekawe ile to będzie kosztować? Pewnie byłaby z tego jakaś autostrada. A tak to będzie przetarg na ten system ktos da łapówke, gdzies sie pobuduje nowa willa, gdzieś się sprzeda czarny mercedes prosto z salonu.
Ngadzam sie z przdmówcą: Ch** im wszystkim w dupe i kawłek szkła [ wiadomość edytowana przez: kwix dnia 2005-03-16 13:30:42 ] |
![]() Golden_ Miłośnik FSO 2 x Polonez 1.5 SLE ... Miasto rozpusty :D | 2005-03-16 13:26:10
Ja byłem na Białorusi...Asfalt głośniejszy, ale drogi o wiele lepsze... ![]() |
![]() M-U-S-T-A-N-G Miłośnik FSO BMW E32 Kraków | 2005-03-16 13:29:04 Jak trzeba bedzie to sie zrobi strajk bo tak nie moze byc, caly czas sciagaja kase z kierowcow, bo oni musza jezdzic, nie moge wsiasc w autobus czy jezdzic na rowerze, tak nie moze byc, ciekawe czy to sie bedzie dało zaskarzyc do jakiejs instytucji miedzynarodowej zajmujacej sie prawami, pozdroo |
momik Miłośnik FSO Subaru Warszawa | 2005-03-16 13:32:52
OOOO seks się szykuje dołącze się i ja !!!! |
![]() Mokry Miłośnik FSO Poldzo/VW Gragów | 2005-03-16 13:37:06
ale ze szkłem, to już jakaś dewiacja ![]() |
momik Miłośnik FSO Subaru Warszawa | 2005-03-16 13:39:22
jakiś hardcore fetysz , ale jak to mówią człowiek światły powinien spróbowac wszystkiego buehehehehe ![]() ![]() ![]() |
![]() Mokry Miłośnik FSO Poldzo/VW Gragów | 2005-03-16 13:41:48
Dokładnie w takim razie rozgrzany kolektor w d**ę też!! |
![]() jose Miłośnik FSO '73 Warszawa (Las Palmas) | 2005-03-16 13:44:18
Ale ssący czy wydechowy, bo to zasadnicza różnica ![]() |