Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Chudy89 F&F Sympatyk Polonez Caro 1.6GLI Katowice | 2005-03-17 00:17:53 Witam!
Jak w temacie. Podobno przestawienie wałka o 8 stopni. Daje podobny rezultat jak wałek sportowy ![]() I tu pytanie: W którą stronę (lewo czy prawo)?? 8stopni to ile zębów? Podobny efekt do jakiego wałka, jeśli to coś wogóle daje? Z góry dzięki ![]() |
![]() filipmec Fiat126p, Golf Cabri ... Bielkowko | 2005-03-17 00:44:34 Moim zdaniem to glupota. To przeciez nie jest zaden tuning ![]() ![]() |
![]() filipmec Fiat126p, Golf Cabri ... Bielkowko | 2005-03-17 00:48:07 A opcja na zwiekszenie osiagow bez znacznego zwiekszenia spalania to poczciwa turbinka Kowalskiego, jezeli masz troszke zdolnosci manualnych to bedziesz w stanie ja odpowiednio przygotowac. Orginal jest po prostu bardzo niedokladny i jak to na masuwe niedbale zrobiony, pare godzin w garage i masz wieksza dynamike silnika, a mi na przyklad palil mniej ![]() |
![]() Chudy89 F&F Sympatyk Polonez Caro 1.6GLI Katowice | 2005-03-17 00:51:42 To jest tak:
Jak tylko napomknąlem ojcu o sportowych wałkach to od razu powiedział mi o przestawieniu fabryki o 8 stopni. Dlatego też pytam, bo nie słyszałem wcześniej o tym. A głowicę mam już zaklepaną u Vader-Qba. Splanowana o 2,5mm. Tylko poler zostaje ![]() |
![]() Chudy89 F&F Sympatyk Polonez Caro 1.6GLI Katowice | 2005-03-17 00:52:59 To jak jest z tą turbinką??
Trzeba wyszlifować tylko, czy jeszcze coś trzeba zrobić ![]() |
![]() filipmec Fiat126p, Golf Cabri ... Bielkowko | 2005-03-17 01:01:25 Musisz wypolerowac i zeszlifowac wszystkie karby po odlewach, a po drugie lopatki tej turbinki sa stanowczo za grube i nie wywarzone, trzeba je "pocienic" z 1,5mm do 0,8mm najmniej i gorne krawedzie zeszlifowac na ostro, lopatki turbinki tez musza byc wypolerowane. Pamietaj o wywarzeniu, nie bedziesz w stanie zrobic wywarzania dynamicznego wiec zastosuj metode wywarzania statycznego, jezeli nie wiesz o co chodzi to moge napisac:] |
![]() Chudy89 F&F Sympatyk Polonez Caro 1.6GLI Katowice | 2005-03-17 01:03:33 Jak z 1,5mm zrobić 0,8 ![]() |
![]() filipmec Fiat126p, Golf Cabri ... Bielkowko | 2005-03-17 01:09:28 no mniej wiecej z tym wywazaniem rozumiesz. Turbinka ma 3 lopatki ustaw je tak zeby dwie byly u gory a jedna w pionie u dolu nie moze sie sama przekrecic jak ja pusciszoszywiscie os obrotu jest ustawiona w poziomie nie w pionie. Jezeli chodzi o "pocienienie" lopatek to najlepiej na poczatek grubszy pilnik i dojechac nim do 1,0mm a pozniej igleczek "gladzik" tzn. delikatny no a na koniec drobny papier scierny a pozniej polerka, trzeba uwarzac zeby nie polamac lopatek |
![]() filipmec Fiat126p, Golf Cabri ... Bielkowko | 2005-03-17 01:11:30 Jednym slowem potrzeba duzo precyzji i cierpliwosci, ale zyskujesz wieksza sprawnosc tego urzadzenia, no i trwalosc.!!! |
![]() Chudy89 F&F Sympatyk Polonez Caro 1.6GLI Katowice | 2005-03-17 01:12:25 Oki, dzięki teraz rozumiem. ![]() I czekam na dalsze wskazówki co do wałka ![]() |
![]() filipmec Fiat126p, Golf Cabri ... Bielkowko | 2005-03-17 01:19:45 Wiele osob mowi ze to ostatnia sciema i gowno, nie zgadzam sie z tym pogladem!!!! Oczywiscie nie jest to walek Swiatka i takie tam ale do normalnej eksploatacji w sam raz, jak juz wspomnialem mniejsze spalnie i wieksza dynamika. Powracajac do tego ze niektorzy traktoja to za shit, to teraz taka mala lekcja-gaznik malucha jest ztosunkowo blisko komory spalania wiec nie daje mu to mozliwosci dobrego wymieszania paliwa, zakladajac turbinke zwiekszasz ta odleglosc a dodatkowo wymieszanie jest leprze przez ruch obrotowy turbinki, przypuszczam ze smieja sie z tego ze nie doladowuje ona wiekzego cisnienia do cylindra ![]() ![]() |
![]() filipmec Fiat126p, Golf Cabri ... Bielkowko | 2005-03-17 01:22:05 Z tad wziol sie wlasnie wtrysk wielopunktowy i komory wirowe w np. dieslach ![]() |
![]() Madcar F&F Sympatyk BMW e30 330i `84 / 1 ... Toruń | 2005-03-17 09:12:32 turbinke trza...poprostu zamontowac bez "tego wentylatorka"...
poprostu jako doadtkowy dystans pomiedzy glowice a gaznik..takie wiekszy kolektor...ale wyrownanie jej wew kraedzi..to tak jak "poprawienie dolotu... to tak jakbys chcial miec dynamike a nie ekonomike ![]() jak chcesz tylko ekonomike to zostaw to smigielko ![]() jak wiadomo..w tym wypadku...kompromis zostaje tylko osiagniety wylacznie poprzez SWAPa ![]() |
![]() filipmec Fiat126p, Golf Cabri ... Bielkowko | 2005-03-17 13:26:37 Zeby turbinka dawala dynamike a nie tylko ekonomike to zmniejszamy grubosc lopatki i jej ksztalt u gory bo ja zaostrzamy, silnik nie reaguje wolno na pedel gazu bo opory krecenia sie turbinki sa duzo mniejsze. A w silniku ktory chcemy robic jako silnik do kjs czy po prostu mocna jednostka napedowa, oczywiscie ze turbinka sie nie nadaje. Wtedy w modyfikacje dolotu wchodzi zwiekszenie odleglosci gaznika od komor spalania, oczywiscie przerobienie gaznika dyfuzor, rurka emulsyjna dysze gardziel i takie tam. |
![]() widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2005-03-18 23:23:13 wpisz w wyszukiwarce "fazowanie" i wszyskto się rozjaśni..
dośc pierdolenia ![]() |