Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2005-03-17 14:01:44 Ja bym pod cisnieniem to jakoś przepłukał - moze szlauch do wlewu w chłodnicy? Potem wodą bym zalał - zagrzał auto i wylał i tak zrobić ze 3 razy. A na koniec zalać płyem jakim już tam chcesz. |
![]() Grzegorz75 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 21093 Zgłobice | 2005-03-17 15:43:45
Zerknij jeszcze na moją edycję posta. Za prosto by było. Złączki to kij ale chłodnica i nagrzewnica to już koszt. |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2005-03-17 19:09:03 ja plukalem wezem przy okazji wymiany termostatu.
potem zalalem troche wlody, puscilem od razu na chwile silnik na duzym obiegu. zagrzal sie, zlalem do reszty z chlodnicy i heja nowy plyn. I nic sie nie rozszczelnilo, nawet nagrzewnica. Ale jesli dosypywales jakies uszczelniacze - to moze byc tak, jak chlopaki mowia niestety.... |
TROLL SYMPATYCZNY GOŚĆ BMW 525 TDS kombi, ... Sz-n | 2005-03-17 23:35:43 W sumie u siebie jeszcze nie płukałem całego układu ( ale mam zamiar to zrobić). Nie mam pojęcia dlaczego Grzegorzowi 75 i Vulkanor'owi zaczęło przeciekać tu o tam ( podejrzewam ze był duży syfek w obiegu, co po przepłukaniu dało taki efekt jaki dało).
Dodam, że teściu w alfie regularnie co roku latem ( w alfie 33 sportwagon) praktykuję tą czynność i chłodnicy jakoś nie wymienia ( do alfy chłodnica na pewno o wiele wiecej kosztuje niż do ladnych samochodów) i wyciekow żadnych nie ma... Alfa jest z 90 roku więc tak jak moje Ladne |
![]() Grzegorz75 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 21093 Zgłobice | 2005-03-18 09:02:42
Układ mam stosunkowo czysty. Podczas płukania jak i dalszej eksploatacji niestwierdziłem zmiany barwy płynu czy jakichś zanieczyszczeń. Po prostu guma sie starzeje i dochodzi do rozszczelnień które "same się zasklepiały poprzez osady /kamień/ z starzejącego sie płynu. Podczas płukania pseudo uszczelnienie z syfu zostało wypłukane. Zresztą nie leje się młodego wina do starych bukłaków. Poza tym tak jak piszesz płyn powinno sie wymieniać systematycznie i używać odpowiednich płynów. MOże ktoś wczesniej zalał układ choćby samą wodą bo na lato to będzie. Nastąpiło osadzenie zanieczyszczeń, korozja chłodnicy i być moze nagrzewnicy. Skorodowane elementy stały sie syfem. Do tego doszedł zastosowany uszczeniacz. Przy płukaniu te "szlachetne" dodatki rozpuściły się i przy intensywniejszym płukaniu, teraz może zrobic się dziura. Narazie prawdopodobnie pusciło po wierzchu. Zresztą może to tylko osady bez większej korozji i bedzie dobrze. Dopóki niezrobisz niebędziesz wiedział. |
![]() Grzegorz75 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 21093 Zgłobice | 2005-03-21 14:35:52 Jakieś sukcesy czy przygotowania. |
TROLL SYMPATYCZNY GOŚĆ BMW 525 TDS kombi, ... Sz-n | 2005-03-21 20:27:59
No ja osobiście płukanie układu zostawiam sobie na cieplejsze dni. Jak na razie przygotowuję autko do przeglądu . . . . |