Win XP Home w wersji OEM

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam dla tych, który sie znają na rzeczy, czy to prawda ze Windowsa XP HE mozna kupic z myszka i MS nie bedzie kwestionowal legalnosci???

Cytat:
2005-03-17 19:39:00, FGM2 pisze:
MS nie bedzie kwestionowal legalnosci???

Dlaczego ma nie kwestionować legalności ?

wiem ze 98 mozna bylo tak robic...
nie wiem jak xp

Licencja OEMowa przewiduje, że możesz nabyć propgram z każdym komponentem "niezbednym do prawidłowego dfziałania komputera" A nie wyobrażam sobie kompa bez myszki...
Musisz mieć tylko naklejkę, nośnik i co tam jeszcze dadzą. I tak rejestruje się do kilku innych komponentów kompa (płyta, procek).

A gdyby tak OEM kupic do obudowy to by sie nie przypisala do plyty co

heh... dlatego instaluje się LINUX'a, żeby nie mieć problemów z Microsoftem

a jakbym zainstalowalbys mi linuxa? Tylko co z doinstalowywanie nowych programow podobno nie jest tak latwo jak w MS W

Do wszystkiego można się przyzwyczaić

Polecam LINUX'a MANDRAKE

Cytat:
2005-03-17 22:43:41, Norbert84 pisze:
Do wszystkiego można się przyzwyczaić Polecam LINUX'a MANDRAKE

Powiedz czy sa problemy z doinstalowywaniem programów??? Czy to wszystko dziala bezproblemowo jak pod Win

Cytat:
2005-03-17 23:03:56, FGM2 pisze:
Powiedz czy sa problemy z doinstalowywaniem programów??? Czy to wszystko dziala bezproblemowo jak pod Win

Czy bezproblemowo hmm... jest poprostu inaczej chyba lekko trudniej, no ale potem przynajmniej nie ma się problemów jak z WIN - typu częste error'e i przedewszystkim z licencją ! windows kosztuje duuuuuużooo.... a linuxa można za darmo sobie ściągnąć lub można np. na Allegro kupić już ściągniętego i nagranego na płytki cd bądź dvd za ok. 10 zł !

jesli masz jeszcze cierpliwosc do mnie to powiedz mi jeszcze cos:
Mam linuxa, stwierdzilem ze chciałbym zainstalowac sobie jakis program do poczty i co normalnie wkladam plyte i instaluje???

z tego co pamietam to widzialem na licencji jakiegos produktu microsoftu ze wersja oem nie moze byc zakupiona z obudowa i czyms tam jeszcze...

Cytat:
2005-03-17 23:26:37, FGM2 pisze:
jesli masz jeszcze cierpliwosc do mnie to powiedz mi jeszcze cos: Mam linuxa, stwierdzilem ze chciałbym zainstalowac sobie jakis program do poczty i co normalnie wkladam plyte i instaluje???

Chodzi tobie zapewne, czy ma funkcję AUTOSTART i czy potem krok po kroku możesz instalować ?! na to pytanie dokładnie nie odpowiem, ale odpowiedz znajdziesz napewno u pana GOOGLE - sam nie korzystam aktualnie z LINUX'a więc nie wiem. Ale jeżeli chodzi o sprawę legalności/ceny to jest to poprostu najlepsza alternatywa

Ja osobiście będe zmieniał WIN XP PRO na LINUX'a MANDRAKE (pracowałem na takim u znajomego - bardzo fajny - heh ale programów nie instalowałem więc nie wiem jak i co!?), ale to jak zakupie nowy dysk HDD bo ta 60GB co mam teraz będzie jako przenośny dysk, no ale to jeszcze za jakiś czas jak gotówka będzie

U nas w frimie chcą kupić w ten sposób legalne winy - tylko taka myszka kosztuje ok 400 pln (z licencją)

Komp MOŻE chodzic bez obudowy...
Wiem - głupie, ale takie są zasady.

ElChopin: Myszka kosztuje tyle ile kosztuje, tylko na fakturze masz 2gą pozycje WIN XP OEM. Tyle. jak to się rozksięgowyje nie wiem, ale chyba wtedy myszka leci na WNiP (Wartości niematerialne i prawne)

ale tam chyba byl tez zasilacz...a bez zasilacza komputer nie pobiega..
jezeli by szlo na WNiP to chyba jak bys kupowal caly komputer od razu z systemem i mnialbys to rozbite na fakturze to caly komp by szudl na WNiP a tak chyba nie jest?

XP HOME z myszką

lub

XP PRO z myszką

A propos Mandrake - postawiłem dziś na wersji 8.2 wine i zainstalowałem (instalacja przebiegła bez problemów) pewien programik który jest darmowy i mi potrzebny, a jest pod XP, niestety program używa BDE czy ktoś to obszedł ? W planach mam instalację MDAC-a, tylko nie wiem czy to da radę ... Samo Wine działa lux, a wersji wine pochodzi z ostaniego CHIPa. Uprzedam ew. pytania : instalowanie nowszej wesji wine na MDK 8.2 nie pójdzie - sprawdziłem. Ma ktoś jakiś pomysł na BDE ?

Sprawdziłem, nie poszło - BDE nie działa, jeśli ktoś moze pomóc, będę wdzięczny...

[ wiadomość edytowana przez: Jacenty dnia 2005-03-30 09:41:27 ]