Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PiterK Toyota Carina 2.oD Kraków | 2005-03-17 19:42:36 Sorry w ciągu roku zrobiłem 20000 km ale i tak nie jest to dużo))) |
![]() rogacek TOYOTA DRIVER VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2005-03-17 20:55:55 jakie masz opony??? czy masz dobrą geometrię??? |
![]() Hicks TOYOTA DRIVER Yaris 1.3 Sol Wawa | 2005-03-18 13:30:05 Zakładając, że przeguby są ok (a mogą też dawać różne odgłosy) to stawiam na piastę.
Miałem tak w oplu - wymiana 2 łożysk nie pomogła, dopiero ktoś bardziej zaangażowany sprawdził, że piasta jest wyrobiona i każde nowe łożysko obraca się samo z siebie po pewnym czasie. |
serwisSJ Zgłobice | 2005-03-18 13:45:25 Więc szanowny kolego a ja stawiam na zwrotnice (przecież gdyby coś było z piastą nie tak to mechanik by to widział).
To o co obstawiamy? ![]() |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-03-18 17:44:18 UUUUUUUU ale szkoda ![]() A już myślałem ,że się założę z SerwisS o cosik fajnego ![]() Szkoda. Pozdro. |
PiterK Toyota Carina 2.oD Kraków | 2005-03-18 18:01:38 No cóż zostało wymienione i na razie mam spokój. Mechanik niezauważył jakiś widocznych objawów zużycia zwrotnicy czy piasty. Wymieniłem więc całą zwrotnice z łożyskiem i piastę. Być może wystarczy jakaś niezauważalna wada któregoś z podzepołów aby rozwalić łożysko.
Misiek - piaste można wymontować ze zwrotnicy nie jest tam na stałe. pozdrawiam |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-03-18 18:01:54 Ech Misiek
-Zwrotnica jest to ten element do którego montowany jest amorek i wachacz dolny -Piasta jest to ten element który jest wciskany w łożysko i do którego jest montowane koło i tarcza hamulcowa oraz przegób. -Bieżnia jest to element łożyska po którym pracują kulki Proste! Pozdro dla Pytalskiego. |
![]() MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2005-03-18 18:22:50
No tyle to wiem ![]()
Aaaaa. Kumam. Czyli ten "trzpień" który wchodzi w otwór w łożysku.. W myśl tej "definicji" zgadzam się PiterK - piasta jest ściągalna ![]() Do tej pory myślałem że piasta to to, co jest na zewnątrz. Jak nazwać tą zewnątrzną część - chociażby w rowerze... w życiu codziennym mówi sie na to własnie piasta... gniazdo łożyska? Ale się dzisiaj dokształcimy drodzy użytkownicy forum ![]() ![]()
To tez wiedziałem ![]() Nie muszą być kulki ![]()
Pozdro ![]() |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-03-18 22:34:11 Misiek jeśli chodzi o auto, to w przedniej osi aut z przednim napędem zazwyczj są łożyska kulowe!!
Pozdro. |
![]() MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2005-03-18 22:46:15 A czy ja mówie ze nie? ![]() U mnie są kulki. Sprawdzone empirycznie ![]() Pozdrawiam |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-03-18 22:57:21 ![]() ![]() ![]() Oj Misiek! Ty to Masz problemy ![]() Pozdro. |
serwisSJ Zgłobice | 2005-03-19 11:01:21 "Ja obstawiam że "zepsuło się to, w czym mocowane jest łożysko"
czyli obstawiałes to co ja ![]() Standardowy problem, zwrotnica jest "owalna" i dlatego ściska dwustronnie łozysko. |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-03-19 17:36:26 Ja obstawiałem piastę bo jak do tej pory nie spotkałem się ani nie słyszałem aby auto nie po dzwonie miało krzywą zwrotnicę znaczy owalną po dzwonie i owszem.
Zawsze trasiałem na piasty przekoszone osiowo i one doprowadzały do szybkiego zużycia łożyska. Ale .............. tyle szkół i przypadków ile warsztatów! Pozdro. |
CzapCzap T E L E T U B I Ś | 2005-03-19 20:24:17 Kafi wspominajac o tym dzwonie i krzywej zwrotnicy przypomniales mi moja sytuacje. Jakis czas temu moja Cari miala dzwona, dostala w lewe tylne kolo, czego skutkiem bylo troche klepania i do dziasiaj krzywe kolo (nie felga). Bylem w roznych warsztatach i mechanicy nie wykazali zadnych luzow ani zagrozenia, samochodu nie znosi i jedzie bardzo ladnie tylko opona sie nie rowno zuzywa i jest to dobrze widoczne. Kolo jest lekko pochylone w strone samochodu! Slyszalem tez, ze BMW ma tak ustawione kola dla leprzej przyczepnosci na zakretach ![]() ![]() |