Pytanie o wersje poloneza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam serdecznie wielbicieli FSO osobiscie nie posiadam auta z FSO, lecz mam jedno pytanie. mianowcie znalazlem w sieci fotke (ponizej) na ktorej jest polonez w, jakby to powiedziec, chyba troche lepszej wersji, czy ktos wie cos na temat tej serii? czy to byla eksportowa jakas czy de lux moze?? bardzo mnie ciekawi skad alufelgi i czarny dach

Nooo. Nareszcie widzę tę fotkę w dużym rozmiarze. To jest jak wynika z innej fotki znaleszionej w tym samym miejscu O tej wersja eksportowa Poloneza na Finlandię. A TU jest stronka.

[ wiadomość edytowana przez: grzech dnia 2005-03-18 09:58:00 ]

Bardzo ładny egzemplarz Grzechu dzięki że dokopałeś się do źródła, wreszcie widać całkowicie nieznany do tej proy mechanizm wycieraczek reflektorów

Mechanizm znany - widzialem taki nawet w jakims "dyrektorskim" Polonezie przed FSO (polowa lat 80-tych).
Wersja z obrazka to luksusowy Polonez przygotowany na zyczenie importera finskiego.
Najfajniejszy jest dach winylowy

Pozdrawiam
Adamus

Cytat:
2005-03-18 09:52:07, adamus pisze:
Najfajniejszy jest dach winylowy Pozdrawiam Adamus

To znaczy że jest on otwierany ? czy tylko wykonany z winylu ?

Nie, otwierany nie jest Ma naklejona warstwe czarnej folii - w latach 70-tych byla taka moda i to jest nawiazanie do niej. Trzeba przyznac, ze wyglada apetycznie w polaczeniu ze srebrnym lakierem.

Pozdrawiam
Adamus

Cytat:
2005-03-18 09:52:07, adamus pisze:
Mechanizm znany - widzialem taki nawet w jakims "dyrektorskim" Polonezie przed FSO (polowa lat 80-tych). Wersja z obrazka to luksusowy Polonez przygotowany na zyczenie importera finskiego. Najfajniejszy jest dach winylowy Pozdrawiam Adamus

Mechanizm znany, nawet montowany w Dfach (Pick upach też...).

Cytat:
2005-03-18 10:01:49, adamus pisze:
Nie, otwierany nie jest Ma naklejona warstwe czarnej folii - w latach 70-tych byla taka moda i to jest nawiazanie do niej. Trzeba przyznac, ze wyglada apetycznie w polaczeniu ze srebrnym lakierem. Pozdrawiam Adamus

Wyglada apetycznie, ale na Finlandię to moze jest to dobry pomysł, bo w cieplejszym klimacie to niekoniecznie. Vinyl jest matowy i czarny dach nim pokryty na słońcu upiornie się nagrzewa. Można się w środku wściec. Wiem bo starzy mieli Forda z czymś takim.

Ale jak nie lubie poldków, to ten jest przepiękny!!!
Niech się nagrzewa ile chce, ale takim poldkiem w takim stanie, mógłbym śmigać
Cudo

Cytat:
2005-03-18 15:34:23, Wujek-Kajtek pisze:
Ale jak nie lubie poldków, to ten jest przepiękny!!! Niech się nagrzewa ile chce, ale takim poldkiem w takim stanie, mógłbym śmigać Cudo

Jak można nie lubić Poldków

Fiacior jest the best!! Ale kazdy choc raz w zyciu zachorowal na syndrom Poldka w pozytywnym znaczeniu

Cytat:
2005-03-18 10:13:54, Grzech pisze:
Wyglada apetycznie, ale na Finlandię to moze jest to dobry pomysł, bo w cieplejszym klimacie to niekoniecznie. Vinyl jest matowy i czarny dach nim pokryty na słońcu upiornie się nagrzewa. Można się w środku wściec. Wiem bo starzy mieli Forda z czymś takim.

miałem reno 5 z takim dachem-wzrost temp w środku podczas upalnego dnia w porównaniu z zaporożcem z niebieskim dachem wynosiła na plus 3 st tzw celcjusza-jest to następny mit do obalenia

Czy to jest zbiornik spryskiwacza w eksportowej wersji? Fotka pochodzi z tej fińskiej strony.

na spryskiwacze jest woreczek jak w naszych, wiec to jest cos innego