MotoNews.pl

Wymiana łożysk w piascie tylnej 126el ????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
siema moze ktos mi pomoze troche bo jutro z kumplem zmieniamy łozyska w kołkach w maluchu (tył) i sie sprzeczamy czy bedzie trzeba odkrecac przewody od układu hamulcowego ?? wiec jak to jest z tym jezli ktos moze to niech mi napisze tok czynności postepowania przy wymianie tych łożysk

musisz odkrecic polos przy przegubie, jak ja odkrecisz to pod spodem bedzie sruba mocujaca, ta sama sruba reguluje sie luz lozyska:] Jak ja odkrecisz to bedziesz mugl zdjac lozyska. Nie zgub sprezynki, sluzy do dopychania polosi w strone skrzyni w zaleznosci od wychylenia wachacza! Pozdrawiam

Cytat:
2005-03-17 23:22:23, maly187 pisze:
siema moze ktos mi pomoze troche bo jutro z kumplem zmieniamy łozyska w kołkach w maluchu (tył) i sie sprzeczamy czy bedzie trzeba odkrecac przewody od układu hamulcowego ?? wiec jak to jest z tym jezli ktos moze to niech mi napisze tok czynności postepowania przy wymianie tych łożysk

Wogole nie trzeba bedzie hamulców ruszac to nie ma nic wspolnego.Odkrecasz przegób ,z drugiej strony zdejmujesz beben.
Natepnie wyjmujesz połos i łozyska ,bieznie łozysk wybijasz ,ale uprzednio musisz wyjac pierscienie osadcze bo inaczej sie zatluczesz na smierc.Jak juz zdemontujesz ,to wsadzasz nowe bieznie zakladasz pierscienie osadcze i wsadzasz łożyska.Skrecasz do kupy ,pamietajac o tym zeby odpowiednio zmiażdzyć tulejke dystansujaca ,ktora jest w komplecie z łożyskami.Robi sie to dokrecajac przegub z odpowiednia siła - tak az nie bedzie luzu na łozyskacxh i 1/8 obrotu wiecej - ale to tez tylko teoria..
to wszystko

ja jak jade moim bobem i otworze szybę to na wertepach słyszę takie dzwonienie w tylnich kołach, czy to są łóżyska??

Ja tez tak mam.. u mnie to dzwonią łapki czy ciegna(nie wiem jak to dokladnie nazwać) z hamulca ręcznego..

Dzwonia mechanizmy do recznego w bebnach-sposob na to zeby nie dzwonily to zalozenie sprezynki od wewnetrznej strony samochodu czyli za kolem tam gdzie linka ciagnie ten mechanizm, sprezynek ktore beda sciagaly mechaniz do dolu jak dzwignia recznego jest opuszczona i mechanizmy sa luzne. Trzeba je zaczepic o mechaniz z jednej a z drugiej strony pod mechanizmem o blaszke z dziurka ktora jes na wachaczu. Pozdrawiam

dzieki wam za cenne porady i wskazuwki malak smiga i juz nie wyją kółka poszło moment okolo3 h i z głowy pozdrawiam

mam prosbe - ma ktos rysunek czesci skladowych lożyska? mam 2 ksiazki z lat 80tych o malcu i nie ma tam tego jakie lozysko pokoleji ma wchodzic.....