| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-03-18 15:22:41 ja mam Lantrę też '97 tylko że 2.0 i ie narzekma na osiągi duzo lepsze i droższe furki można bezproblemowo objechac
co do części to są drogie ale mozna zamiennik montowac i wychodzi dużo taniej
u mnie nie chodzi głośno po mimo większej mocy niż w 1.6 ![]() |
eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-03-18 15:57:06 to juz wiadomo dlaczego ma taki zapewne przebieg ;d |
remo76 HF MEMBER lantra polkowice | 2005-03-18 16:40:53 witam mam lantre 99 1.8 i jest naprawde swietna chodzi bardzo cicho i daje wiele radosci z jazdy czesci sa niestety drogie ale to chyba jedyny minus auto jak najbardziej na plus chyba musisz ja dokladnie sprawdzic bo cos tu nie gra pozdrawiam |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2005-03-18 20:26:29
Witam drugiego klubowicza z Włocławka , pozytywne opinie przyjdą wraz z czasem użytkowania, jak się przyzwyczaisz do specyfiki samochodu to polubisz . Ogólnie rzecz biorąc koszt zakupu w stosunku do rocznika i klasy auta jest bardzo niski, tanio kupujesz i bezproblemowo jeździsz. Usterki zdarzają się wszystkim producentom, trzeba to zaakceptować albo wiecznie pozostać niezadowolonym. Tak sobie myślę, że mógłbyś napisać dokładniej co się Tobie nie podoba i z czym masz problemy, wtedy będzie łatwiej coś podpowiedzieć i podyskutować. |
Witek HF MEMBER Hyundai Atos 1.0 GL Ochotnica Górna/Kraków | 2005-03-18 20:42:52 Ale co chodzi o ceny częsci zamiennych ogólnie do Hultai: kiedyś bardzo starannie analizowałem i przeglądałem ceny części z ASO innych marek i Hyundaia. I różnice nie są takie zaś duże (omijając Fiata), w porównaniu do japońskich i niemieckich samochodów, a czasami nawet Hyundai ma tańsze.
Brałem pod uwagę samochody tej samej klasy np. Golf - Accent itp. |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2005-03-18 20:51:03 A francuzy to chyba są najbardziej kosztowe auta naświecie |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2005-03-18 23:04:13
Osobiście jeżdżę do (byłego) serwisu Hyundai'a w Toruniu (na Skarpie) , w danej chwili nie mają autoryzacji ale obsługa i fachowość na 5 z plusem, dostępność części podstawowych, praktycznie od ręki (dzisiaj zamawiałem 2 klamki wewnętrzne i słupek wewnętrzny prawych i lewych tynych drzwi - dla wyjaśnienia metaowa ramka dzieląca trójkąt szyby tylnych drzwi a właściwej szyby tylnych drzwi), realizacja na środę - czekam aż 5 dni, wraz z telefoniczną informacją o załatwieniu sprawy i potwierdzeniu. Jeśli masz jakieś większe problemy powołaj się na mnie (dane na priv) , a myślę że będziesz zaskoczony miłą obsługą . Jak masz więcej pytań to dzwoń do mnie (tel w profilu) albo się gdzieś spotkamy i pomogę w załatwieniu sprawy. |
Tomi_Li (S) HF MEMBER Hyundai Sonata Y3 Szczecin | 2005-03-20 00:38:34 Ja również cię nie rozumiem. Kupując auto robi się jazdy próbne, testuje samochód na różne sposoby aż w końcu podejmuje się decyzje na podstawie jakichś swoich odczuć. Więc chyba wiedziałeś co brałes. Po drugie na głośną pracę silnika może mieć wpływ dużo różnych rzeczy (ja tez miałem "głośny" silnik dopóki nie wymieniłem kolektora). Wymieniłeś dużo "wad" swojego auta, a sprawdziłeś chociaż czy coś się złego tam nie dzieje?
Po kolejne, ja np nie jestem zauroczony ta marką, bo mój egzemplarz jest usterkowy ponad przeciętność aczkolwiek i samochód jest nieprzeciętny i dobrze się nim jeździ. Co do porównania to oczywiście że Hyundai to nie jest Mazda, czy VW bo Hyundai przynajmniej ma swój jakiś styl (Fabia, Golf, Ibiza (?) to przecież jedno i to samo). Zapraszam do poszperania w necie na temat usterkowości chociażby Mercedesów (słynne pierwsze nowe SL w Polsce pewnej pani). Pewien mechanik z ASO mercedesa powiedział mi kiedyś że bezawaryjnośc tych aut skończyła sie w połowie lat 80. A jeszcze co do tego że niektórzy chyba nie jeździli innymi autami to ci powiem (nieskromnie), że prowadziłem od "maluszka" po auta wartości domu i jakoś nie mam kompleksu że jeżdże Hyundaiem. |
gadiemus HF MEMBER Zafira Warszawa | 2005-03-20 12:45:04 Witajcie
Mimo, że nie jestem super znawcą samochodów, to jednak powiem swoje 3 grosze jako zwykły użytkownik. Ja mam poniacza od listopada 2003, jestem zadowolony mimo niemałego wkładu finansowego w to autko. Hyundai jest hyundai, opel to opel itd. Każdy ma swoje preferencje, typy i jakieś upodobania. Jeśli toms55 nie jest przekonany w 100% do słuszności zakupu, walorów hyundaia to nie możemy mu tego "wciskać" na siłę. Mam nadzieję, że czas, a raczej kilometry przejechane hyundaiem zmienią Twoje (toms55) zdanie. Niebagatelne znaczenie ma oczywiście troska o samochód. Naprawy, przeglądy itd. Reszta jest kwestią indywidualnego, subiektywnego odbioru. Pozdrawiam Gadi |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-03-20 13:08:38 TOMS55 - jesteś IMHO w mylnym blędzie
A teraz dokładnie - 8V oczywiście ze jest bardziej ciche choćby dlatego ze 2 razy mniej zaworów się tam tłucze, a poważnie to 16v daje dokładniejsze sterowanie mieszanką, napełnianie cylindrów, chętniej się kręcą ale też mają przesunięty moment max wyżej w stosunku do 8V które "ciągną od dołu" tylko to ze "ciągnie od dołu" to nie jest jakaś zaleta nadzwyczajna one po prostu inaczej nie mogą to troche tak jak pisanie ze plusem tdi jest ze ciągnie od dołu mam nadzieje, że sie rozumiemy
ale warto pamietać, że też tam gdzie sie kończy 8V tam 16V jeszcze się kręci i jedzie....nie wiem czy jest sens się rozpisywać jaki wpływ na osiągi ma zakres obrotów silnika...spójrz na wszytkie wersje mocne Hondy czerwone pole zaczyna się tam gdzie vectra juz nie ma obrotomierza 16v to po prostu pólka wyżej jak każdy postęp ma swoje koszty ale też ma niezaprzeczalne zalety ona nie jest głośniejsza - to piękna muzyka dla ucha. Nawiasem silniki z serii 1,6 -2,0 z tego okresu były mocno inspirowane mazdą. Zadbaj o Lantre zrób jej dobrze a napewno Ci sie opłaci ![]() |
eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-03-20 16:43:20
mazda moze tak ale opel to sie nadaje a co do VW golfy, passaty juz sie chyba wiekszosci znudzily Oddi ujol - nic dodac nic ujac
PS. dlatego z VW sie nie sciagam nie ta liga !
moim zdaniem wiekszosc z nas ceni hyundaia za to ze jest marka warta ( stosunek ceny do jakosci ) bo porownywac Hyundaia do BMW latwo tylko finanse nie tak latwo porownac... dla niektorych jedno zero wiecej czy mniej nie gra roli a dla niektorych niestety ma wielka... [ wiadomość edytowana przez: eqs dnia 2005-03-20 16:47:28 ] |
Witek HF MEMBER Hyundai Atos 1.0 GL Ochotnica Górna/Kraków | 2005-03-20 22:58:25 do toms55
moj atos tez pracuje glosono gdzies od 95 - 105 na godzine pozniej wraca do normy - moze wszystkie Hultaje tak maja- ale zbytnio nie odejmuje to uroku mojemu Atoskowi |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2005-03-21 08:27:02 niezły temat, nie ma co, ale do rzeczy;
miałem ponego 1.5 5d LS, aktualnie jeżdżę sonatą 2.0i, łącznie ponad 300kkm jako kierowca tychże aut, miałem to szczęście że oba bezwypadkowe, może dlatego nie miały wielu wad o których czytam na forum, nie twierdzę że te samochody nie mają wad, mają je jak każde inne auto, ale bezawaryjność znacznie przewyższa średnią, wiele rozwiązań technicznych bije na głowę inne firmy, ale jest też parę do d....; generalnie trzeba się przyzwyczaić np do tego że raz do roku trzeba sprawdzić mocowanie plastików (podokręcać mocowania), hałaśliwość silników? no cóż, nie spotkałem silnika o tej samej pojemności, który przy tych osiągach pracowałby wyraźnie ciszej, zresztą nie oszukujmy się, nasze samochody w większości nie są nowe, licznikowe 70kkm nie świadczy o jego dobrym stanie; arturo dobrze napisał, co prawda hultajkom trochę do hondy brakuje, ale mitsubishi stworzyło niezły silnik 1.6 16V (seryjne 122KM/6500obr) w lantrze trochę zgaszony; a tak przy okazji to pokażcie mi inny seryjny samochód, wielkości sonaty w którym obrotomierz jest do 9 tys |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-03-21 08:52:01 Accord chyba deko mniejszy ale w ATR ma do 9k obrotomierz napewno i kręci sie do 7800 |