MotoNews.pl

Ciekawe pomysły kierowców

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzisiaj wjeźdżając na rondo czekałem aż kobieta przejedzie fiatem panda i zwolni mi miejsce na włączenie się do ruchu po kręgu. Ku memu zdziwieniu zatrzymała się i ...zaczęła cofać . Chciała wjechać w zjazd, który minęła. WOW !!! Czegoś takiego jak żyje nie widziałem.

Zdarza się, ja coś takiego widuje na codzień. Dzisiaj też - jakiś dziadek chciał zaparkować, wyjechał najpierw ze swojego miejsca i widocznie chciał gdzies przestawić się. Wjechał na drogę zamykając ruch na całym skrzyżowaniu w kształcie litery T i zaczął cofać. Ja już wole czasem kółko zrobić, żeby nie ryzykować

Kierunkowskaz w lewo na rondzie :O:O:O

slyszalem tez, ze na a2 niektorzy potafia jechac kawalek pod prad, zeby ominac bramke zjazdem.

Pomysły kierowców jak kierowców, ale pieszych.....
Pisk opon bo jakiś stary piernik włazi centralnie przed maską pod koła na przejściu dla pieszych mając czerwone światło........
Chyba mój najbardziej kulturalny text w stresowych sytuacjach :
- "A światła to nie obowiązują ???? !!!!"
A piernik na to, jeszcze z dumą i pretensją w głosie :
- "W moim wieku już nie....."

Chyba zaczę być za eutanazją

Cytat:
2005-03-18 19:57:13, Leszek_Gdynia pisze:
Kierunkowskaz w lewo na rondzie :O:O:O

nie jest zabroniony.... przepisy się kłaniają

deejay jestem pelen podziwu ja bym nie wytrzymal i powiedzial cos bardziej niecenzuralnego

Cytat:
A piernik na to, jeszcze z dumą i pretensją w głosie : - "W moim wieku już nie....." Chyba zaczę być za eutanazją

to nie wiesz, ze emeryci i rencisci moga przechodzic na czerwonym?! ZUS ich poprosil, celem eliminacji. Mniej emerytow, mniej do wyplaty :[

a IMO - najgorsza plaga i miast i miasteczek i wsi - to kamikadze na nieoswietlonych rowerach....

zeby postow nie nabijac, to jeszcze przedstawie moje stanowisko w sprawie migaczy.
lepiej, jak ktos kierunkow naduzywa, niz jakby mial "oszczedzac". Oczywiscie nie mowie o jezdzie prze 3 km. z wlaczonym migaczem "bo bede skrecala".... tylko wlasnie np. o miganiu na rondzie czy przy zawracania na 6 razy.

[ wiadomość edytowana przez: adasco dnia 2005-03-18 21:41:31 ]

Zgadzam sie z przedmówcą Cienko ich wyczuć na nieoświetlonej drodze
No właśnie - włącza się kierunkowskazy
Poza tym lepszy już taki, niż taki co nie włącza tłumacząc się, że przeciez on wie gdzie ma skręcać

Cytat:
2005-03-18 21:05:59, Góral pisze:
nie jest zabroniony.... przepisy się kłaniają

Nawet przeciwnie ...nie wolno używać prawego...a trzeba lewy! Trochę się w ostatnich latach zmieniło.

...a prawy gdy chcesz pokazać w który zjeźdzasz zjazd

Cytat:
2005-03-18 23:41:28, MikeB pisze:
...a prawy gdy chcesz pokazać w który zjeźdzasz zjazd

O ile zmieniasz pas ruchu...co nie jest czasami możliwe przy zjazdach z np . zewnętrznego pasa...
Na tym teraz haczą na egzaminach na prawko.

Cytat:
2005-03-18 23:40:30, Grzegorz2107 pisze:
Nawet przeciwnie ...nie wolno używać prawego...a trzeba lewy! Trochę się w ostatnich latach zmieniło.

Grześ, tobie również przyda się lektura kodeksu. Od kiedy na rondzie włączamy obowiązkowo lewy??
prawy kierunek przy zjeździe z ronda zawsze, ponieważ jest to zmiana kierunku jazdy, którą należy zasygnalizować.

Ja pisałem o klasycznych rondach z jednym pasem. Są asy co włączają lewy kierunek - że niby co??? chcą wjechać na tą wysepke na rondzie????

Dla mnie na takim klasycznym rondzie jest wszystko jasne - wbijam się na nie bez wlaczonych kierunków i przez obranym zjazdem włączam prawy kierunek informujacy tych za mną i tego co czeka na wjazd na rondo.

AMEN.

A mi się wydawało, że...wjeźdza się na rondo dając kierunek w lewo, a potem zjeźdzając gdzieś, dajesz kierunek w prawo sygnalizując w który to będzie dokłądnie - jak ze zjazdami

Leszku, ale sygnalizowanie w lewo nie jest zabronione mimo iż jest to jazda po pasie wyznaczonym przez gemometrię jezdni...
Ale powiem ci coś ciekawszego... w W-wie jest rondo, na którym w jednym zkierunków obowiązuje ZAKAZ skrętu w lewo

Cytat:
2005-03-19 00:38:46, Góral pisze:
(...)w W-wie jest rondo, na którym w jednym zkierunków obowiązuje ZAKAZ skrętu w lewo

Któe to?
Zaskocz mnie

A po co kierunek w lewo - co chcesz zasygnalizować? Bo ja nie rozumiem przekazu takiego kierunkowskazu - dla nmie jest zbedny.

Cytat:
2005-03-19 00:39:53, Leszek_Gdynia pisze:
A po co kierunek w lewo - co chcesz zasygnalizować? Bo ja nie rozumiem przekazu takiego kierunkowskazu - dla nmie jest zbedny.

no jadąc przez rondo to napewno, trochę nie tego...no chyba, że rondo wielosegmentowe

Leszek, po nic i my to wiemy, ale zabroniony nie jest. Taka to logika naszego kodeksu
Mike, rondo z palmą... jadąc alejami jerozolimskimi od forum nie możesz skręcić w lewo w nowy świat...