MotoNews.pl
8 Powodz w bagazniku - co to moze byc?? (87734/45)

Powodz w bagazniku - co to moze byc??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam taki problem ze bagaznik w moim essim gdzies po prawej stronie przecieka wiecie moze skad to moze leciec?? essi to HB

Ja bym sprawdził czy nie przecieka przy lampie

Miałem ten sam problem ale troche silikonu szybko pomogło

Może być jeszcze przegnita blacha wokół wlewu paliwa od strony bagażnika jak wstawiałem reperaturkę to aż się za głowę złapałem jak tam rdza się panoszyła, ale wprawna ręka blacharza i po prpblemie

... hmmm ... masz może instalacje gazową .....

Sprawdź uszczelkę tylnej klapy jeszcze, ale najprawdopodobniej trzeba będzie wymienić uszczelki pod lampami. Ja miałem sparciałe i popękane i dlatego mi ciekło do środka.

1. niemam gazu
2. To mi podcieka kolo baku wmiejscu wywietrznika bagaznika i splywu wody z szybardachu moze to to jest winowajaca z tylu niemam nadkoli moze powinienem w nie zainwestowac??

To rzeczywiscie moga bycc lampy. Mi natomiast podciekalo i to mocno z uszczelki przy wicieraczce tylnej szyby. Lalo sie do klapy, a pozniej laczeniami... Dopier jak zaczal padac deszcz i wszedlem do bagaznika zobaczylem co i jak...

... niop ... jak wiesz gdzie leje się woda to bierz silikon uszczelniaj ...... mi się przez przednią szyba wooda zaczyna lać ..... jush wiem w którym miejscu .... będzie trzeba czymś to uszczelnić .... ......

Jeżeli ta woda w bagażniku jest z piaskiem itd. to sprawdź jeszcze taką plastikową osłone która znajduje się za nadkolem (wewnątrz bagażnika).
Ja ją miałem uszkodzoną i wszystko spod koła dostawało się właśnie do bagażnika

A jak wyglada Twoj wlew paliwa ?? Mi tamtedy lecialo miedzy blacha blotnika i blacha nadkola a woda saczyla sie przy wywietrzniku. Trudno mi to bylo zlokalicowac ale chyba sie udalo a samo uszczelnienie tego miejsca to dobiero waaaaaalka !!

nie zostaje nic innego jak wskoczyć do bagażnika i popatrzeć gdzie i którędy sie wlewa woda bo przyczyn i miejcs moze byc kilka :uszczelka od klapy ,uszczelka pod lampą , jak rownież spotkałem się z tym że pękneło uszczelnienie które pokrywa sie łączenie blach więc hop do środeczka i smatri .......powodzenia

Ja miałem kiedyś identyczny problem. Jak jechałem w czasie deszczu to po paru kilometrach nawalone wody z błotem w bagazniku. Ratowałem sie szmatami co jakis czas je wykręcając. Lało się z prawej strony. Założyłem nadkola i problem minął, choc jak sie na dobre ociepli muszę fachowo podejść do sprawy tzn. po blacharsku, żeby nie gniło dalej. Ale ważne, że doraznie pomogło i teraz jestem spokojny w czasie jazdy w deszczu lub roztopów, tym bardziej, że we wnęce koła zapasowego mam zbiornik z gazem.

Mnie ciekło (teraz chyba dałem już radę) nie wiedziałem skąd ale widać było krople wody na wykładzinie bagażnika na nadkolach ... a jedynie skąd mogło kapać to trójkątna szybka. ALE jednak się okazało, że woda wyciekała spod półki z głośnikami, a tam spływała pod uszczelką klapy z góry, gdzie jest łączenie karoserii z klapą - gumowa elastyczna fajka, w której leci rureczka do spryskiwacza. Ja tamtędy w lato puściłem kabel od dodatkowego stopu i widocznie nie docisnąłem całości dość dokładnie (nie ma tam miejsca na palce) i widocznie tamtędy. Całą podsufitkę od spodu w tamtym miejscu miałem mokrą. Może to to?

Pozdr

Cytat:
2005-03-20 14:02:06, Piter pisze:
Jeżeli ta woda w bagażniku jest z piaskiem itd. to sprawdź jeszcze taką plastikową osłone która znajduje się za nadkolem (wewnątrz bagażnika). Ja ją miałem uszkodzoną i wszystko spod koła dostawało się właśnie do bagażnika

No właśnie!!!! To jest to. Piter a jak ten plastik się demontuje??? Zerwałem prawą boczną tapicerkę bagażnika w htb i moim oczom ukazala się ścieżka wody z piachem i solą . Jastem tak podkur.... bo w koło zapasowe pływa sobie jak ryba w akwarium!!! Tyyyyyyle wody !!!

Jest jeszcze jedna wersja ....ale to zależy czy masz szyberdach....jeżeli masz to może puszczać uszczelka i odpływy(plastikowe szufladki po bokach bagażnika) nie są zbyt szczelnie przylegające do blachy i tamtędy woda ścieka....najpierw to uszczelka ale jeżeli masz piasek w bagażniku to może być faktycznie łączenie blach w okolicach wlewu paliwa ......

Szyberdachu nie mam. Na 100% woda płynęła sobie z okolic tego plastiku na nadkolu,lub gdzies z uszczelki wlewu paliwa. Ale tam żadnych szpar , ani ognisk korozji nie widziałem. Chcę zdemontować te plastiki, lecz nie wiem jak sie do nich zabrać.........A połamamć to nie sztuka.