MotoNews.pl

...chwilowy brak prądu!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dziś rano wsiadam do samochodu, przekręcam stacyjkę i nic... Pokręciłem z niedowierziem, raz drugi, znowu nic. Odczekałem znów przekręcam i........ złapał. O dziwo jeżdże od rana, zapalam, gaszę i wszystko gra....

Czy ktoś powie mi o co tu chodzi??? Kiedyś miałem podobny problem, ale mechanior stwoerdził, że to czujnik pod sprzęgłem. Dzięki temu czujnikowi musiałem wciskać sprzęgło, żeby zapalić auto....Teraz czujnika ju z nie ma.

Może to przekażniki jakieś?????

sa takie auta ze nie zapalisz bez wciśniętego sprzęgła (tak słyszałem klemy aby wszytkie czyste i dokręcone, masa sie gdzieś nie luzuje przy alternatorze?

objaw ewidentnie na "brudną klemę",powodującą nawet całkowite zatkanie+ po oczyszczeniu wszystko wraca do normy

Moze byc tez stacyjka, nie zawsze lapie tak jak w moim wczesniejszym excelu potrafila nie zalapac sporadycznie. Chociaz ja mialem podobne objawy i poza stacyjka skonczylo sie naprawa komputera.

mój Pony bez sprzęgła nie odpali

miałem identyczny problem. Co sie okazało???
Żle dokrecone klemy !!!!
Dokręciłem i było po kłopocie.
Możliwe takze ze masz niezaizolowana kleme, u mnie metalowa czesc dotykala maski silnika, powodowalo to jakies zwarcie i ssamochod przerywal(dziwne zjawisko)

Cytat:
2005-03-19 18:42:02, speedmaster pisze:
mój Pony bez sprzęgła nie odpali

Moja Accencik ma ten sam patent, bez sprzegla nie odpali

Witajcie

U mnie jak to w ponym to samo, sprzęgło i dopiero można kręcić. Nie mniej jednak, zdarzyło się coś podobnego. Przy przekręceniu kluczyka, zgasło wszystko. Jak się okazało - klema w akumulatorze żelowym. W tych akumulatorach klema ołowiana jest nakręcana na gwint akumulatora. Tam powstał luz, ot i cała przyczyna.
gadi

Dziśiaj rano wsiadam do auta a tu kaput, zero prądu! Otwieram maske, ...a tu klema zsunięta!! Nie moglem w to uwieżyć, bo tydzień temu elektryk wymieniał przekaźnik, wiec byłem przekonany, że klemę dokręcił. Jak widać nie można ufeć fachowcom. Tym bardziej, ze klema nówka ołowiana. Utleniła sie, wiec oczyściłem wszystko i cacy.

Dzięki wszystkim za podpowiedzi, pozdrawiam...