Najważniejsze, żeby była bez wypadkowa. Sprawdź czy szpary między elementami są równe - jeżeli tak to proponuje dokładnie przejżeć każdy centymetr blachy

BMW to BMW, lakier jest położony tak dobrze, ze każdy feler - niedociągnięcie świadczy o tym, że było coś robione. Ja osobiście zawsze szukam niedociagnięć szpachli (na końcach elementów), lub jakichś dziurek (malutkich zagłębień na lakierze) spowodowanych źle położoną szpachlą lub podkładem. Oprócz tego możesz zwrócić uwage na miejsca łaczenia elementów - tzw. zgrzewów. A także numery seryjne szyb choć szyba zawsze mogła się zbić i wcale nei przy uderzeniu.
Możesz jeszcze sprawdzić czy instalacja w komorze silnika ma orginalny pancerz - jeżeli nie to znaczy, że prawdopodobnie był wyciągany silnik - ciekawe dlaczego ??
No a pozatym trzeba posłuchać silnika - czy równo pracuje, czy nie potyka się - najlepiej wejść pod auto na kanale i sprawdzić wszystko od dołu, czy podłużnice są proste, cz nie było przy nich coś robione itp.itd.
Ja oprócz tego wszystkiego wsiadam do autka rozpedzam autko do około 100km/h puszczam kierownice (tylko ja asekuruje) i naciskam gwałtownie hamulec jeżeli autko idzie bez trzymania kierownicy prosto to dla mnie to już jest dużo

. Zwróć uwage też na przyśpieszenie bo silnik w 525 któy ma 170 lub 192 KM przyśpiesza już dość fajnie więc autko powinno to robić dość płynnie od około 2500 obr./min.
Posłuchaj też jak pracuje przekładnia główna, czy hałasuje (huczy). Jeżeli słychać ją dość intensywnie podczas jazdy - to nawet jak sie na auto zdecydujesz to możesz to wykorzystać do obniżenia ceny. Podobnie z tulejami tylnej belki. Zaciągnij ręczny wrzuć jedynek i powopli ruszaj podobnie na wstecznym i jeżeli usłyszysz stuknięcie to raczej tuleje są do wymiany więc też możesz facetowi powiedzieć że to koszt 400 - 500zł (2x160zł tuleje Febi + wymiana).
Acha jeszcze sprzęgło - bo w razie wymiany to to kosztowna rzecz. Sprawdź jak pracuje, czy nie szarpie, nie ślizga się, jak wysprzęgla. Jeżeli bierze w górnym położeniu pedału znaczy, że do wymiany minimum tarcza, a co dalej to już jak rozbierzesz. Więc tez z 500zł możesz spróbowac z gościa wycisnąć.