Pytanie o oc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Sprawa jest taka:wykupilem ubezpieczenie oc 25.9.2004 na rok tyle ze na 2 raty,wiec 1 rata mi sie konczy 25.3 2005.Pytanie moje jest takie czy po uplwie tego terminu moge dalej jezdzic niewplacajac 2 raty.Slyszalem zdania podzielone na ten temat,np takie ze policje nie obchodzi bo na umowie jest napisane od 25.9.2004 do 25.9.2005 i niezwracaja uwagi czy 2 rata jest zaplacona czy nie.Czy ktos mial jakies doswiadczenie z taka sprawa i moze mi cos podpowiedziec ?
Pozdrowienia

Policji może to nie ochodzić ( w co jednak wątpię).Ale obchodzi zakład ubezpieczeń. Jeżeli nastapi jakieś zdarzenie objęte tym ubezpieczeniem po terminie zapłaty drugiej raty to tak jakby nie mieć ubezpieczenia i wtedy jednak polcja przetrzepie tyłek za brak waznego ubezpieczenia, a ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania. Wtedy trzeba z własnej kiesy pokryć szkodę komuś wyrządzoną a lbo w innym przypadku wybulic fundusz gwarancyjny- chyba ze 2,5 tyś zł, jak policja sie jednak przyczepi plus 10 pkt karnych ( wiem bo mnie kiedys tym postraszyli).Lepiej zapłać przed upływem terminu płatności.

Ja proponuje zapłacić drugą ratę OC. Jeśli masz jakieś wątpliwości, zawsze pytaj Twojego ubezpieczyciela. Ktoś Ci może powiedzieć bedzie dobrze, a potem będziesz miał nieprzyjemności.To poważna sprawa, zwłaszcza, jesli dojdzie do wyrządzenia komuś szkody, to nie temat na "gdybanie" Podpisując ubezpieczenie zawsze dostajesz ogólne warunki ubezpieczenia. Nie wierzę,że jaka kolwiek ubezpieczalnia pójdzie na to, żeby wypłacić ubezpieczenie bez opłacenia drugiej raty- wtedy nikt by nie płacił drugiej raty

Niechodzi o to ze ja niechce zaplacic 2 raty.Problem jest w tym ze wlasnie jestem w trakcie remontu silnika i pewnie sie splukam z pieniedzy,wiec niebede mial na 2 rate.Samochod bede mial sprawny w tygodniu tyle ze niebede mial kasy.Chcialbym nim jezdzic a wyplate mam w polowie kwietnia i wtedy planuje zaplacic 2 rate.Chodzi o to czy podczas kontroli"panowie"mogo sie doczepic.

Radze Ci przejrzec dokladnie umowe (polise) z firma ubezpieczeniowa. Nie wierze ze jest wystawiona na caly rok i podzielona na dwie raty bez okreslenia terminów ważności ubezpieczenia. W mojej zaznaczony jest termin do kiedy musze zaplacic nastepna rate - co automatycznie wyznacza termin waznosci polisy z 1 ratą. (ale namieszałem) Konsekwencje pogrywania z firma moga byc nieprzyjemne - bylem swiadkiem podobnej sytuacji...

Mnie pare lat temu zatrzymala policja do kontroli i w jej trakcie okazalo sie, ze nie mam zaplaconej wlasnie drugiej raty. Gdyby nie to, ze policjanci byli spoko to zabraliby mi auto na parking, wlepili mandat za jazde bez dokumentow i jakies 3tys. kary na jakis fundusz gwarancyjny czy cos... Na szczescie umowilismy sie, ze przywioze potwierdzenie wplaty tego samego dnia na komisariat

to jakas głupota .masz napisane wyraznie ze okres ubezpieczenia masz na rok,ale w systemie ratalnym,i policja na to patrzy.wiec niewierz w jakiekolwiek bzdury.chyba ze masz ochote wpasc do sądu grockiego i zapłacicc na rzecz panstwa super sumke to wtedy nie bedziesz miał wątpliwosci jak ta sprawa wyglada.pisze ci to poniewarz mój wujek tak kiedys miał w samopomocy ,i tylko przez głupote.pozdro

Pytam bo kiedys jechalem z kulem i on tak jak ja niemial zaplacoej 2 raty.Zatrzymala nas policja i wszystko bylo ok,wiec moj wniosek byl taki ze albo "panowie"cos przegapili i kumpel mial fart,albo ze tak mozna.Niewiem co myslec,chyba najpewniej bedzie zadzwonic do"panow z drogowki"i sie zapytac.
Hmm chyba bede musial dalej pogodzic sie z komunikacja miejska

w/g mnie to nie jest sprawa policji w jakim systemie (czyt. ratalnym) zakupilismy OC wazne jest tylko ze mamy ubezpieczenie wykupione na caly rok!!! (nie istotne ze w dwoch ratach)

Marcel zwroc uwage, ze na polisie jest napisane, ze nie oplacenie naleznosci jest rownoznaczne z wygasnieciem polisy !!
Wiec jezeli masz ubezpieczenie na rok a zaplacisz tylko na pol to na drugie pol juz polisy nie ma...

Panowie dzieki za odpowiedzi.Niekluccie sie ja tylko chcialem sie dowiedziec czy ktos mial taki problem.
Pozdrowienia

Cytat:
Marcel zwroc uwage, ze na polisie jest napisane, ze nie oplacenie naleznosci jest rownoznaczne z wygasnieciem polisy !!

Przeczytałem całą swą polisę i takowego zapisu nie odnalazłem...

i dokladnie na niej jest napisane okres ubezpieczenia od powiedzmy 13.11.2004 do 13.11.2005 a zaplacilem jedna tylko rate...

Cytat:
2005-03-20 17:55:55, Marcel_XR3i pisze:
Przeczytałem całą swą polisę i takowego zapisu nie odnalazłem... i dokladnie na niej jest napisane okres ubezpieczenia od powiedzmy 13.11.2004 do 13.11.2005 a zaplacilem jedna tylko rate...

No qrcze a ja mam tak napisane - tylko nie na tym swistku, ktory wozisz ze soba a na umowie.