Opel OMEGA A - jak to ugryźć?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Czy w Omedze A rocznik '88 można dostać się do pływaka(czujnika poziomu paliwa) bez zwalania zbiornika? Pod tylną kanapą nie zauważyłem żadnego dojścia żeby to ustrojstwo wyjąć

Ale mówisz o kombi czy sedanie?

Bo w kombi (przynajmniej mojej) masz całe ustrojstwo z boku zbiornika i przy odrobinie chęci i manewrowania pływakiem możesz to wyciągnąć bez wywalania zbiornika.

Ale ja bym proponował wyciągnąć zbiornik - nie jest to trudne (4śruby + odpięcie ustrojstwa pomiarowo-pompowego) i spokojnie sobie wszystko obejżysz dopasujesz i możesz po drodze zbionik zakonserwować.

Układ pomiarowy zamocowany jest chyba 3-4 śrubami z boku i wychodzi wszystko razem z pływakiem

trochę o zbiorniku - zdjęć szrotowych

Na tym zdjęciu na dole masz pompę paliwa z prawej strony (aluminowa puszka) i od niej do zbiornika prowadzi wężyk - to tam jest odkręcanie całego ustrojstwa pomiarowego i przez ten otwór śr.5-7cm wyciąga sie wszystko.

Dzięki wielkie za podpowiedź . Wyprułem te bebechy bez zwalania zbiornika (dokładnie to wyglądało jak na zdjęciach-pompa poza zbiornikiem) i tu kolejny zonk. Wytarły się ścieżki w płytce oporowej i nigdzie tego nie mogę dostać, nie mówiąc o naprawie bo to nierealne.
Zapomniałem wcześniej dodać, że padł mi wskaźnik poziomu paliwa i non stop wisiał na zero. Przyczyna znaleziona-problem nie usunięty

No to ja proponuję szukać na szrotach kompletnego-zniszczonego zbiornika (żeby nie płacić za sam zbiornik) i wymontować cały układ pomiarowy razem z pływakiem i przeszczepić.