MotoNews.pl

Car audio do peugeota 307

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich! za niecaly tydzien stane sie szczesliwym posiadaczem peugeota 307 Dzis odbylem jazde testowa tym samochodem. bardzo fajny samochod! Zalezy mi na tym,zeby autko ladnie gralo. Bede mial w nim peugeotowskiego kaseciaka i oryginalna zmieniarke cd w konsoli. Standardowo samochod ma 6 glosnikow(4 przod, 2 tyl). Nie chce wymieniac jednostki centralnej,ale chce wymienic glosniki na duzo lepsze i dorzucic jakis wzmacniacz,zeby przeniesc ta moc. Moze jeszcze zainwestuje w glosniki na tylna polke,zeby bylo ich razem z 8. O ile sie nie myle,to z przodu sa 17cm i wysokie tony,a z tylu 13cm. Chce przeznaczyc na 6 glosnikow do jakis 800zl + jakis wzmacniacz dobry,ale niedrogi. Co mi radzicie? bo totalnie nie wiem... bede wdzieczny za kazda pomoc

Cytat:
2005-03-20 18:05:34, black_shadow pisze:
Co mi radzicie? bo totalnie nie wiem... :

Dwudrożny zestaw odseparowany na przód + wzmacniacz (i wygłuszenie drzwi), a z rezztą daj sobie spokój. W przyszłości zamiast głośniki a tył możesz dołożyć suba.

w jaka firme w takim razie zainwestowac? Alpine, Pioneer, bo soniacza to chyba nie... a wzmacniacz jaki? jestem zielony jezeli chodzi o wzmacniacze i wygluszanie auta... jedyne co robilem ze sprzetu audio do samochodu to sam zainstalowalem radyjko pioneera w renault Clio i go tego dwa glosniki Alpine... wiec prosze o rade pozdrawiem wszystkich!

Jeżeli stosujesz się do przysłowia, że "gentelmeni nie mówią o pieniądzach" to inwestuj w Sony (model XES) , natomiast jeżeli wyznajesz inną maksymę, to napisz ile masz w portfelu . To są podstawowe dane do kreowania systemu, a następnie swoje preferencje.

bez owijania w bawelne pisze,ze do wydania mam max 1200zl. wzmacniacz mam z 600zl(moze byc i mniej) (wystarczy,zeby byl, najlepiej firmowy, a nie NoName ) a reszta na glosniki,ale nie suba do bagaznika... bede bagaznik non stoper uzytkowal,wiec nie moge go zajmowac wiec co polecisz do dobrego basiku,jezeli nie moge suba montowac? no i czy to wszystko pociagnie pod jednostka oryginalna peugeota? pozdro!

Cytat:
2005-03-21 22:13:03, black_shadow pisze:
bez owijania w bawelne pisze,ze do wydania mam max 1200zl. wzmacniacz mam z 600zl(moze byc i mniej) (wystarczy,zeby byl, najlepiej firmowy, a nie NoName ) a reszta na glosniki,ale nie suba do bagaznika... bede bagaznik non stoper uzytkowal,wiec nie moge go zajmowac wiec co polecisz do dobrego basiku,jezeli nie moge suba montowac? no i czy to wszystko pociagnie pod jednostka oryginalna peugeota? pozdro!

Z dystansu nie jest to łatwe zadanie, opiera się na gdybaniu ... , osobiście podzielił bym to na 50/50. Połowę na głośniki i połowę na wzmacniacz. Ze względu na brak gotówki (średnie radio CD kosztuje około 1500-2500zł) =rzejżałbym rynek sprzętu używanego. I tu trudno coś konkretnego polecić, bo moźna czekać na to miesiącami. Inna opcja to kupić nowy zestaw głośnikowy ( np. Perlees, Microprecision, μ-Dimension, Infiniti, Hertz itp) w cenie do 700-800zł i szukać używanego wzmacniacza. Ta opcja najbardziej do mnie przemawia, ale to tylko gdybanie, bo właściwości głośnika ujawniają się dopiero przy konkretnej aplikacjii i w Twoim samochodzie ze względu na akustykę mogą wogóle się nie sprawdzić. W dodatku duży wpływ na jakość ma miejsce montażu i stabilizacja wraz z wygłuszeniem. Czasami gorsze parametrami głośniki z dobrym montażem (wygłuszenie, stabilizacja) zagrają lepiej od "lepszych" z byle jakim montażem. Co samochód, to inaczej. Ja mam trochę wypaczone pojęcie, bo zawsze patrzę pod względem liniowości i zrównoważenia tonalnego (wg mojego ucha), dlatego często moje zdanie będzie różne od innych, ale w tej cenie szukałbym zestawów głośnikowych firm Peerles, Vifa, DLS, μ-Dimension, Herz itp (mam na myśli nowe zestawy). Natomiast co do wzmacniaczy to, tj wcześniej pisałem, uzywanego bym szukał, i tu jest dużo większa rozbieżność (i cenowa i jakościowa), dlatego trudno podać konkretne firmy i modele. Dużo łatwiej by było wybrać z konkretnych propozycji. Często w ogłoszeniach lokalnych, lub ogólnopolskich trafiaja się okazje, ale na to trzeba czekać i być cierpliwym.

[ wiadomość edytowana przez: Bolls_no1 dnia 2005-03-22 00:24:46 ]

oki. mniej wiecej rozumiem o co Ci chodzi. Czy taki zestaw polecilbys? Hertz i to rozumiem dalbym na przod samochodu. A na tyl mam 13cm, wiec chyba cos takiego Hertz 13cm ? i polowalbym na jakis wzmacniacz do tego. w takim razie ile kanalow ma miec,jezeli chce to wszystko do niego podlaczyc? sorry,ze takie glupie pytanie,ale sie po prostu nie znam... i czy bede mial problem z wygluszeniem fury? czy pojechac nia do jakiegos warsztatu (np do serwisu peugeota)? z gory dzieki za odpowiedz. Twoje zdanie wiele dla mnie znaczy pozdro! a i czy takie wzmacniacz moze byc? wzmacniacz

Jeżeli koniecznie chcesz mieć głośniki z przodu i tyłu, to najlepiej się sprawdzi wzmacniacz 4-kanałowy, będziesz miał możliwość regulowania poziomami pomiędzy przodem a tyłem. Z wygłuszeniem nie jeździ się do serwisu gdyż przeważnie nie mają o tym zielonego pojęcia, może poszukaj w swoim regionie jakiejś firmy car-audio, wygłuszenie zrobią praktycznie jednego dnia lae można to zrobić samemu i będzie sporo taniej. Poszukaj na forum tematów z wygłuszeniem, sporo już było napisane.

tak jak wspominales, mam 2 rozwiazania. moge zalozyc glosniki na przod (jakies 600zl) plus 2 z tylu (jakies 200zl) i do tego wzmacniacz. 2 rozwiazanie jest takie,ze zakladam glosniki jedynie na przod( te same,za ok.600zl) i do tego sub w bagazniku + wzmacniacz. jedynym ograniczeniem jest miejsce,jakie ten sub bedzie zajmowal... w sobote wybiore sie do firmy,ktora robi zabudowy car audio. Moze wkomponowali by suba w miejsce obok nadkola... wtedy by duzo nie zajmowal. Jaki wzmacniacz polecasz(tak,aby pociafnal na nim sub i glosniki z przodu, albo po prostu 6 glosnikow)? bo rozumiem,ze 4 kanalowy... no i w jakiejejs przystepnej cenie... czy cos do 500zl sie moze znajdzie? no i ile by kosztowal dobry sub,ale w skrzyni,jakby ten zaprojektowany nie wyszedl..? sory,ze tak duzo pytan,ale chce spac spokojnie wiedzac,ze nie musze sie przejmowac audio w samochodzie pozdro

Spokojnego snu nigdy nie zaznasz . Pozostań przy drugiej opcji, wzmacniacz, dwudrożny system na przód plus subwoofer. Jeżeli chcesz kupić dobry wzmacniacz za 500zł (pozostaje sprzęt z drugiej ręki), to musisz się uzbroić w cierpliwość i czekać na okazję, trafiają się ale niezbyt często. Dużo łatwiej będzie szukać w ceniach od 700-100zł.

oki. to bede szukal okazji,albo skombinuje kase a jaki sub w skrzyni bys polecil(moze cos z allegro?)? tylko nie taki zebym z krzesla spadl po zobaczeniu ceny

Za niewielkie pieniądze kupisz dość ciekawie grające wooferki firm JL Audio, Herz, Precision Power itp, wymieniać można wiele, ale jak wiesz preferencje są różne i specyfika głośników też. Dla przykładu, głośniki na które moiżna zwrócić uwagę :
Precision Power
Soundstream
Xetec
Phase Linear
JL Audio
Kolejny Soundstream

Pewnie jeszce więcej przykładów by się znalazlo.