Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
groszek223 lubin | 2005-03-21 07:04:06 mam pytanie jak zmienic uszczelke pod glowica 525 rok 90 |
![]() JanekE30 BMW Member E30 2.5 24v mtech2 & ... Piła | 2005-03-21 10:05:40 jeszcze raz kolejnosc troche jasniej
14....10....4....2....6....8....12 11.....7.....5....1....3....9....13 |
![]() kornat BMW Member BMW e-39 530d Wrocław | 2005-03-22 19:30:22 Jeśli ma być zrobione to dobrze to bez planowania głowicy się nie obejdzie ![]() |
![]() michał16v BMW Member Rekord E 16V Chełm | 2005-03-23 00:42:19 wszystcy chcecie planować głowicę ale po co to już nie wiecie(pewnie po to żeby coś porobić)
--- głowicę wyrównuje się w celu usunięcia zwichrowania i wypaczeń(często występuje przy nieprawidłowym demontażu lub przegrzaniu silnika) --- podstawą do podjęcia dec. o równaniu jest jak mocno jest pokrzywiona --- np.jeśli jest wygiętra w łuk to po splanowaniu powierzchni -to łożyska wałka rozżądu które były obrabiane w fabryce na prostej głowicy też wygieły się w łuk a po splanowaniu ten łuk pozostanie i wałek będzie zapierał i szybko wytrze otwory łożysk dostanie luzów i głowica do kolejnej regeneracji(500zł roswiercanie) --- więc jeśli nie ma głębokich rys i na długości 15cm nie wchodzi pod płaski przymiar listek szczelinomierza 0.1mm-0.15mm to równanie jest niekonieczne --- są 'fachowcy' co ulepszając uszczelkę podgłowicową dają silikon nie rozumiejąc jej budowy *uszczelka tylko na super suchą bez oleju powierzchnię* --- chciełbym zobaczyć silnik po remoncie wg.zdobytych rad na forum (kto z większości domowych mechaników ma klucz dynamometryczny-porządny 500zł) --- to ja tyle chciałem od siebie ...CZEŚĆ |
![]() tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2005-03-23 08:02:53 michal16v ma racje z takimi zabiegami jak planowanie glowicy trzeba sie udac do warsztatu i to nie byle jakiego! za pomoca samych rad z forum i tak ktos tego nie zrobi prawidlowo. |
![]() olafson3 BMW Friend BMW E 30 Touring Ruda Śląska | 2005-03-23 08:07:53 Hmm.... z tego co mi wiadomo w naszych wozach nie planuje się głowicy, uszczelki są robione na jeden wymiar(chodzi o grubość), tak przynajmniej klarował mi mój mechanizator. BMW nie dopuszcza planowania głowicy, ewentualnie przy złym stanie wymiana. W grudniu wymieniał mi mechanik uszczelkę i nie widział potrzeby(na szczęście) planowania głowicy, lub innych cudów.Czy się myle ??????????? [ wiadomość edytowana przez: olafson3 dnia 2005-03-23 08:23:51 ] |
![]() bartwu BMW Friend BMW 520I e-34 Kraków | 2005-03-23 08:14:54 ale nam się dostało...
Jestem mechanikiem z wykształcenia (studiowałem, więc nie mam praktyki w samochodówce - tyle co przy własnych autach) i wiem zarówno co to jest planowanie jak i po co się je wykonuje na głowicy. Wiem też z mojego skromnego doświadczenia, ze każde auto jest inne i to, co przechodziło mi w fso tu może nie zdać egzaminu i odwrotnie. Warto dopytać osoby które już coś takiego robiły - to chyba nie grzech? Zresztą po to jest to forum... Na pewno bede się posiłkował głównie tym, co jest w książce Haynes'a, a do warsztatu żadnego nie pojadę na pewno. Nie ufam żadnemu ale to żadnemu mechanikowi. Może to mój pech, ale moja opinia o tej "kaście" jest baaaaardzo niska. Wolę coś sobie sam spaprać i zrobić to jeszcze raz, kupić pożądne narzędzia, porządne części i przynajmniej wiem, że nikt mi nie podmienił części, nikt nie spaprał czegoś, nie próbuje mi wmawiać pierdół (powinni za to zamykać) sądząc że nie wiem o co chodzi, a wszystko to jeszcze za jakieś chore pieniądze! Tak więc - dzięki wszystkim za rady i opinie - na pewno z części z nich skorzystam. Nie skorzystam za to z naszych serwisów, gdzie w moim mniemaniu panuje banda niedouczonych złodziei i patałachów. Prawdziwych fachowców i na dodatek na tyle uczciwych, by nie zdzierać z człowieka jest na prawde niewielu. Pozdrawiam i miłego dnia! PS.Tak, planowania tej głowicy na pewno nie będę robił sam (nie dorobiłem się szlifierki stołowej ![]() |
![]() hz10 BMW Member starachowice | 2005-03-23 09:14:56
![]() |
![]() JanekE30 BMW Member E30 2.5 24v mtech2 & ... Piła | 2005-03-23 09:38:46 miachal16v jak narazie to tylko uzytkownik kornat stwierdzil ze bez planowania sie nie obejdzie, jakbym zobaczyl jakies wybrzuszenia, szpary czy cos w tym stylu to pomyslalbym o planowaniu a nie zauwazylem nic takiego wiec planowania nawet w glowie nie mialem a Ty zaraz piszesz "wszyscy chcecie planowac (pewnie po to zeby cos porobic).."
I druga sprawa ze nigdy bym sie nie podjal czegos takiego jak planowanie na wlasna reke I zgodze sie ze jak sie zrobi samemu to raz ze taniej i wiesz co zostalo zrobione i jak a mechanikom nie zawsze mozna zaufac, kazdy kombinuje po najtanszych kosztach zeby zarobic |
Arton 320 E30 Pajęczno | 2005-03-23 20:32:32 Jakaś epidemia chyba panuje. Mam cztery wózki do zrobienia i w każdym uszczelka pod głowica. A najlepsze jest to że wszyscy chcą na swięta samochód. Nie wiecie gdzie tanio klonuja ![]() |
![]() BMW_83 BMW Friend BMW e36 Piła | 2005-03-24 13:32:05 Własnie kumpel do mnie pisal ze chyba mu walneła uszczelka pod głowica w golfie MKII a jest daleko za granica ojojoj faktycznie chyba to epidemia ![]() [ wiadomość edytowana przez: BMW_83 dnia 2005-03-24 13:32:40 ] |
![]() bartwu BMW Friend BMW 520I e-34 Kraków | 2005-03-29 11:08:27 pytałem w hurtowni o uszczelkę i gość mi podał jakieś 2 rodzaje. jedna jest grubsza od drugiej o 0.3. Czy wiecie skąd to co to? Domyślam się, ze jak głowica byla planowana kilka razy, to należy założyć grubszą uszczelkę, ale nie mam pewności. No i jeszcze jedno pytanie - jeżeli tak jest, to skąd będe wiedział ile razy była planowana? Wiem, że w niektórych samochodach stosuje się znaki by wiadomo było ile razy coś było robione. Czy i w beemkach tak jest?
Pozdrawiam |
![]() JanekE30 BMW Member E30 2.5 24v mtech2 & ... Piła | 2005-03-29 13:48:13 Taka uszczelka grubsza o 0.3 mm jest po to aby uniknac zmniejszenia komory spalania i stosuje sie ja juz od pierwszego planowania glowicy. A to czy glowica byla planowana mozesz poznac wiedzac ile wynosi wysokosc glowicy nowej a ile Twojej, jest takze minimalna wysokosc dopuszczalna po obrobce...
Na podstawie tego nie stwierdzisz ile razy byla planowana glowica ale z pewnoscia czy byla planowana i czy nastepne planowanie jest dopuszczalne... |
![]() kornat BMW Member BMW e-39 530d Wrocław | 2005-03-29 13:56:15 Mylicie pojęcia ![]() I tej wersji będę się trzymał ![]() ![]() ![]() ![]() |