| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Quattro Nissan Sunny / Mazda 6 Tam gdzie pierniki | 2005-03-21 15:01:10 Panowie i Panie....
100 000 obywateli ma inicjatywe ustawodawcza... gdyby tak przemyslec sprawe i stworzyc projekt ustawy pozwalajacej na czasowe wyrejestrowywanie aut i zaczac zbierac podpisy, wydaje mi sie mozna by znalezc 100 000 kierowcow ktorzy podpisaliby sie pod takim projektem (taki system istnieje m.in. w Niemczech). Pozwalal by on na nieplacenie OC skoro, auto jest czasowo wyrejestrowane... np w celach remontowych. Generalnie sam jestem jeszcze ciut za cienki w uszach by przygotowac cos takiego ale wydaje mi sie ze mialo by to sens. Co wy na to??? Czy warto jest sprobowac??? Mnie sie wydaje ze tak.... |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-03-21 15:16:00 Ok a więc powinno to wyglądać tak:
1) możliwość czasowego wyrejestrowania auta, np na 2 miesięce gdy będę robił jego generalny remont lub np gdy chce je sprzedać i wstawiam do komisu lub np gdy sam jestem komisantem i skupuje auto w celu daleszej odsprzedaży 2) możliwość wykupienia czasowych tablic, np gdy mam kabrioleta i jeżdżę nim tylko ok marca do października, wtedy auto pozostaje wrejestrowane w reszcie roku i nie place OC za ten okres kiedy stoi np w garażu! 3) możliwość wykupienia jednych "komisowych" tablic oraz jednego zbiorowego ubezpieczenia jeżeli jestem handlarzem (właścielem komisu/dealerem) tak aby umożliwiało to np jazde próbną z klientem a nie wadziło z punktem 1. Obydwa przedstawione przeze mnie projekty są stosowane w niemczech. JA SIĘ POD TYM PODPISUJE! |
Quattro Nissan Sunny / Mazda 6 Tam gdzie pierniki | 2005-03-21 15:17:01 to drugie....
albo kupujesz np. 635CSi do remontu - auto jest czasowo wyrejestrowane, a ty nie masz tablic do niego (znalazlyby sie w WEiR), ale nie placisz OC. Wyremontowales auto, robisz przeglad idziesz do ubezpieczalni ze swistkiem z dowodu rej., placisz OC, idziesz do WEiR-u i odbierasz blachy... |
Quattro Nissan Sunny / Mazda 6 Tam gdzie pierniki | 2005-03-21 15:57:40 dokladnie |
Quattro Nissan Sunny / Mazda 6 Tam gdzie pierniki | 2005-03-21 16:08:57 puscilem tego posta na wszystkich wiekszych forach na razie na motonews.pl wyjade mi sie ze troche wolontariuszy by sie znalazlo.... To jest na razie mysl... ale bede sie staral jakos z kims pogadac jesli okaze sie ze jest odzew... |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-03-21 16:55:24 ŚWIETNY POMYSŁ ! POPIERAM! JA SAM BYM KILKA PODPISÓW ZNALAZŁ OD ZNAJOMYCH !
Trzeba by do jakiejś gazety napisać i tv dać znać, tylko narazie trzeba zebrać już chociaż część z potrzebnych głosów. Myśle, że każdy pracownik komisu coś takiego podpisze, każdy dealer, warsztat itp itd. JanekE30 - byłoby dokładni tak! W niemczech są tablice czasowe, jak ktoś z Was będzie za naszą zachodnią granicą niech zerka na tablice np kabrioletów, widać po jednej stronie cyferki - to są daty np 04-09, czyli że auto jest zarejestrowane od kwietnia do września i na ten okres jest wykupione ubezpieczenie i wtedy może poruszać sie po drogach! aaa i oczywiście nie trzeba biegać do urzędy co pół roku, to jest automatyczne, że po okresie ważności tablic auto jest jakby wyrejestrowane! |
tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2005-03-21 19:35:23 osobiscie nie mam potrzeby wyrejestrowywac czasowo zadnego smaochodu ale jest to dobry sposob na oszczednosc (dla niektorych) czesto wykorzystywany w niemczech jak ktos ma cabrio tak jak juz ktos wspomnial |
krzysiek77 BMW Member BMW e-34 530i V8 szczecin | 2005-03-21 19:55:26 gdzie podpisać??? nawet dziś. |
Dryllo BMW Member Bmw Ełk | 2005-03-22 08:37:33 też jestem za |
lind BMW E36 Compact Warszawa | 2005-03-22 10:34:57 Popieram ten pomysl |
piotrfire BMW Member BMW 525 TDS i MAzda ... prawie Wrocław | 2005-03-23 00:07:11 jestem za a nawet przeciw
Lech W. |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-03-23 00:15:02 Hmm no i co dalej???? Może skoro już wiadomo, że każdy jest za to przejść należaloby to pracy! |