MotoNews.pl
6 Głębokość bieżnika...??? (88094/45)

Głębokość bieżnika...???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przy zakupie używanych opon jaką głębokość najlepiej wybrać,tzn. do ilu mm można jeszcze się zdecydować na opony...???
Tak wogóle to kupie 4 letnie oponki na 13" felgi,lub felgami 14".

wszystko zależy od ceny.....wiadomo.....nie ma co kupować takich które mają np. 1mm do czujnika TWI

jesli chodzi o rozmiar, to jezeli masz kase to kup od razu 14tki,
a co do opon to osobiscie odradzam kupowanie uzywanych...wiadomo ze decyduje kasa, ale pomysl tez o bezpieczenstwie, poza tym uzywane starcza Ci na sezon-dwa, wiec wg mnie bardziej sie kalkuluje kupic nowe 4-6 sezonow pojezdzisz
co do bieznika to jak ma 5mm powinno sie juz zmienic oponki na nowe, a minimum (dopuszczenia do ruchu) wynosi 3.5 mm, jezeli sie myle prosze mnie poprawic,
pozdrawiam i zycze wszystkim jak najszybszej wiosny i letnich kolek (z felami )

Conajmniej takie trzeba wybrać by przejeżdzić bezpiecznie jeden sezon; 10- 20 kkm. A opony takie które nie nadają się już do użytkowania to takie w których powierzchnia toczna bieżnika zaczyna się pokrywać z powierzchnią "ząbków" znajdujących się co około 30 cm w podłużnym rowku bieznika.

Cytat:
2005-03-21 18:16:24, Barti16v pisze:
jesli chodzi o rozmiar, to jezeli masz kase to kup od razu 14tki, a co do opon to osobiscie odradzam kupowanie uzywanych...wiadomo ze decyduje kasa, ale pomysl tez o bezpieczenstwie, poza tym uzywane starcza Ci na sezon-dwa, wiec wg mnie bardziej sie kalkuluje kupic nowe 4-6 sezonow pojezdzisz co do bieznika to jak ma 5mm powinno sie juz zmienic oponki na nowe, a minimum (dopuszczenia do ruchu) wynosi 3.5 mm, jezeli sie myle prosze mnie poprawic, pozdrawiam i zycze wszystkim jak najszybszej wiosny i letnich kolek (z felami )

to ja się nie zgodzę....bo można kupić używane opony w stanie bardzo dobrym...np. z głębokością 7mm wiem bo do siebie zawsze kupuje opony używane....wszystko zależy ile kto ma kasy......
aha i o tym co mówisz że przy 5mm trzeba wymieniać to powiem Ci, że niewiem czy ktoś to stosuje bo moim zdaniem jest to bez sensu....opona 5mm w 100% nadaję się do używania.... przeciez nowe mają 8mm
to co mówisz to może i obowiązuje przy oponach zimowych.....gdzie są dwa czujniki TWI: jeden mówi czy opona nadaję się jeszcze na jazdę po śniegu......a drugi czy opona nadaje sie jeszcze wogle do jazdy
i ten pierwszy TWI jest właśnie przy ok 5mm.....ale to mówie....tylko zima....bo chodzi o głebokość lamelków na śnieg

głębokość bieżnika musi mieć minimum 1,6 mm - jeżeli nie posiadają wskaźników zużycia - tak mówia przepisy

A co do tego, że lepiej nie kupować używek to, o ile nie są one jakoś nadmiernie zcharatane to czemu nie kupić ich. Jesli samemu kupi się nowe opony z zamiarem jeżdżenia na nich 6 lat to po 3 latach mozna je komus sprzedać jako całkowicie sprawne ., albo to my je możemy kupic od kogoś i cieszyć sie z eksploatacji. Oczywiście w przypadku kupna używek, oprócz tego żeby nadawała sie się do bezpiecznej jazdy musi byc korzystna cena.

Cytat:
to ja się nie zgodzę....

ok, bije sie w piersi, nie wiedzialem jak to jest dokladnie, teraz juz wiem
pzdr

a ja więcej używek nie kupię - raz się pośliznąłem i mi wystarczy - przejechałem 5km i pojechałem po nowe...

A ja zakupiłem na przód Pneumaty używane, ponieważ gdy kupiłem essiego to przód był łysy. Przy zakupie miały one 3mm do TWI no i do tej pory zrobiłem 12tkm i praktycznie zadnego zuzycia. Chciałem dokupić na tył ale bardzo ciezko je dostać. A tak ogólnie ostatnio pytałem to 175/70 R13 w b.dobrym stanie kosztuja u mnie 80 zł a nówki wyciagane z aut sprowadzonych 100, niestety cięzko dostac ten rozmiar ponieważ rozchodzi sie jak swieże bułeczki. Ja kupuje tylko używki ale u znajomego wulkanizatora i jeszcze sie nie zawiodłem a na nowe poprostu mnie nie stać