MotoNews.pl

Halogeny a policja....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
już wiele opinii słyszałem na ten temat, ale chciałbym to potwierdzić. Ponoć pałkarze się przypierdzielają zdrowo a halogeny zamontowane na zderzakach. Dzisiaj Parnel zwrocil mi uwage ze moje wystaja poza obrys samochodu wiec moga sie przyczepic o to...mam zamiar zamontowac jeszcze dwa dalekosiezne i juz nie wiem zupelnie gdzie je dac w takim razie...
chcialem zrobic takie ustawienie jak ma Porthos czyli przeciwmgielne z przodu zderzaka na jego wysokosci a dalekosiezne na zderzaku ale w takim razie to one juz wogole beda wystawaly poza obrys....jak to naprawde jest? gdzie montowac??

ja nic o tym nie slsyzalem ale z tego wynika ze hak tez jest nie legalny...

ja bym się oparł na kodeksie drogowym..

Cytat:
2005-03-21 18:46:11, 3zeR_MDS pisze:
już wiele opinii słyszałem na ten temat, ale chciałbym to potwierdzić. Ponoć pałkarze się przypierdzielają zdrowo a halogeny zamontowane na zderzakach. Dzisiaj Parnel zwrocil mi uwage ze moje wystaja poza obrys samochodu wiec moga sie przyczepic o to...mam zamiar zamontowac jeszcze dwa dalekosiezne i juz nie wiem zupelnie gdzie je dac w takim razie... chcialem zrobic takie ustawienie jak ma Porthos czyli przeciwmgielne z przodu zderzaka na jego wysokosci a dalekosiezne na zderzaku ale w takim razie to one juz wogole beda wystawaly poza obrys....jak to naprawde jest? gdzie montowac??

Ja nigdy nie miałem problemu z Policją przez te halogeny - co więcej pojechałem kiedyś innym kaszlem który miał 4 nad zderzakiem obok siebie na przegląd i nie chcieli puścić - i racja bo były rozmieszczone nieprawidłowo w/g kodeksu - dopiero jak ustawiłem te halogeny tak jak mam to w swoim białasie na przeglądzie nie mieli żadnych zastrzeżeń.

Odrazu ci radzę - jeżeli chcesz montować w ten sposób co ja to tylko te większe wesemy - te mniejsze wyglądają śmiesznie tak ustawione.
A i najlepiej te dolne zdemować na treningi bo czasami przyroda bywa nieubłagana

no przeciwmglowe mam takie jak ty dokladnie a dalekosiezne bede mial 14cm Wesemy chyba

Cytat:
przeciwmgielne z przodu zderzaka na jego wysokosci a dalekosiezne na zderzaku ale w takim razie to one juz wogole beda wystawaly poza obrys....jak to naprawde jest? gdzie montowac??

Policjant mi kiedys kazal szukac gdzie jest napisane ze takie (dalekosiezne duze wesemy) swiatla moge miec. Wiec polecam sobie zapamietac (najlepiej zdobyc aktualny ten dziennik ustaw) http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm
(190kb), a w szczegolnosci zalacznik 6. Mozna tez sie dowiedziec wielu ciekawych rzeczy odnosnie wyposazenia i wymogow.

Na przegladzie tez mial koles objekcje nalepiej sciagnac przed przegladem niektorym sie nie da przetlumaczyc.

Cytat:
Odrazu ci radzę - jeżeli chcesz montować w ten sposób co ja to tylko te większe wesemy - te mniejsze wyglądają śmiesznie tak ustawione.

jako że bięde miał te duze okrągłe to małe kwadratowe chciałem gdzieś na dole upchnąć, jak to bedzie wyglądało ?

dzieki blokus!! o to mi chodzilo wlasnie!!

A czy 100W to nie jest za dużo na drogi publiczne ?

Halogeny muszą działać , przede wszystkim, również nie miałem z tym problemów, mimo że był czas iż nie działały

Cytat:
A czy 100W to nie jest za dużo na drogi publiczne ?

Z tego co słyszałem to nie wolno na takich jezdzic.

To szeregowo je podłączyć na publiczne drogi i bedzie git .

BTW - temat powinien być zrozumiały dla większości osób i tak sformułowany, by ułatwić odnalezienie go przy pomocy wyszukiwarki, przynajmniej jeśli jest na głównym.

[ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2005-03-25 19:46:52 ]

Cytat:
2005-03-21 22:27:05, widynek pisze:
ja bym się oparł na kodeksie drogowym..

Widynku, ja też bym się oparł ale nie w tym kraju...........

ee w Poznaniu jakoś się o to nie czepiają, raz mi pan policjant powiedział że fajne halogeny i tylko kazał włączyć żeby sprawdzić czy działają i czy działają tylko z długimi jak to prawo każe . Og to najlepiej żeby nie wystawały poza zderzak (mi tak 2cm wystają ale looz) no i zawsze możesz je przecież przykryć takimi nakładkami i już ich tam nie ma

Koledzy ja mam na zderzaku halogeny i je podłaczylem wg. schematu i nie wiem czy mi przegląd przejdzie co sądzicie na ten temat??

a foto jest tu

[ wiadomość edytowana przez: Wariad dnia 2008-11-05 21:38:48 ]

Cytat:
2008-11-05 21:35:34, Wariad pisze:
Koledzy ja mam na zderzaku halogeny i je podłaczylem wg. schematu i nie wiem czy mi przegląd przejdzie co sądzicie na ten temat?? a foto jest tu [ wiadomość edytowana przez: Wariad dnia 2008-11-05 21:38:48 ]

mysle ze bez problemu, przypuszczam ze goscia nie bedzie obchodzic spposób podłączenia

Cytat:
2008-11-05 21:35:34, Wariad pisze:
Koledzy ja mam na zderzaku halogeny i je podłaczylem wg. schematu i nie wiem czy mi przegląd przejdzie co sądzicie na ten temat?? a foto jest tu [ wiadomość edytowana przez: Wariad dnia 2008-11-05 21:38:48 ]

Tak sterowanie cewki przekaźnika podpinasz do zasilania długich w samochodzie. Zamiast mostkować plusa od halogenów można osobne kable do przekaźnika to masz tam 2 wyjścia - tyle że to musi być odpowiedni typ przekaźnika

Cytat:
2008-11-05 22:38:53, rosck pisze:
Tak sterowanie cewki przekaźnika podpinasz do zasilania długich w samochodzie. Zamiast mostkować plusa od halogenów można osobne kable do przekaźnika to masz tam 2 wyjścia - tyle że to musi być odpowiedni typ przekaźnika

Przekażnik jest typu 541 i dobrze się sprawuje Dzięki za odpowiedz

Cytat:
2008-11-05 22:38:53, rosck pisze:
Tak sterowanie cewki przekaźnika podpinasz do zasilania długich w samochodzie.

i jak załączysz długie to gasną halogeny... przynajmniej u mnie

55W to max co wolno używac na drogach publicznych. Ale 100W o wiele ładniej świecą, jak jeździłem z takimi w escorcie to efekt był rewelacyjny. Na drogach publicznych na takich halogenach musisz mieć założone zaślepki po prostu. A co do miejsc mocowania to jak dasz wg przepisów nie mogą sie czepiać. Zresztą po prawdzie to wystarczy wyrecytować takiemu policjantowi czepliwemu przepis z pamięci, nawet przekręcając odrobine szczegóły, on na pewno go nie pamięta i bedzie przekonany że już to przerabiałeś z innymi i odpuści