Problem z omega 2.5tds

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem z moja omega 2.5tds.Chyba cos zlego dzieje sie z turbinka bo ostatnio zauwazylem ze czasami samochod ma kopa a czasami nie ma.Czesciej nie ma kopa.Tak jakby raz dzialala turibna a raz nie.Czy ktos wie co jej dolega???Bardzo prosze o pomoc

Jak chcesz sprawdzic turbine to zakombinoj zegar cisnieniowy tak do 1.5 bara i podlacz sie sie w kolektor i jazda Zobaczsz ile ci daje doladowania w tzm dziwnzm momecie.
Od czegos trza zaczac

Podlaczalem samochod do kompa i wyszlo ze cisnienie doladowania jest ok i nie ma zadnych bledow.Elektronicznie jest ok

Komp nie zawsze wykaze bledy, tzn moze ci wykazac wiele innych rzeczy a co akurat bedzie popsute to nie pokaze ci ( ja tak mialem ). Podjedz do warsztatu gdzie robia regeneracje turbin, sprawdza ci ja, i bedziesz wiedzial na czym stoisz.

Aha slyszysz moze dzwiek turbiny przy dodawaniu gazu??

A jaki to dzwiek???

hm...... ciezko to opisac ale to taki jakby swist

nic takiego nie slysze.Ale czasami ma zajebiste przyspieszenie a czasami nie

po pierwsze. to turbina nie daje "zajebistego" kopa a jedynie trochę dodaje mocy. jest kilka anomoali pogodowych w których auto lepiej pracuje np: podczas deszczu i mokrej nawierzchni.

po drugie. jezeli "kończy" się turbina to przeważnie jak zauważył kolega misiek71 jest to dzwięk coś w rodzaju takiego właśnie świstu, gwizdania.

po trzecie. sprawdz czy wszystkie kabelki i wężyki sa podłączone

po czwarte. zatankuj na jakiejś renomowanej stacji.

Ja też miałem podobnie jak zatankowałem ecodiesla i jak przy wymianie oleju niewymieniłem filtra paliwa

zdrówko

Witam,
misiek wydaje mi ze ja slysze (przerabiam audio w samochodzie i narazie jest bez i teraz slychac wiecej

Objawy takie jak oskar-a raz jest raz nie ma przyspieszenia.
Rozumiem ze to juz koniec turbiny ??

nowa czy polecacie regeneracje ??
nowa:link_na_allegro

ja osobiscie nie polecam zakupu czesci na allegro nie wiadomo co sie trafi... nie polecam uzywanych czesci na gieldzie kupowac bo tez nie wiadomo czy pochodza tydzien, miesiac czy rok kiedy oddaje sie turbine do regeneracji do porzadnego warsztatu dostaje sie gwarancje na nia (pewnie ok. pol roku).

Wiadomo najelpiej kupic nowa koszt nie maly ... powyzej 2000zl pewnie (nie wiem dokladnie) a regeneracja z tego co sie orientuje to koszt chyba ok. 1000zl

sigal : z tego co sie orientuje turbina sprawna tez wydaje taki swist jest to cala atrakcja turbiny no i turbo jezeli dziala to czuc je przy przyspiesezaniu. Wsiadz do auta bez turbiny a potem do auta z turbina ciekawe ktore wybierzesz??

zgadzam się z tobą że turbinę słychać bo własnie o to chodzi, jak niesłychać to znaczy że nie działa a jeżeli o gwizdanie chodzi to jest to gwizdanie przejawiające się w wycie

a co do turbiny to przyznasz chyba że nie jest to uczucie wgniatające w fotel jak nitro, co? hehe

to oczywiście taka dygresja.

Zdrówko

hehehehe porownanie turbina vs nitro hehehe
wiesz napewno nie bedzie takiego samego uczucia wgniatania w fotel ale turbina tez robi swoje
dzwiek turbiny i dzwiek silnika w omesi TD to jest cos pieknego najladniej mieciutko pracujujacy silniczek diesla nie to co Volkswagen-owski dieselek (TDi) silniki VW pracuja jak male ciagniki

pozdrowienia
Krzysiek

[ wiadomość edytowana przez: misiek71 dnia 2005-03-23 19:46:35 ]

[ wiadomość edytowana przez: misiek71 dnia 2005-03-23 19:47:20 ]

A co to jest nitro?

proponowalbym abys sobie tutaj poczytal : http://nos-systems.webpark.pl/ ... stosuje sie go do wyciagniecia chwilowej (na starcie) mocy z auta. Jest to tzw. dodatek tuningowy do silnika ... rzecz droga i niezwykle zajebista poczytaj sobie o tym

pozdrawiam

krzysiek