MotoNews.pl
9 Skrzynia basowa-z czego wykonać??? (88201/45)

Skrzynia basowa-z czego wykonać???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie. Chce sobie takie cuś zrobić ale nie za bardzo wiem z czego ją zrobić. Mam jeszcze pytanie czy jest jakaś różnica w dźwięku pomiędzy tubą a skrzynią?

Cytat:
2005-03-22 10:11:38, kozik pisze:
Jak w temacie. Chce sobie takie cuś zrobić ale nie za bardzo wiem z czego ją zrobić.

Z MDF-u oczywiscie

Cytat:
2005-03-22 10:15:29, kacza pisze:
Z MDF-u oczywiscie

Heh wszystko ładnie pięknie ale co to MDF gdzie można takie coś zakupić i od razu czemu tak drogo

Cytat:
2005-03-22 10:34:02, kozik pisze:
Heh wszystko ładnie pięknie ale co to MDF gdzie można takie coś zakupić i od razu czemu tak drogo

MDF to jest taka drobno zmielona plyta wiorowa. Jest bardziej wytrzymala itp.
Kupisz tam gdzie deski, sklejki i wszelkie tego typu rzeczy...
A czy jest droga - chyba nie az tak bardzo, problemem moze byc tylko dostanie malego kawalka bo sa na ogol sprzedawane w duzych plytach - ale to juz musisz sam sprawdzic.

najlepsze wyjscie to obi

-przytna Ci tak jak chcesz
-cena za mk ok 22 - 25 pln
-tylko zbic do kupy

rozmawialem z kilkoma stolarzami, życzyli sobie o wiele wiecej.

Cytat:
2005-03-22 13:14:58, dyras pisze:
tylko zbic do kupy

Nie zbijaj tylko skrec srubkami!! Takimi do drewna - czarnymi albo cos...

Jasne

Łączone krawędzie smarujesz wikolem i do tego skręcasz jeszcze wkrętami do drewna albo płyt gipsowych. (zeby miały szeroki gwint i ok 5cm). Wtedy cała obudowa jest szczelna, a to znacząco wpływa na na jakość dzwięku.

No i oczywiscie trzeba dobrac litraż skrzyni do głośnika. Np. firma Alphard dodaje do sprzedawanych głośników instrukcje dotyczące litrażu skrzyni oraz czy ma ona być z bass reflexem czy nie

tu masz praktyke

Tak jak napisali inni z płyty wiórowej najlepiej tylko polecałbym dać dłużesze niż 2 cm wkręty. Ja zwykle daję o długości 3,5cm wkręty czarne do gipsu z grubym gwintem. Koniecznie daj dodatkowo wikol. Ja jeszcze przed wkręceniem smaruję gwint wkręta wikolem. A co do firmy Alphard to ich głośniki nie są może najlepsze ale do samochodu by się nadawały. Płyta wiórowa nie cieńsza niż 16mm. Ja zwykle robię z 18mm. Dodatkowo jeszcze polecam żebyś kupił sobie watolinę do wytłumienia w środku. Można ją przykleić albo przymocować zszywaczem tapicerskim. Powodzenia

jak ogladalem ta foto-relacje to padlem na kolana [miny Sainta mnie rozwalily chyba se na pulpit rzuce je] no i wreszcie zobaczylem jak wygladasz Liked

Dzięki wszystkim za rady ale może mi ktos powiedzieć czy lepsza jest skrzynia basowa czy tuba? Czy to w ogóle jakaś różnica jest? Mam tube basową ze zwrotnicą. Gra całkiem fajnie (słychać super w środku, na zewnątrz mniej) ale myśle że skrzynia by zabierała mniej miejsca bo można ją jakoś dopasować do kształtu kufra a to tego ta tuba waży 15 kg

są różne konfiguracje obudów: zamknięta, z bass-reflexem itd..
Wszystko zależy od tego jaki chcesz miec dzwiek, jeżeli czysty basik impulsywny to raczej zamkniete obudowy polecam, jezeli chesz uzyskać niższe częstotliwości kosztem jakosci basu to obudowa typu bass-reflex (np. tuba)