Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2005-03-30 13:05:06 Ja mam pytanko inne...
W orginale miałem sygnalizator awarii opierający się na różnicy ciśnienia w przewodach... znaczy przewody z pompy do czujnika a potem dalej układ std. Jako że nigdzie nie mogłem dostać obecnie przewodów do takiego układu, to musiałem założyć zwykłe.. no i planuję założyć też ten sygnalizator braku płynu w zbiorniczku pompy... i czy wystarczy tylko przepiąć czy trzeba coś kombinować ?? może ktoś już to robił ?? |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2005-03-30 14:01:38 tia taka czarna kostka z 2 wejsciami i 2 wyjsciami...
zasada działania: jak sie uszkodzi układ to schodzi płyn... co powoduje różnicę ciśnienia w przewodach i włączenie kontrolki - u mnie działało i w starych zegarach i w nowych... |
jacekes Miłośnik FSO 125p Poznań | 2005-03-30 14:30:30 oki... już sprawdziłem w schemacie, że tam powiniem być niebiesko-czarny kabel podłączony i jak pamiętam, taki kabel pęta się gdzieś u mnie po komorze silnika odłączony
tyle że w termometrze kontrolka była jedna, jak migała, to znaczyło, że zaciągnięty jest ręczny, a świecenie ciągłe oznaczało wyciek a w okrągłych są 2 kontrolki, z tym że ja mam "przerywacz" od kontrolki ręcznego mam heh poprawiony, nie przerywa jeno świeci światłem ciągłym a w takim rezie zdaje mi się, że w ogóle niepoprawnie podłączyłem plus na pływaki, powinny być podpięte do masy z jednej strony z do zegarów z drugiej, bo chyba tak to działa w wypadku ciśnieniowego czujnika (do niego dochodzi tylko 1 kabel, tak?) |
KR Kraków | 2005-03-30 22:56:39 czujniki do hamulców działają na zasadzie złaczenia do masy!!
na pływaki trzeba podłaczyc z jednej strony do masy a z drugiej w odpowieni pin w kostce do zegarów podobnie działa czujnik różnicy ciśnienia!! w środku są dwa ruchome tłoczki i teraz jeśli po którejś stronie wzrośnei ciśnienie to tłoczki przesuwaja się i jeden z nich zwiera do masy w wyniku czego zaświeca się kontrolka!! |
jacekes Miłośnik FSO 125p Poznań | 2005-03-30 23:15:29 okay, tak zrobię! dzięki za info!
a tak z ciekawości, to skąd ta kontrolka bierze plus w zegarach? EDIT: a teraz jak mam wybór ![]() [ wiadomość edytowana przez: jacek_s125 dnia 2005-03-30 23:21:05 ] |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2005-03-30 23:34:15 Hmmm nie wiem w którym momencie działą ten w korku, ten na przewodach zadziałał mi w momencie hamowania przy pękniętym przewodzie na moście, jeszcze zanim zszedł cały płyn ze zbiorniczka... |
jacekes Miłośnik FSO 125p Poznań | 2005-03-30 23:41:03 oglądałem jak wysoko jest ten pływak w zbiorniczku u mnie - gdzieś około połowy (stary typ zbiorniczka), także załącza kontrolkę dopiero po zejściu płynu poniżej połowy |
KR Kraków | 2005-03-30 23:53:27 + nei wiem skąd jest wzięty => zajrzyj do schematu
a kabelki masowe (sygnałowe) zepnij w jeden a jak Ci się nie daj Bóg zaświeci to nie zastanawiaj się czy to poziom płynu czy różnica cisnień tylko zatrzymój się jak najszybciej!! a tak na marginesie to zaciśniej dobrze "samiczki" bo mnie się kiedyś zsuneła i zmasowała ale w momencie kiedy stałem na skrzyżowaniu i nie miałem nacisnietego hamulca. Zacząłem się wtedy zastanawiać czy może podłaczyłem pływaki i o tym nie pamietam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |