MotoNews.pl

SZPERA W OMESI

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
POWIEDZCIE JAK TO W KOŃCU JEST?

ŚNIEŻYNKA W AUTOMACIE TO START Z 2 BIEGU, A BLOKADA MECHANIZMU KIEDY I JAK JEST URUCHAMIANA?

POZDRAWIAM MANIAKÓW 6-CIU CYLINDRÓW I WSZYSTKICH KTÓRZY KOCHAJĄ AUTKA SPOD ZNAKU BŁYSKAWICY NA MASCE.

Tutaj chyba jednak miałem rację - jak włączysz na trybie D śnieżynkę, to załączy się jednocześnie 2-gi bieg WRAZ z blokadą dyferencjału....
Ale ręki nie daję - nie miałem okazji dokładnie stestować.....
Kumpel jednak mnie popiera..... (miał 2.4 automat).....
Z resztą jeśli nie tą śnieżynką, to czym niby miałoby się blokować dyfer?.... Jedyną nadzieją śnieżynka......

[ wiadomość edytowana przez: Makaveli dnia 2003-02-09 00:21:43 ]

Omega B, skrzynia automat AR35:
1. śnieżynka oznacza ruszanie z 3 biegu,
2. nie włącza żadnej blokady mechanizmu różnicowego,
3. tzw. szpera to jest cierny mechanizm nieznacznie wymuszający jednoczesny obrót kół (ale nie blokada).
4. mech. ten jest stały a nie włączany z zewnątrz
5. moja B nie ma szpery
6. miałem to w BMW 318 więc wiem
7. Hawgh!
8. Pozdrawiam

Bestia A C20NE z automatem ( to będzie chyba AT25... tak? czy nie?)

jedno jest pewne... ze śnieżynką rusza z 3-go biegu... chyba, że mó tryb awaryjny używa tylko 2-ki to byłoby ciekawe skoro na awaryjnym da rade do 140km/h wyciągnąć bez problemu

pozdr.

Hmmmmm........
U mnie przy włączaniu śnieżynki było słychać stuknięcie w tylnim moście, i ruszał ewidentnie z 2! biegu....
Co do biegu 3-go to wiem jak się z niego rusza, bo to jest tryb zarezerwowany dla trybu awaryjnego i miałem przyjemność z niego raz korzystać......
Różnicę było czuć od razu - z 3-ki miał bardzo duże problemy z ruszeniem, a z 2-ki jakoś mu tam poszło....
Może w 2-litrowej rusza z 3-ki a w 3-litrach z 2-ki?

Kartos - to że to jest cierny mechanizm a nie blokada , to już mniejsza o to, ważne że zachowuje się tak samo jakby była blokada dyfru....... Masz jednak niewątpliwie rację....

Witam
Skoro już padł temat śnieżynki to spytam czy fakt jej włączenia jest sygnalizowany jakąś kontrolką?
Pozdr.

Cytat:
Omega B, skrzynia automat AR35:
1. śnieżynka oznacza ruszanie z 3 biegu,
2. nie włącza żadnej blokady mechanizmu różnicowego,

u mnie jest tak samo

Cytat:
Skoro już padł temat śnieżynki to spytam czy fakt jej włączenia jest sygnalizowany jakąś kontrolką?

Oczywiście. Sam przycisk się "zapala" jest jakieś podświetlenie od spodu.

pozdro
3