| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-03-23 23:59:26 ja mam układ cały zrobiony włącznie z kolektorami ale nie robiłem tego sam tylko zleciłem firmie tuningowej tylko u mnie był wymóg ze mam tłumiki koncowe po obu stronach więc kolektory sa tak skonstruowane że do każdego tłumika idzie pod autem jedna oddzielna rura
na miasto mam załozony tłumik sportowy środkowy, a na wyścigi zakładam typową rurę (przelotówkę) wtedy brzmi jak rasowe WRC
najlepiej jakby Ci to jakaś firma zrobila bo odrazu go zhamują i będą wiedzieć czy to coś dało i ile
nie wiem czy jakoś Ci pomogłem ale tyle z mojej strony
|
MobiaS HF MEMBER Lancia Delta Nuova Otwock k.Warszawy | 2005-03-24 08:32:40 Cześć HIN, polecam ten artykuł:
http://www.grabowski.com.pl/Wydechy.htm wiem że lubisz eksperymentować, może uda ci się wyliczyć jaki wydech w poniaczu najlepiej założyć. [ wiadomość edytowana przez: mobias dnia 2005-03-24 08:33:31 ] |
speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-03-24 23:12:32 jeśli chodzi o srednicę to musze ja zmierzyc i Ci podam (nie chce mi sie teraz grazu przekopywać )
a co do różnicy jest odczuwalna autko powiedzmy że cały czas wtedy ciągnie do przodu
|
HIN HF MEMBER Stara Toyota Warka | 2005-03-25 20:58:27 ok, to jak zmierzysz to wrzuć tu albo mi na prv...
To mi wychodzi że jednak lepiej przelot... bez tłumika środkowego... A masz zmienione wałki rozrządu?? |
speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-03-26 00:28:09 nie, wałki jeszcze są seryjne niestety |
MobiaS HF MEMBER Lancia Delta Nuova Otwock k.Warszawy | 2005-04-03 23:36:38 A jaki wydech polecacie, chodzi mi narazie o końcowy i zeby był w miarę cichy i niedrogi. |
PioMan HF MEMBER Hyundai Accent Warszawa | 2005-04-04 11:53:15 Zgłoś się do Grabowskiego. On ci w miare mądzrze poradzi jak zrobić układ wydechowy, a do tego rozsądnie policzy za hamowanie (jak u niego robisz to bedzie free przed i po). Odradzam firmy które bardziej satawiają na wyglą ( stal nierdzewna polerowana itd.) a mniej na dokladnie przymyslany wydech. No i najważniejsze. Jak ma to dac śmoć to rob to z kolektorem włacznie |
HIN HF MEMBER Stara Toyota Warka | 2005-04-04 19:46:56 Niestety nie mam funduszy na razie na robienie całego wydechu włącznie z kolektorem- dlatego na razie ograniczę się tylko do wymiany końcowego. Ze wszystkich testów jakie widziałem wynika że coś tam to daje a najważniejsze- nie ujmuje (za wyjątkiem totalnych przelotów, ale takich nie planuję). A profi wydech z kolektorem zrobię już jak coś niecoś będzie dłubnięty, bo z tego co się dowiedziałem dobry wydech musiał by mieć 2"+ kolektor i dalej rura i końcowy, może mieć też środkowy przelot, a w seryjnym silniku taka konfiguracja raczej odejmie mocy niż doda.
W każdym razie dzięki za wszelki info i jeśli ktoś jeszcze może coś powiedzieć na ten temat- zapraszam do pisania, będzie na później oraz może się przydać innym. Pozdr |
MobiaS HF MEMBER Lancia Delta Nuova Otwock k.Warszawy | 2005-04-05 11:21:50 HIN, a nie myślałeś o wstawieniu gotowego kolektora rurowego. Z tego co się dowiedziałem to PioMan ma w swoim Accencie taki fabryczny kolektor. Silniki chyba są podobne, co najwyżej może sie nie zgadzać średnica wewnętrzna. Może trzeba iść tym tropem........ |
HIN HF MEMBER Stara Toyota Warka | 2005-04-05 22:33:06
Powiem szczerze że nie... Właściwie to nie myślałem wogóle dokładnie o czymkolwiek poza wydechem za kolektorem, planowałem to na później. Ciekawe czy by pasował..... Jeśli odległości kanałów od siebie będą pasowały i dziury na śruby do przykręcenia też to było by to do zrobienia... |
MobiaS HF MEMBER Lancia Delta Nuova Otwock k.Warszawy | 2005-04-06 10:09:46 Jak sie zobacze z PioManem to się dokładnie przyjrze, ew. wezmę suwmiarkę ![]() |