MotoNews.pl

Czarne spaliny Avensis 2.0 benzyna

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W nowej Toyocie Avensis 2.0 benzyna r.2003 przebieg 45000, po uruchomieniu silnika wydobywa się czarny cuchnący dym przez ok. 1 - 2 min. W ASO poinformowali mnie, że tu cytat "ciemny kolor spalin jest cechą charakterystyczną dla silników benzynowych z bezpośrednim wtryskiem paliwa". Nie wierzę w to.
Dzieje się to nie tylko zimą. Problem zgłaszałem już przy 30000 km
Komputerowa diagnoza nic nie wykazała wg ASO
Czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem?
Pozdrawiam

za bogata mieszanka. odczytaj kody blędow

Cytat:
2005-03-24 15:11:05, gesik pisze:
W ASO poinformowali mnie, że tu cytat "ciemny kolor spalin jest cechą charakterystyczną dla silników benzynowych z bezpośrednim wtryskiem paliwa".

Bezposredni wtrysk mowisz...
A to byli mechanicy z Mitsubishi? A moze mieli na mysli jakiegos turbodiesla?

Cytat:
Bezposredni wtrysk mowisz...
A to byli mechanicy z Mitsubishi? A moze mieli na mysli jakiegos turbodiesla?

Dwie mniejsze jednostki benzynowe, wyposażone w układ zmiennych faz rozrządu VVT-i (1.6 l/110 KM i 1.8 l/129 KM), zostały przejęte z obecnego modelu bez zmian, natomiast silnik dwulitrowy (147 KM) z bezpośrednim wtryskiem paliwa otrzymał nowy elektroniczny układ sterujący. Nowe technologie zastosowano również w jednostce wysokoprężnej. Samochód wniósł bardzo wiele do ówczesnej motoryzacji. Do jego największych sukcesów należy zaliczyć: ekonomiczny silnik benzynowy o pojemności 1,8 litra, pierwszy japoński diesel pracujący w technologii common-rail (D-4D od 1999 roku), a także silniki benzynowe z bezpośrednim wtryskiem paliwa (D-4 od 2000 roku).

Więc to raczej niejest pomyłka,w 2.0 jest bezpośredni wtrysk paliwa ,tu możesz sobie pin555 doczytać http://www.toyotaclub.hg.pl/2003-avensis.htm
Czarny dym z rury ,przy wolnych obrotach??
Raczej niemozliwe,bo bezpośredni wtrysk tym się charakteryzuje ,że ma oszczędzać paliwo na biegu jałowym,takie są założenia jak chodzi o oszczędzanie,a ty m asz czarno,czyli paliwo się leje litrami wtedy!!!

Kurcze,najlepiej jak zadzowisz do kogoś kto się zna na D4 bezpośrednim wtrysku,chyba,że to niejest bezpośredni wtrysk,tylko ludzi w balona robią marketingowcy.
Pozdro i wesołych świąt życze

[ wiadomość edytowana przez: faworyt dnia 2005-03-26 23:59:37 ]

Ooops... No, to jestem do tylu Rzeczywiscie D4 jezdza juz przeciez od dluzszego czasu...

Dzięki za porady ale ja przyznaję jestem laikiem w technice mot.
Pozdrowienia

witam,
właśnie trafiłem na Twój post o czarnych spalinach.
Mam to samo
czy coś nowego się dowiedziałeś?
pzdr.
Andrzej

Cytat:
W ASO poinformowali mnie, że tu cytat "ciemny kolor spalin jest cechą charakterystyczną dla silników benzynowych z bezpośrednim wtryskiem paliwa".

Taką ceche charakterystyczną obserwowałem w 12 letnim Cinqecento z przebiegiem 180000kkm, nie wliczajjac w czarny bukiet spalin plujacego oleju