| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
cmatt LOB MEMBER OPEL SENATOR i OMEGA Kielce | 2005-03-25 11:37:23 Zapytanie mam takowe regenerować przekładnie u magików czy kupować uzywaną ale dobrą, co wy na to koledzy? ( Co do samochodu OMEGA A carawan 92r)
Pozdrawiam cmatt |
seweryn80 LOB MEMBER Opel Omega B 2,5 v6 Będzin | 2005-03-26 09:26:21 Witam ja też mam takie pytanie czy luz jakiś na kolumnie nie powinien być bo źle by się jeździło jak by go nie było (chyba że źle pisze i rozumuje).
Ja mam luz na kole kierownicy ale gdy ruszam lewo prawo to jest jeszcze stuk ale nie na gałkach tylko tak jakby w kolumnie. Czy jest jakaś regulacja żeby to usunąć czy tak jak kolega cmatt że regeneracja lub na nowe inaczej. PS. Zdrowych i Wesołych Świąt dla Omeg jak i właścicieli i ich rodzin wszystkich, Lobowicze |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2005-03-26 14:27:00 W Omedze A istniej możliwość regulacji luzu.
Nie wiem jak sie ten element nazywa (przekładnia), dwie śruby jedna się popuszcza i przytrzymuje a drugą dokręca. Tylko delikatnie bo zazwyczaj się to kończy wymianą owego elementu. |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-03-26 20:11:26 Piotr, czy to znaczy, że oma A ma mechanizm wspomagania poza przekładnią? w B jest to w przekładni, stąd cena jast zwalająca z nóg.
A w kwestii regulacji luzu przekładni kierowniczej, garść informacji z dawnej epoki oczywiście natury ogólnej celem przybliżenia tematu.
Otóż przekładnia kierownicza ŚLIMAKOWA stosowana w naszych bolidach działa na zasadzie obracania się względem siebie zespołu dwóch powiedzmy ogólnie kół zębatych. Jest to : 1-ślimak stanowiący przedłużenie kolumny kierownicy i 2- ślimacznica, czyli mniej więcej 1/4 koła z naciętym gwintem dla zazębienia ślimaka. Gołym okiem widać, że w przekładni wystąpią nam dwa podstawowe luzy: 1- poosiowy czyli ślimaka względem korpusu przekładni, 2- międzyzębny czyli między ślimacznicą a ślimakiem. Piotr napisał o kasowaniu luzu poosiowego, jast prostszy. Międzyzębny to juz inna bajka, jeśli powstał, to przyczyny mogą tkwić w: 1- zużyciu "zębów" 2- wytarciu się łożyskowan tychże "kół" Luż poosiowy na ogół kasować można montowaną tuleją mimośrodową obracaną o niewielki kąt po zwolnieniu blokad, np płytki ustalającej, rozwiązania są różne. Międzyzębny niestety to już spora ingerencja i raczej metodami "garażowymi" trudna do wykonania. Na koniec BARDZO WAŻNE !!! Każda przekładnia musi być po naprawie odpowiednio ustawiona w sensie oporow wewnętrznych. To bardzo ważne, za ciasno spasowana rozwali szybciej pompę i wspomaganie oraz będzie się szybciej zużywać, za luźno będzie nieprecyzyjna i głośna. To tyle wiedzy ogólnej, jeśli na coś się przyda, cała przyjemność po stronie LOB |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2005-03-26 20:30:03 ja regenerowałem i nie polecam skończyło sie na kupnie używki z rozbitka a po podliczeniu kosztów,,,,, lepiej nie mówić. ps przekładnia była do innego autka, a jak jest wprzypadku omci?? daj znać o kosztach. |