MotoNews.pl

Espero 1.5 - Wtryskiwacze konserwacja ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie: czy wtryskiwacze wymagaja po jakims czasie jakichs zabiegow w stylu czyszczenie, regulacja.... ?? Czy ktos z Was przerabial juz ten temat w praktyce ? Jakie to sa czynnosci i jakie koszty i po co ?

Wtryskiwacze sie czysci ultradzwikeami, ale ogolnie nie poleca sie tego typu zabiegow poniewaz dochodzi do uszkodzen w uzwojeniu wtryskiwaczy i moze byc problem..
Zeby sprawdzic czy wtryskiwacze sa ok, to trzeba je wymontowac i podjechac gdzies gdzie maja "urzadzenie" do testowania wtryskow (po prostu pompa dajaca cisnienie 3 bary )
Oglada sie wtedy czy wtryskiwacz leje jak jest zamkniety oraz cy struga rozpylanego paliwa jest gites.
Ludzie leja roznego rodzaju srodki do czyszczenia wtryskiwacz (np firmy STP) ale czy to cos daje to nie wiem.

Pozdrowienia
Jadzwin

espero ma wtryskiwacze Siemensa.Nie wymagają zadnej obsługi.Żadne czyszczenie ultradźwiękami nic nie da.Jest to hermetyczny zawór sterowany cewką elekromagnetyczną sterowaną komputerem.Jest to zespół cewka + mechanizm wtryskiwacz w jednej hermetycznej obudowie. Praktycznie nierozbieralny w celu naprawy.Można go tylko sprawdzić na specjalistycznym stamowisku obserwując kąt wytrysku paliwa z dyszy.Prawidłowy kąt wytrysku paliwa wynosi 25 stopni przy ciśnieniu 4 atm.Dotyczy to prawie wszystkich wtyskiwaczy firm dostępnych na rynku.Lepiej uczyć się teori samochodu z literatury,forum itd niż kopać w samochodzie.Samochód ma jeździć.Jak ktoś lubi kopać to polecan kupić sobie malucha.

Dzieki za odpowiedz bo akurat w temacie wtryskow jestem zielony choc wypowiedz kolegow troche mnie olsnila.... pytalem bo moj staruszek sie uparl ze wtryskiwacze trzeba okresowo regulowac...