MotoNews.pl

Gaz w małej terenówce???? Zbiornik pod podwoziem???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam i POMOCYYYYYYYYYY
Chciałbym zakupic sobie mały terenowy samochodzik Daihatsu feroza. Słyszałem ze jest dopuszczalne zamontowanie zbiornika gazowego pod pdowoziem. Czy może ktoś zna warunki takiej zabudowy??? A może juz ktos uzytkuje ten rodzaj pojazdu zagazowanego???? Silniczek 1,6 16 zaworowy. Jakieś propozycje co do typu reduktorka ?? Pozdrawiam . Adammo

sposoby zamontowania zbiorników można podejżeć pod adresem:
www.rybacki.pl tam kliknąć dodatkowe akcesoria potem zbiornik lpg i "zobacz instrukcje montażu"

ja mam zagazowane dwie terenoweczki (UAZ i Suzuki Samuraj) - oba zbiorniki wewnetrzne... ale kolega montuje gaz w Samuraju wlasnie z butla na zewnatrz ... pewnie sa obostrzenia co do grubosci scianek, mozliwe ze jakies dodatkowe oslony, ale o to juz lepiej gazownikow pytac... pozdr

O fajny temat gdyz przymierzam sie do zakupu samuraja i oczywiscie tez bym go zagazowal. Do tej pory slyszalem ze sie wywala jeden tylni fotel i tam butle sie daje ale w sumie czemu nie pod podwoziem.

Chociaz jakby mnie napadlo cos wjechac na jakies zwirowisko czy cos to chyba wolal bym miec w srodku butle

Pytanko dodatkowe ten samuraj zagazowany kolegi to 1.0 czy 1.3 ?? jak to jezdzi ??

pozdr

witam, co do montażu butli na zewnątrz pojazdu to chyba nie ma z tym jakis dużych problemów i wymagań, zważywszy na to że połowa Żuków (czyt. sam dostawczych u mnie ma butle na zewnatrz i wiekszośc Polonezów Truck, wiec chyba można montować tez pod podłogą, ale zawsze to lepiej zapytać fachowców ( Policja), hehe,

Butla za montowana na zewnatrz pod podwoziem
1-NIE MOZE WYSTAWAC PONIZEJ PRZESWITU POJAZDU
2-NIE MOZE BYC NIZEJ NIZ (MINIMUN) 20 CM OD PODLOZA PO OBCIAZENIU.
3-NIE MOZE BYC BLIZEJ NIZ 10 CM OD UKLADU WYDECHOWEGO.
Najmniejszy zbiornik toroidalny ma srdnice 565 mm, h-180 mm. Walec to minimum h-270 mm.

Samurai to 1,3 z 89, silnik 5 biegowy. Smiga to slicznie, ale przy przerobce na gaz polecam wymiane przewodow, filtrow i swiec, tym bardziej jesli byly zmieniane powiedzmy nie wiem kiedy Autko jest naprawde dzielne w zimie, jezdzi w terenie gorskim caly czas (Czarna Gora) no i radzi sobie wysmienicie, gdyby nie totalna blokada mostow w UAZie bilo by wszystkie na szyje...

polecam sprawic sobie dobre gumy do autka, lub jesli ma jezdzic po sniegu i blocie, podniesc odrobine i wsadzic gumy rosyjskie (takie agresywne nie szosowki), ja obecnie jezdze na Good Yearach, ale wczesniej w 4Runnerze mialem BFGoodrich i tez bardzo ladnie jezdzily... Debice prosze sobie odrazu odposcic..

Hmmm w autku mam zamontowany zbiornik 42l (wchodzi 35l) to starcza w zupelnosci dla tego autka, zbiornik jest toroidalny i slicznie wchodzi za tylna kanape, jest jeszcze sporo miejsca na inne rzeczy (np. lopate a poza tym na zbiorniku mozna spokojnie klasc inne rzeczy...

Jakies pytania polecam sie warto aby chlopaki dobrze zamontowali instalke pod maska jest tam malo miesca wiec polecam kogos sprawnego w LPG, jesli cos moge polecic warsztat, ktory mi juz 3 auta gazowal jednak w woj. opolskim w Nysie.

Kolega montuje zbiornik na zewnatrz w takim samym samuraju, na weekendzie zobacze czy juz zamontowal, jak cos to wrzuce fotki