Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2005-03-29 09:36:04 Moment dokręcania świec w silniku M60 to 30 Nm. Moment dokręcania cewek według uznania ![]() Co do świec, to świece NGK BKR6EK do silnika M60 to przeżytek. Zgodnie z katalogiem BMW dobre świece do tego silnika to: NGK BKR6EQUP Bosch FGR7DQP Wystarczy spojrzeć na link E34 530i IGTN. COIL/SPARKPLUG CONNECTOR/SPARKPLUG Są to świece czteroelektrodowe platynowe, umożliwiające znacznie lepszą pracę silnika. Dobrym odpowiednikiem tych świec (praktycznie taki sam produkt) są świece BERU UXF79P. |
![]() MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-03-29 16:08:36
prawie, bo BERU są znacznie lepsze. pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: MARCIN_RADOM dnia 2005-03-29 16:08:55 ] |
techno BMW Friend E-34 530i Świdnica | 2005-03-30 00:06:59 Wielkie dzięki za rady!
Na jutro przyjdą świece, niestety zamówiłem już BKR 6 EK - 17zł/szt.przy 14-stu sztukach (bo ojciec w M50 też chce wymienić).Po tych komentarzach pewnie bym to przemyślał ale cena też pewnie miałaby znaczenie.Z ciekawości zapytam jutro ile za BKR6EQUP bo i tak zdecydowałem się na NGK.Według sprzedawcy BOSCH ostatnimi czasy stracił na jakości (mówił coś o wielu reklamacjach) a o BERU nie pomyślałem - sugerowałem się instrukcją obsługi i zalecanymi świecami przez producenta(fakt instrukcja z 93r ![]() Mam nadzieję że wymiana pomoże bo mam wrażenie że w którymś cylindrze wypada zapłon przy niskich obrotach.Jak po wymianie się nie poprawi będę szukał dalej,cewki i ten zaworek w kolektorze ssącym.W ostateczności suszenie głowy na forum! Pozdrawiam! |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2005-03-30 10:23:56 Jeszcze jeśli nie odebrałeś tych świec, to naprawdę warto rozważyć i uzgodnić z dostawcą możliwość zmiany zamówienia.
Świece, o ktrórych pisałem, to duży skok jakościowy pod względem parametrów pracy, w szczególności na niskich obrotach. Dodatkową zaletą tych świec jest fakt, że ich żywotność jest szacowana na 120 tys. km, co w efekcie jest tańszym rozwiązaniem, niż "zwykłe" świece. Osobiście miałem już w silniku M50 różne "zwykłe" świece NGK, Bosch. Wszystkie pracowały dobrze, bez zarzutu, porównywalnie. Ale dopiero po włożeniu Bosch FGR7DQP silnik odżył. W żaden sposób nie reklamuję świec Bosch, akurat takie były w hurtowni. Równie dobrze spisują się NGK BKR6EQUP oraz BERU UXF79P, których używam w innych samochodach. |
techno BMW Friend E-34 530i Świdnica | 2005-03-30 22:40:30 I po wymianie. W M60 miałem założone BERU ultra R1 249 - po wykręceniu wszystkie wyglądają idealnie, żadnej różnicy w pracy silnika po wymianie na NGK BKR 6 EK - teraz poważnie zastanowiłbym się nad nowszymi np:BKR6EQUP.Za to w M50 wymiana poprawiła kulturę pracy na niskich obrotach (silnik pracuje równiej). |