Jak w końcu z głośnikami do GETZA ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pewien problem... zamierzam w niedlugim czasie kupic sobie wymarzonego Getzia (5 drzwi) i odrazu w dniu kupna dostarczyc do serwisu zestaw car-audio ktory bedzie tam zamontowany. Zeby jednak kupic odpowiednie glosniki trzeba znac wiele parametrow samochodu w jakim sie znajda. W autoryzowanym serwisie/salonie podano mi jedynie srednice - 160mm w przednich i tylnich drzwiach wersji pieciodrzwiowej (i to jeszcze nie byli pewni czy jest to 160 czy 165 :/ ). O np. glebokosci montazu wogole juz nie mieli pojecia :/ Jezeli ktos z zna te parametry, lub sposob w jaki moge je zdobyc, bardzo prosil bym o ich podanie! Zaraz po tym z checia porozmawiam o odpowednim systemie car-audio do tego samochodziku, bo mam juz swoje pomysly. Jednak bez tych danych ani rusz Przypominam tylko (co udalo mi sie juz dowiedziec) getz 3 drzwiowy ma bardzo zredukowana przestrzen na tylne glosniki wzgledem wersji pieciodrzwiowej! Tak wiec prosze o opinie do tej drugiej
Pozdrawiam!!!

Pierwsze co moge poradzić: nie zanoś sprzętu do Autoryzowanej Stacji Obsługi... Sam widzisz jak oni się na tym znają...
Odbierz auto z salonu i załóż sprzęt w jakiejś dobrej firmie, która tylko tym się zajmuje. W ASO nawet nie wiedzą co to jest wygłuszenie, a jest to sprawa pierwszorzędna jeśli chcesz mieć dobrze zainstalowane głośniki w drzwiach.

MacTB dobrze radzi, nie montuj sprzętu audio w salonie, bo nie mają o tym zielonego pojęcia. Odwalą standardowy montaż i pozostanie ci tylko świadomość , że masz sprzęt, ale grać to on nie będzie. Najlepsza droga do dobrego dźwięku to: wygłuszenie drzwi, montaż odseparowanego zestawu głośnikowego z przodu (tył jest całkowicie zbędny). W przyszłości możesz się pokusić o dokupienie wzmacniacza, dołożenie jakiegoś małego subwoofera w bagażniku i zmianę radia.

Rzeczywiscie chyba lepszym pomyslem bedzie oddanie mojego sprzeciku do jakiegos specjalistycznego zakladu. Jedyne co kusilo mnie do skorzystania z uslug ASO to ze pewnie caly montaz bylby za darmo w ramach kupna samochodu. Wracajac do Waszej propozycji, czy znacie jakies tego typu specjalistyczne zaklady o lokalizacji mazowieckie/swietokrzyskie, lub sposob zdobycia namiarow na takowe firmy. Musial bym sie dowiedziec ile rzucili by mi za instalacje glosnikow, wzmacniacza, subwoofera i wyciszenia... bo mysle ze nie malo :/ .. i to wlasnie moze przebic cene calego sprzetu bo nie zamierzam niestety wlozyc w calosc wiecej niz 1000zl. Co do Radia to posiadam nowiuskiego blaupunkta... jak narazie pogrywa jeszcze w moim Atosie Prime ...ktory juz zreszta powoli szuka nowego wlasciciela

W takim razie trzeba szukać innego sposobu, jadąc do zakładu car-audio za samo wygłuszenie zapłacisz ponad 300-400zł, a jak dobrze pójdzie to krzykną bliżej tysiąca., a o rozbudowie systemu to już zapomnij. Możesz zminimalizować dość znacznie koszty biorąc sprawy we własne ręce

Cytat:
2005-03-31 23:12:08, Bolls_no1 pisze:
Możesz zminimalizować dość znacznie koszty biorąc sprawy we własne ręce

he eh...skad ja to znam ...wlasnie sie bawie z CA i ciagle jakies problemy tylko, ale sie nie zniechecam...tylko szkoda ze fura stoi bez wnetrza i nie bardzo jest jak jezdzic ...takie moje male OT

A czy biorac sie za to sam nie utrace gwarancji? W planach mam takze te cale maty wygluszajace wszedzie tam gdzie beda glosniki (czyli przod tyl i bagaznik). Czy mozna to zrobic tak zeby goscie a ASO sie nie pienili ??

Gwarancji nie stracisz, bo nie naruszasz konstrukcji samochodu ani jego powłok. Nie ingerujeszw mechanikę jak i działanie urządzeń elektrycznych.

STRACISZ gwarancje na BANK (tylko nie wiadomo dokładnie na co stracisz tą gwarancję) !!!
Weź do ręki książkę gwarancyjną i otwórz na 16 stronie.
Nie będę cytował całości tekstu ale w skrócie: instalacja sprzętu elektroakustycznego, autoalarmów, przeróbka instal. elektr., montaż spoilerów, szyberdachów itp. poza ASO HMP powoduje utratę gwarancji na DANY ZASPÓŁ".
Czyli tracisz gwarancję na radio + głośniki, czy na całą instalację el. do której to jest przypięte ? Nie wiem. Ale jak znam ten piękny świat to z pewnością także na układ wydechowy+zbiornik paliwa

Podpierałem się opiniami firm CA, tak więc pozostaje kwestia interpretacji tego punktu....

Powiem tak: szlag mnie trafiał gdy widziałem jak mi w ASO montowali radio, potem głośniki z przodu i na koniec kładli instalację na tył. Wiedziałem, że gdybym pojechał do specjalistów od CA to byłoby "turbo i super wypaśnie".
Ale jak pomyślałem, że wydałem blisko 40 tysięcy na autko z gwarancją na 3 lata (a to był jeden z podstawowych czynników przy podejmowaniu decyzji o zakupie Getz'a) i jakiś cap z ASO powiedział by mi, że sorki - "se pan radio zamontowałeś to nie naprawimy za friko np. przepalonego katalizatora" to mi się zwoje zgrzały, przygryzłem sobie boleśnie warę i zamontowałem u "partaczy".
To jest kwestia wyboru "mniejszego zła".
Pamiętajcie, ze przez 3 lata "partacze" praktycznie nic nie zarabiają, więc nie przepuszczą żadnej okazji...
Są sądy ale nie ma na nie czasu i pieniędzy na "papugi".

Ja juz postanowilem ze raczej bede montowal wszystko u mojego znajomego w warsztacie.. i bede uczestniczyl w calym procesie od poczatku do konca
Cytat:
Czyli tracisz gwarancję na radio + głośniki

O to akurat sie nie boje bo zarwono radio jak i glosniki beda moje ..gorzej z ta instalacja ale mysle ze sie nie doczepia.. w koncu to tylko dodatkowe przewody pod tapicerka, zadnej ingerencji. Zamierzam instalujac tweatery (gwizdki) przewiercic sie przez deske rozdzilecza (max z przodu na laczeniu jej z szyba)... i tego sie troche boje jesli chodzi o warunki gwaracji, ale nie zniosl bym paletajacych sie po niej kabli... wszystko musi byc elegancko.
A teraz pytanie do uzytkownikow getzow!
Czy ktos z Was mial okazje sprawdzic jakiej glebokosci sa otwory na glosniki w drzwiach przednich i tylnich???
Pozdrawiam!

ja Ci powiem tylko tyle ze jak Ci zamontuja tak jak mi to wyjedziesz z popenkana konsola przednia... w ASO potrafia i to jeszcze zakasowac za to

Ciekaw jestem jak sie skonczylo twoje montowanie glosnikow. Sam stoje przed podobnym dylematem (aso czy firma czy moze samemu).
Pozdrawiam