MotoNews.pl

Sonda lambda i lpg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam golfa 3 lpg. Caly czas mam odlaczona sonde lambda tzn, na paliwie i na gazie (kostka odpieta), ale dobrze pali na benzynie i odrazu przelaczam na gaz jest oke. Ale mam pytanie czy powinna byc odlaczona na gazie? czy ma to wplyw na spalanie gazu. Zaznaczam ze mam instalacje lovato i bez koma i zadnych silniczkow krokowych. I chcialbym zeby ta sonda byla wpieta jak jest na benzynie. Jak to zrobic? i czy poprostu tak musi byc ze jest odpieta na gazie. Dzieki za informacje.

Kiedy ta instalacja była zakładana. Teraz jest wymóg ze jezeli auto ma sonde lambda to musi miec kompa i silniczek krokowy.

Cytat:
2005-03-31 10:33:03, speede123 pisze:
Witam mam golfa 3 lpg. Caly czas mam odlaczona sonde lambda tzn, na paliwie i na gazie (kostka odpieta), ale dobrze pali na benzynie i odrazu przelaczam na gaz jest oke. Ale mam pytanie czy powinna byc odlaczona na gazie? czy ma to wplyw na spalanie gazu. Zaznaczam ze mam instalacje lovato i bez koma i zadnych silniczkow krokowych. I chcialbym zeby ta sonda byla wpieta jak jest na benzynie. Jak to zrobic? i czy poprostu tak musi byc ze jest odpieta na gazie. Dzieki za informacje.

jak nie masz kompa to żadne sygnały nie ida z sondy no bo nie mają gdzie
Ale oczywiście powinna być wpieta bo komp od benzyny zbiera z niej sygnały mimo jazdy na gazie.

Zaraz chwila idą do kompa od silnika i wtedy on dostaje błędne informacje wtedy może Ci się świecić kontrolka silnika i będzie na bęzynce źle pracował.

Opcja na ominięcie sondy jest jeśli komp jest bosha to w chwili gdy przełączasz na gaz musisz za pomocą przekaźnika podać masę (-) do kompa z sondy i wtedy komp przełączy się w tryb awaryjny sondy na gazie a na bęzynie będzie działał z sondą!!

Pozdro.

najlepiej by było,jak byś kupił sobie i założył najprostszy kop. nazywa się STAG 2L www.ac.com.pl/start.htm poszukaj tam w auto gazie Staga2-l i poczytaj,kosztuje on około 250 zł