MotoNews.pl

Vectra B drzwi - kolor kabli

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Postanowilem wymienic glosniki w swojej Vectrze B i jest problem. Rozlozylem na poczatek drzwi od strony kierowcy. Standardowe przewody w drzwiach, ktore ida do glosnikow maja kolory: niebieski i niebiesko-brazowy. Na oryginalnych glosnikach brak jest jakichkolwiek oznaczen. Ktory kabel to plus, a ktory minus??? Stracilem wczoraj ponad godzine na kombinowaniu i niezaleznie od tego jak podlacze ciagle wydaje mi sie, ze jest w przeciwfazie z oryginalem w drzwiach pasazera , ale przeciez ktoras kombinacja jest dobra. Poradzcie cos bo mnie sieknie

Tomek

Witam!

Jeżeli chcesz sprawdzić gdzie na nie oznaczonym głośniku jest plus a gdzie minus nic nadzwyczajnego;
bierzesz 1.5v baterie lub jakąkolwiek
przytykasz do zacisków głośnika i patrzysz czy membrane wciąga czy wypycha.
jeżeli wypycha to podłączyłeś plus baterii do plusa głośnika, minus baterii do minusa głośnika
jeżeli wciąga to podłączyłeś odwrotnie

Pozdrawiam!

Cytat:
2003-02-11 21:33:25, xShaker pisze:
Postanowilem wymienic glosniki w swojej Vectrze B i jest problem. Rozlozylem na poczatek drzwi od strony kierowcy. Standardowe przewody w drzwiach, ktore ida do glosnikow maja kolory: niebieski i niebiesko-brazowy. Na oryginalnych glosnikach brak jest jakichkolwiek oznaczen. Ktory kabel to plus, a ktory minus??? Stracilem wczoraj ponad godzine na kombinowaniu i niezaleznie od tego jak podlacze ciagle wydaje mi sie, ze jest w przeciwfazie z oryginalem w drzwiach pasazera , ale przeciez ktoras kombinacja jest dobra. Poradzcie cos bo mnie sieknie

A ile masz glosnikow fabrycznie w przednich drzwiach? 3? czy 2?

Przeważnie przewód z paskiem to plus napewno kolorki kabelków są takie same przy radiu więc ściągnij z klubowej stronki schemat kostki ISO i będziesz wiedział który to plus.

Jestem ponownie....

1) W samochodzie mam (i mialem) 6 glosnikow: 2x2 z przodu + 2x1 z tylu. Samochod kupiony i jezdzony przeze mnie w Szwajcarii. Wersja wyposazenia CD - m.in. CAR500 na standardowym wyposazeniu. Do przednich drzwi wlozylem Infinity 655cs - pasowaly idealnie (oczywiscie z odpowiednia tuleja)... Roznica w jakosci dzwieku jest niesamowita. Aktualnie czekam na glosniki na tyl (rowniez planuje wlozyc 2 x 2). Przymierzam sie do wymiany radia na Kenwooda z mozliwoscia podlaczenia do sterowania z kierownicy i wyswietlacza Opla - ale to dopiero w przyszlym miesiacu.

2) Sprawdzilem biegunowosc przykladajac baterie 1,5V do starych glosnikow. Okazalo sie, ze przeczucie mialem dobre, byly podlaczone w przeciwfazie. Radia nie wyjmowalem, bo.... skoro mialem juz rozlozone drzwi, to tak bylo szybciej....

Dzieki za pomoc...
Tomek