MotoNews.pl

Oelstand motor??? Dolałem i dalej krzyczy!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich
Mój samochodzik poprosił o olej. Nie wiele myśląc dostał czego pragnie jednak komunikat oelstand motor dalej się pokazuje a na przemian z nim betriebsanleitg. Co oznacza to drugie i drugie pytanie dlaczego pomimo dolania oleju komunikat dalej się wyświetla????
A tak na marginesie ile ma prawo wynosić zużycie oleju w 730i jeżdżonej na gazie???
Pozdrawiam

w zasadzie nie powinien palic, a ile ci pali na 1000km?

Jak dostanie w pedał to do 0,1L.

Co z tymi komunikatami???

A moze w skrzyni lub w tylnym moście?!?!?

e 32 nie ma czujnika poziomu oleju w moście ani w skrzyni !
Jeżeli stan jest ok to wyczyść czujnik niestety niewiem gdzie jest.
To samo miałem kiedyś w sierra ghia tyle że tam czujnik był w końcówce bagnetu.

Ale w przypadku automatycznej skrzyni musi byc czujnik!

chyba w e32 nie, ale może masz racje

Jeśli jest to E32 z silnikiem M30 to mógł się zwalić czujnik w misce olejowej. Widać go jak wejdziesz pod auto, jest perzykręcany do miski od spodu chyba trzema śrubami i wychodzi z niego przewód. Sprawdź też czy przewód nie jest nigdzie przerwany i czy styki we wtyczce nie zaśniedziały

Miałem dokładnie to samo, poziom oleju w połowie miarki, świeżo wymieniony, a komputer ciągle krzyczy: OLEJU!!! To drugie słowo to jest coś w stylu "sprawdz przy najblizszej okazji" (ale moge się mylić). Moja rada jest taka: dolej oleju na około 2/3 miarki na bagnecie i powinno być dobrze, ja dolałem nawet na 3/4 i wszystko sie uspokoiło. A wcześniej nawet jak przejechałem 20 km to cały czas domagał się oleju. Pozdrawiam.

ja tez miałem to samo ok 1 miesiąca wstecz pomogło odłączenie akumulatora na jakies 2 minuty a co do drugiego komunikatu to oznacza on "zajrzyj do instrukcji obslugi" i pojawia sie zawsze po głownym komunikacie check control