| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Grzegorz75 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 21093 Zgłobice | 2005-04-04 08:49:53 Przepraszam ale jak to się pisze właściwie zimering czy simmering |
krycho MEGA ŁADZIARZ Lada 2107 Warszawa | 2005-04-04 21:26:28 Nie jestem pewien, ale to pewnie pisze sie simmering ![]() |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2005-04-05 20:05:21
A mi się wydawało że się pisze zimmering tak ![]() |
krzychuk SYMPATYCZNY GOŚĆ Laguna 1.8RT/VW T4 2 ... lublin | 2005-04-05 22:57:56 To zależy.Jakwymienisz u fachowca to zawsze możesz do kogoś pujść z reklamacją jak sam zrobisz to mij pretensje do siebie.Ja robiłem głowice u fachowca po 3 tyś km zaczeła palić na siwo.Diagnoza poszły uszczelniacze zawórów dlaczego bo był H......owe.
Wymiana gratis koszt 14 zł za komplet. |
![]() skatad SYMPATYCZNY GOŚĆ Samara 21083 -nieste ... ŁÓdź | 2005-04-06 20:55:01 Witaj Grzesiu. Simmeringi na przodzie pod paskiem rozrządu - bardzo ważne dla trwałości paska. Wymiana prosta możliwa pod blokiem dwukrotnie przećwiczona.Koszt uszczelniaczy niewielki - ważne aby kupić dobrej jakości. Kupiłem włoskie chyba Cortexo.Dwa jednakowe chyba.Wymiana: zdjąć prawe przednie koło, zdjąć osłonę paska zębatego, ustawić znaki na górnym kole i na wzierniku skrzyni dokładnie wg istrukcji. Zdjąć pasek klinowy i odkręcić koło pasowe, poluzować napinacz i zdjąć pasek. Przy większym przebiegu wymienić napinacz i pasek bo jedna robota.Odkręcić śrubę trzymającą górne koło/ trzeba je zablokować/ i zdjąć oba koła zębate.Masz wtedy dostęp do obu uszczelniaczy. Delikatnie wydłubać je wkrętakiem. Ja wbijałem wkrętak w uszczelniacz i wyciągałem go. I tak 2 razy. Nowe uszczelniacze posmarować olejem / cieniutko/ i wcisnąć w otwory na wałkach.Przydałaby się rurka o średnicy dopasowanej do uszczelniacza ale postukując po obwodzie przez tępo zakończony pobijak ostrożnie wbijasz uszczelniacze na swoje miejsce. Wycierasz dokładnie po pracy. Ja używam później do tego polskiego środka do mycia silników Detersil. Po opryskaniu wszystkich elementów spryskiwaczem jak do okien po 2 minutach spłukuję zimną a lepiej ciepłą wodą. SZprzęt jest odtłuszczony i taki ma być. Niewielka ilość mgły olejowej rozwala pasek zębaty. Musi być SUCHO bez oleju. Póżniej składasz wszystko w odwrotnej kolejności pilnując aby nie zgninął Ci klin na kole pasowym. Po założeniu nowego paska i napinacza napinasz pasek wg instrukcji i sprawdzasz czy nie przestawiły się znaki ustawcze. Na górnym kole znak na wysokości krawędzi blachy a dolne sprawdzasz w okienku skrzyni. Instrukcja zaleca pełny obrót silnikiem i ponowne sprawdzenie znaków. Jeżeli coś nie tak to zwalnia się napinacz i ponownie zakłada pasek. Jak zrobisz sam to wiesz co zrobiłeś. Znaki się pokrywają co do 1 mm. Osłonę zakładasz po jej oczyszczeniu. Silnik Samary 1500 jest bezkolizyjny. Przeżyłem rozerwanie paska bo puszczał mi uszczelniacz i nic się nie stało. W silniku 1300 już jest gorzej.W razie pytań wal maila.Dla poprawy samopoczucia spytaj się mechanika ile kosztuje wymiana czyli robocizna.KOszt części niewielki a po zmianie masz 75TKm spokoju |
krzychuk SYMPATYCZNY GOŚĆ Laguna 1.8RT/VW T4 2 ... lublin | 2005-04-06 22:47:53 Ja za wymianę dwóch dolnych simeringów w 2107 zapłaciłem 50zł zebym miał jak to zrobić zrobił bym sam,Ale teraz juz wiem |
Grzegorz75 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 21093 Zgłobice | 2005-04-07 08:36:20
Rzetelnie napisane. A ten status sympatyka to tak bo fajniej niż klubowicz. |