MotoNews.pl
2 Jakie są objawy uszkodzenia przepływomierz albo sondy lambda (90186/45)

Jakie są objawy uszkodzenia przepływomierz albo sondy lambda

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jakie są objawy uszkodzonego przepywomierza?
Jak odczytałem kody usterek okazało się, że jest coś nie tak z przepływomierzem. Poza tym zauważyłem, że od niedawna więcej mi pali. Ostatnio na połowie baku zrobiłem trochę ponad 100 km . Silnik pracuje normalnie i generalnie nie ma żadnych objawów uszkodzenia.
Za to na gazie silnik do ok 2000 obr. nierówno pracuje potem jest ok. Gazu też więcej pali ale nie tak dużo jak bezyny. Przy okazji przeglądu gazownicy mi powiedzieli, że spaliny przekraczają normy i to sporo.
Jak sprawdzić przepływomierz?
Może to uszkodzona sonda lambda?
Niedawno mi kilka razy wystrzelił. Teraz mam nowe przewody i świece i już nie strzela.

zwiększone zużycie paliwka i zła emisja spalin

Przyłączam sie do prośby jak sparwdzic przepływomierz?! Czy mozna go sparwdzic jak jets odłączony od od samochodu?!

... hmmm .... ożna go wizualnie sprawdzić ....... musisz go wyciągnąć i obejrzeć ...... żeby sprawdzić jego poprawnośc działanie musiałbyc oddać do specjalistycznego zakładu mającego odpowiedni sprzęt .....

Gdzie siedzi ten przepływomierz ??
i jak to wygląda ??
a propos jak mi padła sonda to samochód zaczął wariować,
źle się wkręcał na obroty, szarpał, tak jakbynie dostawał paliwa, lub dostawał po czasie, wykręciłem sondę wyczyściłem szczotką drucianą, i gra.

... przepływomierz masz na rurze idącej od puszki filtra powietrza do przepustnicy .....

Jak weźmierz przepływomierz do ręki to w tym małym kanaliku (rurce) widać 2 druciki przypominające włókna od zarówek.w czasie pracy włókna te są podgrzewane przez przepływający przez nie prąd el. a przepływające powietrze je studzi.Na skutek studzenia ich zmienia się wartość prądu przepływająca przez nie i ta zmiana jest mierzona i jest proporcjonalna do ilości przepływającego powietrza.Wizualnie można stwierdzić tylko chyba czy druciki nie są przypadkiem uszkodzone ( zerwane).Niektórzy polecają przepłukanie tych drucików benzynką ekstrakcyjną.