MotoNews.pl

Czy stosowaliście Fosol?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy stosowaliście fosol jako odrdzewiacz? słyszałem ze to niezły środek ale dość niebezpieczny dla zdrowia czlowieka.

pierwsze słysze.ale najlepszym odrdzewiaczem jest coca-cola,100% skuteczności

Lepszy jest chyba Cortanin, ale najlepiej rdzę zjechać kątówką do samej, zdrowej blachy.

Cytat:
2005-04-05 23:15:37, sirtom pisze:
Lepszy jest chyba Cortanin, ale najlepiej rdzę zjechać kątówką do samej, zdrowej blachy.

Cortanin to po Fosolu - on tworzy powłokę-reafuje z rdzą.
Fosol wytrawia resztki rdzy po oczyszczeniu... Trzeba obficie po tym zlać wodą bo jak się pozostawi to będzie trawiło metal dalej...
Moja refleksja - rok temu robiłem fosolem nadkole i tak się zastanawiałem - odrdzewiam, a potem leję wodę by wypłukać odrdzewiacz ... a rdza ....

Cortanin the best Tata miał kiedyś VW Jetta 1981r Przejeździł nim 5 lat i git. Zabezpieczył cortaninem rant a trochę go już nie było, założona była nakładka poszerzająca nadkole i wypełnione to było pastą bitumiczną. Domyślam się że następny waściciel jeszcze nic z tym nie robił

Fosol jest miernym odrdzewiaczem. Moim skromnym zdaniem znacznie lepszy jest Cortanin, ponieważ miedzy innymi zawiera pasywator. Po naniesieniu tego odrdzewiacza mozna bez oczyszczania nanosic potkład.