MotoNews.pl

Za dużo oleju... -groźne??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wlałem do mojej Starletki p8 za dużo oleju!!
(na bagnecie jest ok. 6mm ponad kreske Full!!!)
Czym to grozi?!?
i czy da się odkręcić korek w misce tak żeby troche tego oleju spuścić i zakręcić z powrotem żeby cały się nie wylał...?!?

[ wiadomość edytowana przez: di_Bodi dnia 2005-04-06 16:56:12 ]

Miec za duzo oleju jest bardzo zle. Silnik moze wogole odmowic pracy. Mozesz miec problem pozniej z przykreceniem sruby pod wplywem wydostajacego sie oleju, ale trzeba sprobowac, zawsze mozesz spuscic caly olej do jakiegos naczynia i pozniej przelac go do slinika.

Oj źle. Mechanik mówił, ze olej może coś tam wybić w silniku. Ja też tak kiedyś miałam jak wymieniali mi olej - gościu przesadził. Ślepy czy co??!!

Stanowczo nie powinno byc ponad max.
Mozna podjechac do jakiegos zakladu gdzie wymieniaja oleje i powinni to zrobic przy pomocy wezyka i strzykawki poprzez otwor na bagnet.
Przerabialem to w poprzednim aucie gdy mechanik wlal mi za duzo i bardzo sie dziwil, ze silnik przy 170tys przebiegu nie bierze oleju i z tego powodu zarzadalem od niego wyciagniecia nadwyzki. Pomarudzil i wyciagnal.

[ wiadomość edytowana przez: rutek dnia 2005-04-06 18:34:20 ]

Potwierdzam BARDZO GROŹNE!!!!!!!!!

Wylej nadwyżkę koniecznie!

Pozdro.

No to mnie przestraszyliście... Nie wiem tylko czy samemu sie za to brać...

Nie przesadzaj.
Odkręć korek do połowy i kontroluj bagnetem masz ok.1l. oleju za dużo będzie po mału kapać ale w końcy zleci!
ewentualnie obkręć korek na chwile i zaraz szybko zakręć i powinno być dobrze lub podjeć do jakieś stacji napraw tam gdzie mają odsysarkę i wyciągną tyle ile trzeba albo rób tak jak pisał CzapCzap.

Pozdro.

OK, dzięki. Jeśli olej zaczyna kapać zanim cały korek wyjdzie z miski to sam spróbuje. THX!!!

nie da sie "troche" odkręcić korka tak żeby kapało, przynajmniej u mnie...odręciłem dość dużo i ledwo gwint nasączyło...
Musiałem całkiem odkręcić no i siurnęło olejem
ale spox: zdążyłem jakoś z powrotem wkręcić
DZIĘKI

[ wiadomość edytowana przez: di_Bodi dnia 2005-04-07 16:40:56 ]

Ci mechanicy co olej wymieniają to frajerzy i LAMY,też się kilka razy wkurwiłem,a debil niechciał mi odessać odsysarką,a przelał i to zdrowo i jeszcze się kłóci,zę za 15 minut spdanie,a za 15 minut było go już aż 1cm za dużo,pederaści,ale to się można wkurzyć ,ani nieuwierzycie,polegać to można chyba tylko na opiniach innych co już kiedyś coś u kogoś robili kilka razy
Polscy druciarze wiejscy - madafaka PDW
Pozdro

jak najszybciej odessać, inaczej wkrocte zopbaczysz za autkiem czarno-niebieską (dużą) strugę dymu, uszczelnaicze dostają rpzezz to ostro w kość i inne podzespoły silnickza, najlepiej mieć z 1/2 stanu pomiędzy E a F, i wtedy nawet ubycie może się zmniejszyć oleju

zgadzam sie jak sie nie zmienia samemu to zawsze 3eba sprawdzac po innych oprocz tego co juz powiedziano dodam ze katalizator tez moze sie zniszczyc juz byl taki przypadek

Jak silnik zacznie przepalać oliwę to się zgadza.

Pozdro.