MotoNews.pl

Uszczelka korka spustu oleju.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Chcabym zmienić olej w silniku, ale nie kupiłam uszczelki do korka spustowego. w książce jest napisane, że powinną się ją wymieniać rzy każdej zmianie oleju.
Muszę koniecznie kupić tą uszczelkę, czy mogę zostawić starą?
Nie chiałabym aby pojawiły sięjakieś wycieki.
Podrawiam Joanna.

Nie wiem jaki silnik ale ja w zetecu jeszcze nie wymienialem jej ani razu i trzyma bardzo dobrze (a olej zmieniam co 10.000-15.000km)

Silnik to 1.8 16V. Rocznik 94

ja wymieniałem już z 10 razy i ani razu tej uszczelki nie wymieniałem, także odpuść sobie szkoda kasy

W dobrym warsztacie jak u mnie kupując olej z filterem wymianke masz gratis a uszczelke wymieniają za kazdym razem toże gratis

Oryginalna uszczelka to straszny koszt... chyba ze 4PLN w ASO... Poza tym jakiś czas temu zminili ją troszkę (dali gumowy pierścień) i nie trzeba jej wyminiać za każdym razem. Poprzednie powino się wyminiać, bo one się zciskały (miażdżyły) przy dokręcaniu i w ten sposób uszczelniały.

wystarczy korek silikonem posmarować(gwint) i bedzie git

Witam
Radzę wymienić uszczelkę. Uszczelka u Forda kosztuje 3zł a gdzie indziej 1.5zł. U Forda uszczelka jest gumowo-metalowa a zwykłe są metalowe. Ja jak kupiłem auto to miałem wyciek z pod korka i duży stres (postarszyli mnie, że jeśli zerwany gwint to koszt miski =600zł). Uszczelka to nie oszczędność.
pozdrwiam
Arturek

a ja zakładam miedziane podkładki za każdny razem, a koszt to straszne 0,50zł

Ja tez kilka razy wymieniałem olej w różnych autach i nie zmieniałem uszczelki nigdy.
Jesli chcesz mieć jednak pewność to kup, tak jak koledzy napisali to niewielki wydatek.

P.s. wątek przenosimy do kategorii Pytania

Co takie drogie te ASO u Was

W Autoplazie kosztuje 1.30 PLN

Witam
Podkładki drogie bo przecież Kraków to miasto Stołeczno Królewskie - che, che.
pozdrawiam