Tani kurier potrzebny...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
prawie sfinalizowałem zakup alufelg na odległość i poszukuję taniego kuriera co by mi dostarczył towar...czy możliwe są koszty poniżej 100 zł ?,a propo do esperaka powinny pasować felgi z vw golfa? facet mówił że średnica otworu ma 60mm, ale tak nie do końca, chyba powinno być 57 mm ?

Cytat:
2005-04-09 20:57:13, Jac pisze:
prawie sfinalizowałem zakup alufelg na odległość i poszukuję taniego kuriera co by mi dostarczył towar...czy możliwe są koszty poniżej 100 zł ?,a propo do esperaka powinny pasować felgi z vw golfa? facet mówił że średnica otworu ma 60mm, ale tak nie do końca, chyba powinno być 57 mm ?

"Normalna" firma kurierska powinna skasować za to max.80zł ...może poczta polska (oni mają jak się nie mylę taką opcję "kolejową" , kiedyś w firmie korzystali - Było ZDECYDOWANIE najtaniej -tylko trzeba było jechać po odbiór tego na dworzec PKP (kurdeee., a może to PKP się tym zajmuje ??)

Otwór centralny w Golfie 57,1 w Esperaku 56,6 - koniecznie kup od razu pierścienie "redukcyjne" 57,1/56,6 ...felga będzie przynajmniej elegancko na piaście leżeć

łeee. skoro tak, to chyba nie kupię po co mam jeszcze wydawać kasę na pierścienie, poszukam może od opla ?,a bez pierścieni nie wejdzie ?

no jasne ze wjedzie..nawet dosc lekko..za lekko bym powiedzial myslisz ze te pierscienie to tylko dla zartu??

tez doradzam zakup od razu wlasciwych felg chyba ze trfi ci sie jakas super okazja..pierscienie to jakies 60zl

bogdan1 czy masz na myśli nadawanie przesyłek kurierskich na pociąg ? czyli jeden facet przychodzi do odjeżdząjącego pociągu i oddaje a drugi przychodzi do przyjeżdżającego pociągu i odbiera ?

Cytat:
2005-04-09 22:20:40, qbaj pisze:
no jasne ze wjedzie..nawet dosc lekko..za lekko bym powiedzial myslisz ze te pierscienie to tylko dla zartu?? tez doradzam zakup od razu wlasciwych felg chyba ze trfi ci sie jakas super okazja..pierscienie to jakies 60zl

Ja mam felgi od VW. Dopiero czytajac to uswiadomilem sobie ze faktycznie nie wchodza tak ciasno na piaste jak stalowe!

Nie mam pierscieni i prawde mowiac nie widze potrzeby ich montowania. Jezdze tak juz troche (pare lat) i nie zauwazylem zeby cos bylo nie tak. Jedyna roznica to taka, ze trzeba przytrzymac felge jak sie ja przykreca (do chwili zalapania sruby).

Te 0,5mm to naprawde tak wiele? Jaki to ma wplyw na bezpieczenstwo

Cytat:
2005-04-10 11:07:53, Jac pisze:
bogdan1 czy masz na myśli nadawanie przesyłek kurierskich na pociąg ? czyli jeden facet przychodzi do odjeżdząjącego pociągu i oddaje a drugi przychodzi do przyjeżdżającego pociągu i odbiera ?

Nie tak dosłownie ale na dworcu (przynajmniej w K-cach) jest (a na pewno był?) specjalny dział gdzie sie składa przesyłkę i dyspozycję .....odbiera się w tym samym miejscu

Cytat:
2005-04-10 11:25:27, QLogic pisze:
"...Te 0,5mm to naprawde tak wiele? Jaki to ma wplyw na bezpieczenstwo "...

0,5 mm to w tym przypadku Bardzo Dużo!
...natomiast uważam, że nie ma to Bardzo Dużego wpływu na bezpieczeństwo....położenia kół jest ustalone w zasadzie przez śruby mocujące....w zasadzie, bo spotkałem się z kilkoma przypadkami że po zmianie felg pojawiały się dziwne wibracje, nie pomagało wyważanie i dopiero po sprawdzeniu "fi" otworu centr.i założeniu odpowiednich pierścionków wszystko się uspokoiło
Jeśli nie masz żadnych niekorzystnych wrażeń i nieustalonych wibracyj to spokojniutko możesz jeździć

Bodgan1 a ile circa może kosztować taka przesyłka via PKP ?

Cytat:
2005-04-10 12:22:29, Jac pisze:
Bodgan1 a ile circa może kosztować taka przesyłka via PKP ?

buuuu...pojęcia nie mam teraz
....swego czasu to była max 1/3 kosztów przesyłki kurierem...jeśli proporcje są mniej więcej zachowane a ten rodzaj poczty funkcjonuje nadal, to myślę że ok.30-40zł ..
Ciekawe było to że "kolejowa" przesyłka często była zdecydowanie szybsza od kuriera

No chyba faktycznie przesyłką konduktorską czy jak to się tam nazywa byłoby najtaniej taki ciężar przewieźć.

Pytanie wzbogacające wiedze techniczną:
A tak wogóle to w jakim celu tak właściwie zakłada się pierścienie centrujące do felg??? Niby jak sama nazwa wskazuje aby założyć felgę idealnie centralnie na piastę dajmy bębna. Czy więc samo przykręcenie śrubami nie ustawi felgi tak samo równo??? Czytałem też, lub słyszałem gdzieś, kiedyś że obciążenia przenosza się na piastę i dalej właśnie również przez pierścień centrujący i dlatego on też jest (pomimo, iż jest z plastiku lub gumy). Jaki jest Wasz stan wiedzy na ten temat???

Cytat:
2005-04-10 11:46:14, bogdan1 pisze:
Nie tak dosłownie ale na dworcu (przynajmniej w K-cach) jest (a na pewno był?) specjalny dział gdzie sie składa przesyłkę i dyspozycję .....odbiera się w tym samym miejscu

Można nadawać i odbierać w punktach lub u konduktora. Zostawiając w punkcie na dworcu - dopłaca się 10 pln, odbierając w punkcie na dworcu - kolejne 10 pln. Nadając i odbierając u konduktora - chyba 33 pln, ale nie pamiętam. Zadzwoń na inforację i poproś o nr do przesyłek konduktorskich na Centralnym - w W-wie mają oddzielny nr i się dowiesz.
Jeszcze jedna ważna uwaga - na stacjach innych niż końcowa TRZEBA odebrać u konduktora, bo inaczej pojedzie na ostatnią stację i będzie czekała w punkcie przesyłek!
Przesyłka ma ograniczone wymiary - wagę chyba nie.
Jak jest za duża - opłata x 2.
Ja wysyłałem kratkę od kombi i poszła za normalną cenę, ale się krzywili.
Rozpórkę wysłali bez problemu.
Powodzenia!
P.

Wymiary przesyłki konduktorskiej 20x40x50, waga do 10kg, cena 25zł. Paczka powina być oznaczona imieniem i nazwiskiem lub nazwą firmy nadawcy i odbiorcy. Przeyłkę można nadać bezpośrednio u kierownika pociągu lub w stacjonarnym punkcie, za dodatkową opłatą.

to wychodzi 100zl za 4kola a to chyba zadna laska??

kurdeee....albo mi sie coś z komputerem wali albo ktoś zere moje odpowiedzi .....piszę a ich ..NI MA

Nie pij więcej już!

oooo...pomogło...jeszcze nie zacząłem (pić) a już się udało

Cytat:
2005-04-10 17:17:32, pyrekcb pisze:
Można nadawać i odbierać w punktach lub u konduktora. Zostawiając w punkcie na dworcu - dopłaca się 10 pln, odbierając w punkcie na dworcu - kolejne 10 pln. Nadając i odbierając u konduktora - chyba 33 pln, ale nie pamiętam. Zadzwoń na inforację i poproś o nr do przesyłek konduktorskich na Centralnym - w W-wie mają oddzielny nr i się dowiesz. Jeszcze jedna ważna uwaga - na stacjach innych niż końcowa TRZEBA odebrać u konduktora, bo inaczej pojedzie na ostatnią stację i będzie czekała w punkcie przesyłek! Przesyłka ma ograniczone wymiary - wagę chyba nie. Jak jest za duża - opłata x 2. Ja wysyłałem kratkę od kombi i poszła za normalną cenę, ale się krzywili. Rozpórkę wysłali bez problemu. Powodzenia! P.

Przesyłki Dw. Centralny 524 53 94
Pozdr. P.