Lantra..Co pozmieniać na dzieńdobry..?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ponownie pare dni temy sprowadziłem Lantre 1,6 16v 96r 144000 przebiegu z Holandi niestety żadnej książki serwisowej czarna magia i niewiem co pozmieniać na początek żeby nie wymieniać niepotrzebnie co radzicie pasek olej filtry i co jeszcze ..A wogóle to gdzie to zmienić u mnie jest serwis Hyundaia ale czy tani niewiem co wy nato powiedzcie.......??..... :-?

na pewno wszystkie filtry i oleje - koniecznie pasek rozrządu. Części kup w necie : www.moto.sklep.pl , www.hipol.pl - no chyba że cierpisz na nadmiar gotówki. A co do reszty to jak będziesz robił przegląd diagnosta się wypowie na temat zawieszenia i innych rzeczy.

Tak jak mariog pisze, powymnieniaj filtry i oleje oraz wszystkie paski z napinaczami i rolkami wlącznie. To są pierwsze czynności po kupnie używanego samochodu. Pozostałe wady wynikną w trakcie użytkowania .

Cytat:
2005-04-09 23:43:41, Bolls_no1 pisze:
Tak jak mariog pisze, powymnieniaj filtry i oleje oraz wszystkie paski z napinaczami i rolkami wlącznie. To są pierwsze czynności po kupnie używanego samochodu. Pozostałe wady wynikną w trakcie użytkowania .

heheh wady juz zapowiedzieli - przeciez hultaje to bardzo malo awaryjne autka wiec jakies nie porozumienie

Na serwis hyundaia mozesz jechac ale nie pokazuj ze sie nie znasz bo Ci wszystko zaraz wymienia... a rachunek podobny do przebiegu Ci wyjdzie ;d

jak porzednicy
1 rozrząd
2 filtry olej- acha ja olałem filtr paliwa (puszka na grodzi przy napędzie wycieraczek ) i to był duży BŁĄD teraz po wymianie autko zyskało parę koników, choć wczesniej wcale nie wydawało mi się mułowate
3. sprawdż poziom olej w skrzyni biegów -opłaca się biegi przestaną haczyć przy zmianach ( ? )

Dzięki panowie....A daar właśnie dwójka mi tak haczy i nie wiedziałem dlaczego.......No i jeszcze nie wiem czy w serwisie to zrobić tam mi powiedzieli za filtry napinacze olej i pasek jakieś 650 zł plus robociżna 150 co wy nato...????

jak powiedzieli tylko 650za całość to zmieniaj. Sam napinacz hydrauliczny paska rozrządu to jakieś300 - 500zł w zależności od producenta. Ja za rozrząd u siebie tj. : dwa paski + 3rolki zapłaciłem 330zł+150 wymiana. Filtry to wydatek niewielki-za wszystkie zapłacisz nie więcej jak 70 - 100zł. Jak ci proponują za wymianę kompletnego rozrządu+wszystkie filtry+oleje - to jedź, taniej się nie da !

Witaj dzięki za odpowiedz na forum.....Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wymiany rozrządu......wziołem sobie z Hyundaja orientalną fakturke z częśćiami do wymiany ale nie ma tam żadnych Rolek........??
Pasek rozrządu 1szt 154.82
Filtr oleju 1 15,10
Filtr paliwa 1 38,57
Wkład filtra powietrza 34,10
Napinacz paska rozrz 133,00
Napinacz paska 103,47
Uszczelniacz rozrz 2 szt 58,00
Uszczelniacz 1 42,16
Olej Mobil 10W/40 3,30lit 89,00

Razem 668,75 zł ale nie widze tu żadnych rolek.....??
Plus 150 Robocizna.......????
A Rolki.........??....czemu je pomineli....??
A wy co nato.....??

Napinacz paska rozrz 133,00
Napinacz paska 103,47

wg mnie to są rolki.....

napisz jaki masz typ silnika - to ci odpowiem jak wygląda rozrząd. W G4CR jest tak jak opisałem poniżej.

Numer silnika to G4GRS

w tym silniku jest tylko jeden pasek, jedna rolka prowadząca i napinacz - tak więc serwis wymienił to co trzeba. Może trochę przesadzili z cenami. Wymień jeszcze olej w skrzyni biegów - Hyundai zaleca po 60tkm ,wchodzi tam 2,15 l oleju pół-syntetyk 75W85.

Ps. Jeszcze nic nie wymieniałem byłem tylko w serwisie po wycene . Znalazłem sklep z tańszymi częściami na wszystkim jakieś 150 100 taniej będe wymieniał u znajomego mechanika..Olej w skrzyni też wymienie albo doleje sam niewiem jak lepiej bo mi coś dwójka haczy...Dzięki za podpowiedz......A i ta moja lantra jest 95/96 a wtedy zachodziły w nich jakieś zmiany i w sklepie nie byli pewni jaka rolka i napinacz więc sie umówiłem że jak wyjmie mechanik to im podrzuci i zamówią na drugi dzień do odbioru(sami sie jakoś motają w tym sklepie)......Będe wymieniał 25 kwietnia jakbyś miał lub ktoś inny jakieś spostrzeżenia to napiszcie......pozdro ze scyzorykowa...

Mam do was jeszcze jedno pytanko mianowicie musze u siebie pozmieniać oponki wszystkie 4 mam 175/65R14 może moglibyście mi coś polecić najlepiej okolo 150 za sztuke.........ja nie mam o tym zielonego pojęcia...??
Jaki rozmiar jakiej firmy itd.

Witam
Wejdz sobie na stronke www.opony.com.pl, wpisz jakie cie interesuja oponki, czy zimowe czy letnie, czy wielosezonowe poczytaj opinie uzytkownikow i powinienes miec jako takie rozeznanie. Ja osobiscie jezdze na kleberach dynaxer hp2 i bardzo sobie je chwale, ale mozesz poszukac cos z kormorana, fuldy, uniroyala, bfgoodrich bo osobiscie debicy nie polecam, ale to tylko moje zdanie.

Spoko zajże a rozmiar jaki do Lantry teraz mam 175/65R14 czy musi być taki czy może być inny oco w tym chodz.............nie mam pojęcia........??

2005-04-12 22:16:26, wojnara pisze:
Spoko zajże a rozmiar jaki do Lantry teraz mam 175/65R14 czy musi być taki czy może być inny oco w tym chodz.............nie mam pojęcia........??

Jezeli masz instrukcje do auta to tam powinno pisac jakie rozmiary opon przychodza, a jesli masz teraz takie oponki jak piszesz i nie masz zamiaru zakladac alufelg ani nie bedziesz robil zadnych innych modyfikacji to zostan przy takich rozmiarach jak podales. Tak jak pisze R14 to rozmiar kola w calach, a reszta 175/65 to profil opony czyli wysokosc i szerokosc opony. Mam nadzieje ze bedziesz cos z tego wiedziec bo chyba troszke zamotalem.

[ wiadomość edytowana przez: Mortek dnia 2005-04-12 22:38:22 ]

[ wiadomość edytowana przez: Mortek dnia 2005-04-13 21:15:54 ]

Witam,

Dolacze sie i ja do watku. Czy 250 zł w ASO w warszawie za wymiane rozrzadu to normalna cena czy szukaccos tanszego, czesci pozwolili swoje przywiesc , bo ichniejsze to kosmos.

Witam,

Dolacze sie i ja do watku. Czy 250 zł w ASO w warszawie za wymiane rozrzadu to normalna cena czy szukaccos tanszego, czesci pozwolili swoje przywiesc , bo ichniejsze to kosmos.

Powiem tak ja mam wymieniać rozrząd filtry olej olej w skrzyni i dobry mechanik powiedział mi 150 za wszystko więc 250 w ASO to sporo ale to tylko moje zdanie....