Fele od DF do malca P Y T A N I E ! ! !

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, ostatnio dostałem fele od DF standardowe 13"/4,5" idealnie prościutkie idealne ranty, teraz będę je malować ale nie o to chodzi. Więc pytanie o opony, na przud będą 135/70 a tył 155/65. Mam troszke obnizonego malca w przodnie nie ma plastików w tyle są, czy będzie to haczyc czy powinno byc dobrze?? Martwi mnie też to że z tego co wiem to te fele nie są bezdętkowe i potrzebuje pewnie dędęk nie ma może ktoś 4 sztuk chyba ze da sie założyć bez. Jak takie oponki będą wyglądać?? Ma może ktos coś takie jakieś zdjecia??
Nie ma ktoś na sprzedasz jednej sztuki oponki 135/70 stomil?? nie pamiętam dokładnie modelo a do garażu nie chce mi sie specjalnie iść, potrzebuje bo jedną juz mam?? najlepoej poznań lub okolice

ja mam dokladnie taki zestaw.nic nie trze i dobrze sie jezdzi,chyba ze poleje to te 155 troche wadza wtedy

Ja mam kombinacje 135/70 przód i 145/70 tył na 4,5" felgach. Na zlocie bedziesz mógł zobaczyć jak to wygląda. Moim zdaniem całkiem przyzwoicie Ale 155 na 4,5" fele to chyba za szeroka jest troszq. A oponki 135/70 w naszym rejonie, to chyba tylko nowe. Ostatnio używki są bardzo żadkie...

Z dętkami, to chyba najmniejszy problem, bo idziesz do wulkanizatora i kupujesz

Cytat:
2005-04-11 09:01:40, Wujek-Kajtek pisze:
Z dętkami, to chyba najmniejszy problem, bo idziesz do wulkanizatora i kupujesz

Nom, tylko cena chyba ok 10zł/szt. x 4 już jest 40zł

No straszne!!!
A przecież dętki wymienia się co 10 kilometrów
To jest jednorazowy wydatek, poza tym naprawde nie taki duży, więc o co płacz???
Jak sie ma samochód, to 3eba inwestować niestety.
Pzdr

Cytat:
2005-04-11 09:08:37, Wujek-Kajtek pisze:
No straszne!!! A przecież dętki wymienia się co 10 kilometrów To jest jednorazowy wydatek, poza tym naprawde nie taki duży, więc o co płacz??? Jak sie ma samochód, to 3eba inwestować niestety. Pzdr

Przecież ja nie płacze, bo to nie mój wydatek, ja mam bezdętkowe i kupuje 4 zaworki za 10zł

Cytat:
2005-04-11 09:03:50, Royber pisze:
Nom, tylko cena chyba ok 10zł/szt. x 4 już jest 40zł

Nie no Panowie, teraz to mnie rozwaliliście. Chcecie robić tuningi, sportowe furki, obniżać autka, planować głowice itp itd a wydatek 40 zł na dętki Was przeraża. To ja sie zaczynam bać jak zobacze takiego maluch "tuninga" na drodze - bo strach mnie bierze jak pomysle jak jest zrobione w nim zawieszenia- no bo dobre tuleje, wahacze, nie mówiąć już o sprężynach i amorkach jeszcze wiecej przeciez kosztują.
Sorry, ale z takim podejściem to kupcie sobie rower. Tak jak Kajtek juz zauważył - samochód kosztuje niestety, i nie tylko mówię tu o sportowych (lub pseudosportowych) wózkach ale także tych do codziennej, tak pogardzanej przez Was "dziadkowej" jazdy

dokładnie... dokładnie... choć do rowerów też nie są najtańsze

Cytat:
2005-04-11 09:20:45, andrzej_krakow pisze:
Nie no Panowie, teraz to mnie rozwaliliście. Chcecie robić tuningi, sportowe furki, obniżać autka, planować głowice itp itd a wydatek 40 zł na dętki Was przeraża. To ja sie zaczynam bać jak zobacze takiego maluch "tuninga" na drodze - bo strach mnie bierze jak pomysle jak jest zrobione w nim zawieszenia- no bo dobre tuleje, wahacze, nie mówiąć już o sprężynach i amorkach jeszcze wiecej przeciez kosztują. Sorry, ale z takim podejściem to kupcie sobie rower. Tak jak Kajtek juz zauważył - samochód kosztuje niestety, i nie tylko mówię tu o sportowych (lub pseudosportowych) wózkach ale także tych do codziennej, tak pogardzanej przez Was "dziadkowej" jazdy

No widzisz tak sie składa właśnie, że wolałbym wydać te 40zł na bardziej szczytny cel, czyli doprowadzić do odpowiedniego stanu np. hamulce, czy zawieszenie niż kupić dętki

Ale nie - najlepiej od razu pojechac po kimś. Nie widziałes mojego autka, więc sie nie wypowiadaj Widzisz lezy sobie wałek 555 w szufladzie, a lezy dlatego, że chce mić igłe pod względem technicznym, zanim zwiększe power... Naprawde żal mnie bierze, jak ktoś takie rzeczy wypisuje...

Cytat:
2005-04-11 10:11:20, Royber pisze:
No widzisz tak sie składa właśnie, że wolałbym wydać te 40zł na bardziej szczytny cel, czyli doprowadzić do odpowiedniego stanu np. hamulce, czy zawieszenie niż kupić dętki Ale nie - najlepiej od razu pojechac po kimś. Nie widziałes mojego autka, więc sie nie wypowiadaj Widzisz lezy sobie wałek 555 w szufladzie, a lezy dlatego, że chce mić igłe pod względem technicznym, zanim zwiększe power... Naprawde żal mnie bierze, jak ktoś takie rzeczy wypisuje...

royber, nikt tu nie jedzie po nikim,ale taka jest prawda.
40 zlotych to nieduzo. w zasadzie nic sensownego za nie nie zrobisz w aucie.
wiec sie nie smuc i zbieraj cash dalej, chwala Ci za to

-----------------
http://plepleple.pl

Cytat:
2005-04-11 08:45:41, Royber pisze:
Ale 155 na 4,5" fele to chyba za szeroka jest troszq.

Na 4,5 calowej feldze mialem opony 175/65/13..i bylo wszystko git....opona 155 bedzie idealna.

Cytat:
2005-04-11 10:57:46, mufaz pisze:
Na 4,5 calowej feldze mialem opony 175/65/13..i bylo wszystko git....opona 155 bedzie idealna.

To jak jeździłeś, że ci to nie spadło z felgi ? Widziałem 165/70 na 4,5" feldze i był to koszmarny widok

No teraz to dowaliłeś!!!
To powiedz mi jaka była standardowa szerokość opon zakładanych w DF-ie???
Może 135???
Normalne 165/13 i jakoś nic sie nie działo.
Można założyć bez obaw 185, choć uważam, że faktycznie to już przesada jak na 4.5, ale sie da i nic sie nie dzieje.
Więc nie pitol, że 155 jest za szeroka do felgi 4.5 bo zaraz uwierze, że jestem Mesjaszem!!!

hym a propo tych detek ... fele od rekina tez sa detkowe... ja mam bezdetkowo załozone opony i nic sie niedzieje... niema problemu ze zbyt płytkim rantem felgi ...

fele od defa maja 4.5 ? bo jezeli maluszek miał 4 to troszku wąskie sie wydaja...

najfajniejsze sa te z okragłymi otworami.. widizałem takei zrobione na 8 cali .... wygladały "..." ...baardzo dobrze

Cytat:
2005-04-11 14:08:07, Wujek-Kajtek pisze:
No teraz to dowaliłeś!!! To powiedz mi jaka była standardowa szerokość opon zakładanych w DF-ie??? Może 135??? Normalne 165/13 i jakoś nic sie nie działo. Można założyć bez obaw 185, choć uważam, że faktycznie to już przesada jak na 4.5, ale sie da i nic sie nie dzieje. Więc nie pitol, że 155 jest za szeroka do felgi 4.5 bo zaraz uwierze, że jestem Mesjaszem!!!

Wiem jakie jest seryjne obuwie DFa ale chyba nie powiesz mi, ze jak wejdziesz w zakręt jak trzeba, to nie jedziesz profilem po asfalcie zamiast bieznikiem... ?

A poza tym czytaj uważnie, moja wypowiedź dotyczyła tego:

Cytat:
2005-04-11 10:57:46, mufaz pisze:
Na 4,5 calowej feldze mialem opony 175/65/13

Czyli wygląda na to, ze chodziło mi o opony 175/65/13, a nie o 155.
155/65, to jest moim zdaniem max co można założyć na 4,5" fele

Cytat:
2005-04-11 11:36:58, Royber pisze:
To jak jeździłeś, że ci to nie spadło z felgi ? Widziałem 165/70 na 4,5" feldze i był to koszmarny widok

A niby dlaczego miałoby spaść???

Cytat:
2005-04-11 14:34:45, Jesion128 pisze:
A niby dlaczego miałoby spaść???

... wiesz jak sie jeździ po bułki do sklepu i do kościoła stylem ekonomicznym, to nic sie nie stanie. Ale chyba to nie forum właścicieli aut jeżdżących w ten sposób... Wedle mnie, to możesz sobie nawet założyć 185/80 na fele 4" i jechać polatać boczurami...
Innymi słowy: miłych wrażeń

Kończe swoje wypowiedzi, bo widocznie i tak co bym nie napisał, to bedzie źle zdaniem co poniektórych $#%^&%#$&

Dziękuje miłego dnia

hmm z tego co zrozumialem chodzi o opony do boba a nie do df`a wiec nie kumam po co sie tu niektorzy spinaja. poza tym seryjnie juz nie raz widzialem debilnie dobrane ogumienie, tak jak w golfie mojego starego 185/80/14 smiech na sali, w zakretach duzo pewniej sie czuje w moim bobie niz u ojca, normalnie łódka a nie samochod, pomijam juz fakt ze to wyglada paskudnie taki balon jak w traktorze...

Royber, no masz zupełną racje bo wiem coś o tym jak troszke opony przeszkadzają w zakrętach, dlatego zawsze troszke więcej powietrza mam wtedy tak sie nie uginają.
No a co do tego czy moge założyc bez dędek czy z dędkami i tu nie chodzi o wydawanie 40zł czy nie ale po co miał bym wydawać jak może da sie je bez nich założyc co mam 40zł więcej to mam