MotoNews.pl

NABA SAMARA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Poszperałem w archiwum, ale odpowiedzi na pytanie jaka naba pasuje do samary nie znalazłem.
Problem jest taki - naba do samary do temat-katastrofa. Wszyscy błędnie myślą, że wieloklin jest jak w fiatach i takie naby próbują człowiekowi wcisnąć.
Widziałem raz w norauto nabę do samary, ale miała gdzieś 25 cm długości (nie trzeba było dzięki temu ciąć osłony kolumny, bawić się w zmienianie kształtu przełączników kierunków i wycieraczek). Rzecz w tym, że kierownica jest wtedy koszmarnie wysunięta. Przy moim małym wzroście oznacza to, że albo jedzie człowiek leżąc na kierownicy, albo krótkimi nózkami nie sięga pedałów.
Mam teraz w samarze sportową kierownicę renault, z przerobioną nabą (wycięty renówkowski frez, wtłoczony łajdaczkowy, wycięty ze starej, oryginalnej ruskiej kiery). Niestety ta naba obsłuży tylko kierownice Renault (nietypowy rozstaw śrub), a ja chcę w końcu wsadzić naprawdę sportową, zamszową kierownicę, jak bozia przykazała.
Tak że pytanie dnia brzmi - jaka inna marka/model ma taki sam wieloklin jak samara (śrenica 17 mm, 36 zębów)? Bo o ile do samary nab brak, do innych aut jest ich od pytona. Trzeba tylko wiedzieć czego szukać...

A co tu kombinowac za duzo ... weż oryginalną z kierownicy samary ... normalna jest przynitowana na 4 nitach do oryginalnej kierownicy ... rozwiercasz nity i masz już prawie gotową nabę ... teraz robisz sobie taki "pierścień" z otworami pod sportową kiere i 4 otworami do starej naby .... i gotowe

Rzecz w tym, że już starą kierownicę pociąłem - wziąlem z niej frezowaną tulejkę i okolice i przeszczepiłem do renówkowskiej naby. Można tę operację od biedy powtórzyć, ale raz, że mam dość takiej rzeźby w g..., a dwa, że szkoda niszczyć tę nabę, która już jest.

Cytat:
2005-04-11 15:18:06, Bastek-Krakow pisze:
A co tu kombinowac za duzo ... weż oryginalną z kierownicy samary ... normalna jest przynitowana na 4 nitach do oryginalnej kierownicy ... rozwiercasz nity i masz już prawie gotową nabę ... teraz robisz sobie taki "pierścień" z otworami pod sportową kiere i 4 otworami do starej naby .... i gotowe

Dokładnie tak samo mam zrobine, z tą tylko różnicą że nie na nity a na śruby wzmacniane.

Jaume, poszperaj jednak w norauto. ja w piasecznie widziałem normalnej długości naby. może to co ci dali jako samarowską było z innej bajki (pudełka)

Na pewno była to naba do łady. I z punktu widzenie sofcikowego tuningu, było to bardzo mądre. W samarze kolumna kierownicza kończy się dość wcześnie, a potem jest "nadbudówka" kryjąca sie pod plastikami tuż przed samą kierownicą. I jak ktoś chce zachować te plastiki, nie rżnać ich, nie przemodelowywać przełączników kierunków/wycieraczek, to ten kolos, który widziałem jest dobrym rozwiązaniem.

Jutro mam mieć jakieś wieści od faceta z Jacky. Pójdzie do magazynu i obejrzy jak toto wygląda. Jak będzie krotkie i za normalne pieniądze, to kupię. Jak nie, to znów będę męczył mojego znajomego ślusarza, który i tak już ma dość dziwnych zleceń z mojej strony. I powtórzę hitorię z wstawianiem innego frezu do naby, trudno. Tak czy siak się do niego muszę wybrać, dorobić elemnty do poduszki silnika - będę ją przerabiał "na sportowo"

Pzdr!

Tak z ciekawości, to ile kosztuje ta naba z norauto?
Może nie jestem super wysoki, ale może jeśli mnie coś najdzie, to zmienie tą super klasyczną kierownice z samarki

Swego czasu była promocja, wtedy można było kupić taką nabę nawet za 29 zł. Byłem wczoraj w norauto marki - wybór mały, ceny normalne - w okolicach 80 zł.

Naba-kolos była produktem luisi (w norauto sprzedają jeszcze ektory).

No to rzeczywiście
Nigdy jeszcze tam nie byłem
Ciekawe, co jeszcze mają

Ajajaj ale psujecie te auta... rozejrzyjcie sie wokol i powiedzcie mi kto ma jeszcze taka kierownice jak Samara he

A ja mam sportową przywiezionna zza Buga i nie musze kombinacji robić. Jakby co to mam jedna w tej chwili w zapasie ;]

Cytat:
2005-04-11 16:28:05, jaume pisze:
Rzecz w tym, że już starą kierownicę pociąłem - wziąlem z niej frezowaną tulejkę i okolice i przeszczepiłem do renówkowskiej naby. Można tę operację od biedy powtórzyć, ale raz, że mam dość takiej rzeźby w g..., a dwa, że szkoda niszczyć tę nabę, która już jest.

pojdż na strażacką i za 20 pln kupisz kierownicę od samary,rozwiercisz nity i zrobisz nabę

ja mam u siebie w rajdówce takie odsadzenie:

jest to naba raid, która składa się z odsadzenia i piasty.
piastę można dorobić tak jak ja to zrobiłem z wewnętrznej części oryginalnej kierownicy, która została dokręcona do odsadzenia czterema śrubami tak jak oryginalne piasty do tych nab.

naba na allegro kosztowała 20 zł.

np. taka

wywalam tą piastę od merca (cztery śruby imbusowe),

reszta to własna inwencja.

zrobiłem już ich cztery sztuki.

miałem taką w admobilu mark I, mam teraz w ładzie, w rajdówce i obecnie w admobilu mark II z drobnym wieloklinem.

do mark I, łady i rajdówki piastę robiłem z kierownic maluchowskich z grubym wieloklinem a w mark II z oryginalnej kiery polonezowskiej.

jak dorwę w warsztacie jakąś wolną sztukę (powinna gdzieś leżeć od mark I), to rozkręcę i zrobię fotki.

[ wiadomość edytowana przez: Admiral dnia 2005-04-12 14:35:15 ]

Nio dobra, naba na allegro zamówiona i zapłącona, dziś kolega, który pracuje niedalko strażackiej tam podjedzie i kupi zwykłą kierę do samary. I będziemy rzeźbić

Cytat:
2005-04-12 01:34:33, Jasio pisze:
A ja mam sportową przywiezionna zza Buga i nie musze kombinacji robić. Jakby co to mam jedna w tej chwili w zapasie ;]

ty sobie ja zamontuj prosto....

Witam czy ktos wie od jakiego samcohodu pasuje naba do samarki dziekuje za odp i pozdrawiam

cze mam pytanko w sprawie kierownicy czy do samary bedzie pasowac ze 110.probowal juz ktos kiedys przekladac?

Podepnę się tutaj żeby nie zaśmiecać. Czy wieloklin kierownicy w 2106 jest taki sam jak w 2107??

Tak jest, taki sam rowniez jak w Polonezie, Duzym Fiacie i maluchu (oprocz eleganta).

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

Dzięki za info