MotoNews.pl

Co warte takie amortyzatory?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na Allegro można spotkać oferty amorków firm Cofap, Magneti Marelli, Kayaba. Ceny niewysokie, ponoć 2 lata gwarancji (Kayaba), tylko czy warto je kupować?
Od razu zaznaczam, że nie potrzebuję sportowych amortyzatorów, więc rady w stylu "kup sobie Bilsteina za 500/szt., wszystko inne to syf" można sobie odpuścić.
Krótko: co z tej oferty można założyć, a o czym od razu zapomnieć?

Kayaba jest całkiem niezła , ale lepszym wyborem i tańszym będzie niemieckie al-ko

Slyszlaem tylko o KYB'ach i takie mam z tylu.

Z tego co wiem Kayaba sa bardziej miekkie od Al-ko (Al-ko sa dosc twarde) i do normalnego samochodu beda wsam raz - i tak bedize duzo twardziej z racji ze to gazowki i jeszcze nowe. Oczywisice pisze caly czas o gazowych, bo olejowe to juz taka bardzo budzetowa opcja.

KYB sa w porzadku szczegolnie te made in japan. Mam takie i roznica w prowadzeniu auta spora. Nie buja a nie sa zbyt twarde. Magnetti Marelli to fiat wiec lepiej sie w nie nie pchac. KYB montuja w wiekszosci aut japonskich wiec to dobra rekomendacja

Pozdrowienia
Jadzwin

JA polecam bilsteina seryjnego jak do opla, sam założyłem takie w zeszłym roku, komplecik kosztował jakies 800 złotych ale znajomy załatwił mi po rabacie 38%. Gdyby nie zajeżdzone spręzyny z tyły to było by git...

pozdrawiam

Cytat:
2005-04-11 13:45:12 Trzy- pisze:
Od razu zaznaczam, że nie potrzebuję sportowych amortyzatorów, więc rady w stylu "kup sobie Bilsteina za 500/szt., (...)

...

Cytat:
2005-04-12 19:13:37 Rafal_T pisze:
JA polecam bilsteina seryjnego jak do opla, sam założyłem takie w zeszłym roku, komplecik kosztował jakies 800 złotych ale znajomy (...)

Ja mam COFAP'y na przodzie juz ponad pol roku... przejechalem ok 10tys km. Jak dotąd jestem zadowolony.. auto nie jest sztywne jak taczka.. ale dobrze trzyma sie drogi a tak zapytam z ciekawosci.. ile na allegro kosztują takie COFAP;y? ja placilem 89zł. szt przód olej/gaz

Witam
Jeśli chodzi o amortyzatory to moge podrzucic do przeczytania cos na ten temat:
http://www.vwhobby.neostrada.pl/amortyzatory.html

Cytat:
2007-03-01 13:53:06, veneco pisze:
Witam Jeśli chodzi o amortyzatory to moge podrzucic do przeczytania cos na ten temat: http://www.vwhobby.neostrada.pl/amortyzatory.html

Garbus ma na tyle nietypowe zawieszenie (i nie tylko zaiweszenie), że nie do końca ufałbym testom zrobionym na tymże autku...

Al-ko są za twarde.

W Lanosie wybiło mi mocowania amortyzatorów... Efekt sex turystyki po dziurawych drogach Pucka

Cytat:
2005-04-12 19:39:52, Czarek_Rej pisze:
Ja mam COFAP'y na przodzie juz ponad pol roku... przejechalem ok 10tys km. Jak dotąd jestem zadowolony.. auto nie jest sztywne jak taczka.. ale dobrze trzyma sie drogi a tak zapytam z ciekawosci.. ile na allegro kosztują takie COFAP;y? ja placilem 89zł. szt przód olej/gaz

potwierdzam mało znany Cofap jest wystarczający - można kupić jakieś mocno przereklamowane Monroe, Al-ko czy coś w tym stylu ale byłoby pewnie co najmniej 2 razy drożej ale na pewno nie 2 razy lepiej - ja płaciłem chyba po 83 zł jakieś 2 lata temu ale teraz raczej nie są droższe. Słyszałem też dobre opinie o kayabach a więc w sumie to albo tanie i dobre cofaby albo nieco droższe kayaby będą najlepszym wyborem.

[ wiadomość edytowana przez: rudi dnia 2007-03-01 17:12:46 ]

[ wiadomość edytowana przez: rudi dnia 2007-03-01 17:13:18 ]

[ wiadomość edytowana przez: rudi dnia 2007-03-01 17:13:42 ]

Ja kupowałem rok temu na allegro komplet KYB olejowych i jest ok. Wtedy zapłaciłem chyba cos koło 300 zł razem z przesyłka. Róznica w porównaniu do tego co miałem kolosalna. Jeżdże już rok i nic sie nie popsuło , nie ma żadnych wycieków , stuków itp. Z czystym sumieniem moge cos takiego polecić. Wczesniej szukałem KYB w sklepach ale na allegro wychodziło 200 zł taniej.......

Cytat:
KYB sa w porzadku szczegolnie te made in japan. Mam takie i roznica w prowadzeniu auta spora. Nie buja a nie sa zbyt twarde. Magnetti Marelli to fiat wiec lepiej sie w nie nie pchac. KYB montuja w wiekszosci aut japonskich wiec to dobra rekomendacja

Potwierdzam założyłem 4 gazowe kayaby made in japan + spręzynki weiteca+ całe górne mocowania i osłony wszystkie co występują i jeździ sie super . Jeszcze tylko rozpórke na tył musze sklecic ale czasu brak póki co

ja mam z przodu DACO, z tyłu cofap...

resorowanie jak w taczce prawie.. twardo itd...

auto dobrze się trzymie drogi...

zrobione mam na nich kilkadziesiąt kkm, jak na razie nie narzekam...

jak za taką kasę super

KYB są niezłe mam takie z tyłu i muszę powiedzieć ,że daje rade ,z przodu zaś STATIM ,też są w porządku jeżdżę już jakieś 15tyś km na nich i sprawują się dobrze, za to cena moim zdaniem atrakcyjna ,za przód płaciłem 68pln szt. a tył 70pln szt. więc sena nie odstrasza, dodam że były kupowane w sklepie typu Motozbyt w Łodzi a nie na Allegro.