Gaz a silnik 1,6 16v

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie - 1,6 16v 1993 czy nie ma problemów z tym silnikiem po założeniu gazu bo planuje założyć gaz a od kilku osób słyszałem że te silniki żle znoszą instalację gazową proszę o poradę
dzięki

to tylko wroga propaganda
trzeba dbac o swiece i kable WN
i wazne zeby instalka byla zalozona przez fachowcow

Bzdura.
Po założeniu gazu tylko raz wróciłem na warsztat by podregulować gasnący silnik. A tak jeźdżę już 15000 km i nic się nie dzieje.

Pali w mieście 10 litrów gazu i nie czuć spadku mocy.

Czego jeszcze tu chcieć od gazu?

wyszukiwarka Ci powie najwięcej, a ja tylko tyle, że od 75000km nie mam problemu z 1,6 16V Zetec

Mam instalację na takim silniczku i wszystko jest w najlepszym porządku.Powiem nawet że różnica między benzyną a gazem jest prawie nieodczuwalna.....Zakładać....!!!

ile kosztuje taka instalacja

Cytat:
2005-04-11 20:45:49, ThomasB pisze:
Bzdura. Po założeniu gazu tylko raz wróciłem na warsztat by podregulować gasnący silnik. A tak jeźdżę już 15000 km i nic się nie dzieje. Pali w mieście 10 litrów gazu i nie czuć spadku mocy. Czego jeszcze tu chcieć od gazu?

Nie czuć ?? .... a próbowaleś podczas "sprintu" ... nie ?? to spróbuj ..

to jest taki sprytny guziczek do przelaczenia na pb

U mnie wszystko było by super, gdyby nie wolne obroty na gazie.
Próbowałem już wszystkiego.....i nic
Jak silnik nie jest dobrze zagrzany to spadają obroty znacznie. Po zagrzaniu jest ok, chociaż przy 130 nie daje na luz bo przy dużych prędkościach nawet jak jest rozgrzany to też czasem może odwalic numerek .

Poza tym ładnie chodzi, nie ma odczuwalnej straty mocy i pali niewiele więcej niż PB.

Moja instalacja kosztowała 1900zł w sierpniu.

BziKu

Jezeli jedziesz powyzej 100km/h i wrzucisz luz i ci gasnie to jest wina tego ze powietrze jest wtlaczane do filtra powietrza co powoduje ze gasnie bo mieszanka jest wtedy zbyt uboga w lpg, musisz tak ustawic wlot powietrza do filtra aby mogl sam swobodnie zasysac powietrze tyle ile potrzebuje, wez zrob sobie test i na wolnych obrotach dmuchnij we wlot powietrza, spadaja obroty a jak masz dobry dech to ci zgasnie, pozdrawiam

Ja mam zdjety plastik prowadzący od pasa przedniego do puszki filtra powietrza i nie mam problemów przy dużych prędkościach

śmigam na II gen już 20 tyś km i jak wyżej koledzy ..... problemów nie było i straty mocy również nie wyczuwam....a to chyba najważniejsze. Koszt instalacji - 1650 zł, AG+Bingo-S

Dobre świece ,kabelki i dobry montazysta i jest OK I jeszcze jedno "co tanio to drogo" wystrzegaj sie za tanich instalacji conajmniej 2000 trzeba przygotowac.

A co do wlotu powietrza to mam fachowo przyciety i odwrocony i slinik niegasnie Tylko mowie potrzebyn fachowiec a nie jaks kutfa do montazu

Z tym dolotem to macie racje, ma znaczenie jak jest założony.
Na zime był wyciągnięty, ale jak się ociepliło to już zaczal sie pierdzielić, założyłem więc dolot i jest lepiej.

Ale co z zimnym silnikiem, przeważnie dopóki nie osiągnie optymalnej temperatury to spadają obroty, czasem nawet jak jade 20km/h, jak się zatrzymam to sie raczej uspokaja.

Poza tym spadają mi tez obroty na zakrętach.

I tak jak powiedziałem, pomijając te obroty to z instaliki jestem bardzo zadowolony (osiągi i spalanie -> OK).

w swoim mam juz gaz od 110 000km i żadnych problemów z nim nigdy nie miałem jestem zadowolony w 100%

gdzie na slasku polecacie montaz
i gdzie dajecie butle

okolice katowic lub bileska

i jaki gaz wkladac ktorej generacji

Fajnie że wam tak wszystko fajnie chodzi,mi niestety tak to nie działa,ale teraz jak zdobyłem prawo jazdy,to ja przejme pałke dbania o samochód,bo mój Tatusiek,myśli,że jak już się jeździ na gazie to tak jak by sięjeździło na powietrze i skręca gaz na maksa.A wtedy,ani nie ma siły się targnąć i czasa mi strzeli w kolekotr dolotowy. Ja si boje czasami tylko szarpnięcia jak przełancza z benzyny na gaz,a to dlatego że mam AUTOMATYCZNĄ skrzynie biegów i jest ona bardzo delikatna.Juz dwa razy ją naporawiałem:/.
Ale ja już sie biore za auto i mam nadziej że niedługo będzie gadało tak jak powinno.

Pozdrawiam wszystkich.