Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ZieMa espero 1,5 glx/ omeg ... Restarzew Cmentarny | 2005-04-12 00:51:03 Jak prawidłowo powinna być założona sprężyna progresywna???
Gęstymi zwojami na górze czy na dole??? |
![]() Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-04-12 10:38:06 Witam.
Odnosnie sprezyn. Ponizej cytat z "Wysokich obrotów": " W górnej części sprężyny są dłuższe, z mniejszą liczbą zwojów, co zapewnia miękkie resorowanie na małych nierównościach. Dolna część sprężyny ma gęstą spiralę, co z kolei pozwala na tłumienie większych przeszkód i zapobiega efektowi "dobijania". Ciekawe jak to sie sprawdza w praktyce. Pozdrawiam |
![]() Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2005-04-12 13:50:50 Sprtężyny o zmiennym skoku montuje się "rzadkim" do góry i gęstym do dołu.
Ale pytanie - pytasz o sprężyny na przód czy na tył? Bo my z tyłu MAMY sprężyny progresywne, a z przodu jakoś nie wydaje mi się, żeby mogła wejść tam progresja... |
![]() ZieMa espero 1,5 glx/ omeg ... Restarzew Cmentarny | 2005-04-12 14:00:02 Mam zamiar zamontowac cos takiego na przód pochodzące z Kadeta |
![]() Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2005-04-12 15:30:32
To też jest układ progresywny, ale minibloki (czyli to co jest u nas w uryginale) jest leposze - linia przyrostu siły jest łagodnie rosnąca w postępie geometrycznym, a taki układ to linia prota o ostrym punkcie przegięcia. Co do kierunku wbrew pozorom ma to znaczenie. W praktyce producenci inaczej zakańczają każdy z końców) i wszyscy robią to tak jak opisałem). Widocznie mają swoje powowdy... Jest to chyba głównie stabilności sprężyny. ZieMa - Hmmm. Daj znać jaki będzie efekt. Obawiam się, że może ci opaść trochę przód. Teoretycznie nie mam pojęcia jaki moze byc skutek bez mozliwości porównania konstrukcji i charakterystyki sprężyn. |
![]() Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2005-04-12 20:13:15
Brawo wysokie obroty! jest dokładnie odwrotnie ![]() [ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2005-04-12 20:14:13 ] |