MotoNews.pl
7 Nieczytelny dowód rejestracyjny (91404/0)

Nieczytelny dowód rejestracyjny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
podpowiedzcie panowie co i jak:
nie chcą podbić przegladu bo mówią ze nieczytelny dowód,
jak by się przyjrzeć to cyferki widać, wiec to tylko złośliwy diagnosta...
Jak wygląda sprawa wymiany dowodu jesli:
- nieczytelny
- stare (czarne) tablice rejestracyjne - czy konieczna wymiana tablic??
- jakie to sa koszty - czy mozna wniskować o bezpłatną wymianę dowodu, jeśli nieczytelność wynika ze złego stanu druku (wina urzędu)??
pozdrawiam...

hmmm... wysiliłem swój mózg niesamowicie i myśle, że bedziesz musiał zabuli i za wymiane dowodu i za wymiane tablic... a dlaczego? bo nie robią już starych dowodów, a nowe wydają tylko na "białe" tablice

Hmmm wydaje mi się że niestety nie obędzie się bez nowego dowodu... tym samym nowe tablice. Koszt: 180zł (dowód+tablice+znaczki skarbowe) Co do darmowego dowodu... w dzisiejszych czasach nic niema za darmo

Poszukaj w Twoim mieście innego diagnosty, może będzie bardziej przychylny, jeśli koleś będzie ok to możliwe że nawet nie będziesz musiał wjeżdżać do garażu (tak jak ja co roku ) oczywiście za kawe czy cuś...

Cytat:
2005-04-12 08:37:57, gumbas5 pisze:
hmmm... wysiliłem swój mózg niesamowicie i myśle, że bedziesz musiał zabuli i za wymiane dowodu i za wymiane tablic... a dlaczego? bo nie robią już starych dowodów, a nowe wydają tylko na "białe" tablice

dzieki za podpowiedź...
tylkko ze dowód na czarne i na białe niczym sie nie rózni...

hmm... no z tego co wiem to różnią sie i to znacząco... te stare są "różowawe" i dwukartkowe (składane na pół) a nowe są "niebieskawe", drukowane w Warszawie, składane "na trzy"... pozdro

Cytat:
2005-04-12 09:43:16, gumbas5 pisze:
hmm... no z tego co wiem to różnią sie i to znacząco... te stare są "różowawe" i dwukartkowe (składane na pół) a nowe są "niebieskawe", drukowane w Warszawie, składane "na trzy"... pozdro

a to przepraszam...
ale ja mam w drugiej furze dowód stary i białą tablicę + naklejkę... tablica biała ale bez unijnych gwiazdek wiec chyba te trzyczęsciowe są dostosowane do wymogów unijnych...
tak??

[ wiadomość edytowana przez: sFiatowiec dnia 2005-04-12 09:49:30 ]

dokładnie od września zeszłego roku

Jednym słowem jesli nie znajdziesz "dobrego" diagnosty, to szykuj 180zł na nowy dowód i tablice... no chyba że masz zamiar jezdzic bez waznego przegladu
Na początku gdy wydawali nowe tablice to były stare dowody, teraz są już te trzy częściowe cuda na kiju..
peace.

Cytat:
2005-04-12 10:14:27, piter_s1 pisze:
Jednym słowem jesli nie znajdziesz "dobrego" diagnosty, to szykuj 180zł na nowy dowód i tablice... no chyba że masz zamiar jezdzic bez waznego przegladu Na początku gdy wydawali nowe tablice to były stare dowody, teraz są już te trzy częściowe cuda na kiju.. peace.

tylko wiesz, dowód drukowano w urzędzie, na druakrce igłowej cholera, teraz literki wyblakły i przez niedbalstwo urzędasów trzeba ponosic koszty... dowód nie z winy posiadacza stracił czytelność, bo własciciel dbał o niego nalezycie (nie wyciągął na światło dzienne nawet jak żadąła tego funkcjonarius )
a jednak to własciciel musi ponosić koszty...
cholera za 180 zł w maluchu mozna kupe zreczy zrobić... qrna...
wiem wiem ze nic na to nie poradzę...
tak peace...

aha.... jeszcze pytanie...
dziagnosta mówi coś o jakiejś kartce...,.
mówi ze na tym mozna pojeżdzić... ktoś się orientuje co to za ściema??
czy się sumienny pan władza nie czepi??

Też słyszałem o przeglądzie "na kartce" nie wiem dokladnie jhak to wygląda ale ktos kiedys o tym pisal

wiem że urząd wystawia na czas wyrobu dowodu, taki dowód zastępczy... ale czy z uwagi na stan dowodu diagnosta można wydać "kartke" to nie słyszałem... Musiałbym matki spytać bo pracuje w urzędzie jak będę coś wiedział to dam znac...

z tego co się oriętuję to nie ma obowizku wymiany tablic przy zmianie dowodu. obowiązek taki występuje przy pierwszej rejestracji oraz przy przerejestowywaniu samochodu, np. po kupnie. przy odświezaniu dowodu nie ma obowiązku wymiany tablic.

Cytat:
2005-04-12 14:46:18, jakubwi pisze:
z tego co się oriętuję to nie ma obowizku wymiany tablic przy zmianie dowodu. obowiązek taki występuje przy pierwszej rejestracji oraz przy przerejestowywaniu samochodu, np. po kupnie. przy odświezaniu dowodu nie ma obowiązku wymiany tablic.

z tego co ja wiem to jest racja...sam niedawno mialem podobny incydent...bo kochana mamusia chciala zeby synek mial czysta koszule ale zapomniala sprawdzic cz nic nie ma w kieszeniach...no i efekt byl taki ze dowod zostal wyprany i lekko rozszedl sie w palcach...poszedlem do urzedu komunikacji naswietlilem kobiecie sprawe i skonczylo sie wymiana bodajze za 50 zl dowodu oczywisaie bez zmiany tablic...wiec moja rada podjedz do urzedu i wypytaj sie dokladnie bo w sumie nie od nas zalezy co z twoim dowodem ale od kobiety z urzedu...a tak na zdrowy rozum nie moga przeciez zmusic kogos kto nie chce lub nie ma gotowki w danej chwili do kosztownej zmiany tablic
POZDRAWIAM I ZYCZE POMYSLNIE ROZWIAZANEJ SPRAWY

[ wiadomość edytowana przez: kwadrat125 dnia 2005-04-12 18:10:26 ]

Cytat:
2005-04-12 18:09:37, Kwadrat125 pisze:
z tego co ja wiem to jest racja...sam niedawno mialem podobny incydent...bo kochana mamusia chciala zeby synek mial czysta koszule ale zapomniala sprawdzic cz nic nie ma w kieszeniach...no i efekt byl taki ze dowod zostal wyprany i lekko rozszedl sie w palcach...poszedlem do urzedu komunikacji naswietlilem kobiecie sprawe i skonczylo sie wymiana bodajze za 50 zl dowodu oczywisaie bez zmiany tablic...wiec moja rada podjedz do urzedu i wypytaj sie dokladnie bo w sumie nie od nas zalezy co z twoim dowodem ale od kobiety z urzedu...a tak na zdrowy rozum nie moga przeciez zmusic kogos kto nie chce lub nie ma gotowki w danej chwili do kosztownej zmiany tablic POZDRAWIAM I ZYCZE POMYSLNIE ROZWIAZANEJ SPRAWY [ wiadomość edytowana przez: kwadrat125 dnia 2005-04-12 18:10:26 ]

No chyba że tak, to ja już sie nie musze pytać

Przeglad na kartke to chyba takie cos jak Ci zamiast wbijania pieczatki drukuje zaswiadczenie o przejsciu przegladu (np. jak policja zabierze dowod , albo jak zmieniasz silnik). Jesli sie myle niech mnie ktos poprawi

dzięki wszytskim za wypowiedzi... posłuchałem Kwadrata i
sprawy sie mają tak:
- wymiana dowodu nie pociaga za soba konieczności wymiany tablic jesli NIE SĄ PLASTIKOWE... mogą być czarne metalowe, stare i zostają....
- wymiana dowodu to koniecznośc poniesienia kostów 50 zł i trawa około 2-3 tygodni;
- trzeba iśc do urzędu i urzędnik oceni stan dowodu, czy mozna na nim jeździć do czasu wydania nowego, jesli nie jest czytelny - wydają czasowy...
oczywiście mozna wczesniej zrobić przeglad, zeby był odpowiedni wpis o terminie kolejnego badania technicznego...

ja mam podobny problem mianowicie wczoraj zorientowałem sie że zgubiłem gdzieś dowód rejestracyjny od malca wraz z ubezpieczeniem oc i nw , mam czarne tablice , i teraz pytanie czy wyrobienie duplikatu jest na tej samej zasadzie co wymiana dowodu i jak sie ma sprawa z ubezpieczeniem i przegladem który niedawno robiłem??

Przegląd na kartce dają też chyba jak sie skończą miejsca w DR

tak wiem ale czy musze robic nowy przegląd czy jechac tylko do stacji po zaswiadczenie do kiedy mam ? Jak wygląda sprawa z ubezpieczeniem?