| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2005-04-12 09:50:56 Dlaczego twierdzisz, że nie można dostać kabli z takim czujnikiem?
Spójrz na rysunek E32 730i IGNITION WIRE Kabel do 6 cylindra to element nr 2 o numerze BMW 12 12 1 719 987. Można go kupić w każdym ASO BMW lub w autoryzowanym sklepie BMW. Cena ok. 350 zł. |
wojmar BMW E32 730, wcześni ... Częstochowa | 2005-04-12 10:06:26 OK - w ASO - tak, ale komplety sprzedawane w innych sklepach są bez tego czujnika ![]() |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2005-04-12 10:53:15 Jeśli nie odpowiadają ci kable z ASO BMW, to możesz kupić kable BERU. Kabel z czujnikiem do 6 cylindra - BERU B113A. |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-04-12 19:24:43
zapomniałes napisac że ten komplet kabli kosztuje 1000 pln. pozdrawiam |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-04-12 19:44:03 pewnie że jest. ja mam miedziane beru i nie strzela mi nic mimo ze jeżdżę na gazie. pisałem juz nie raz: BERU to BERU
pozdrawiam |
hz10 BMW Member starachowice | 2005-04-12 20:16:45
wiele razy wymieniałem kable na najtańsze podruby i zawsze go przekładałem bez żadnego problemu |
vicia BMW Friend BMW E36 / 316i / M40 Jelenia Góra (Lubawka) | 2005-04-13 01:11:34 Mam ten sam problem. Tylko że w silniku 1.6. Na 4 kablu jest czujnik i jak mam go ściągnąć i przełożyć do innych kabli. Kupiłem BOSCHA i czujnika w nich nie było. A może bez tego czujnika założyć ?? |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-04-13 09:18:47
pewnie. pozdrawiam |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2005-04-13 09:33:52
Marcin, takie rady są mało warte. Fakt, że przewody bez czujnika można założyć i jeździć, każdy może stwierdzić sam. Może jednak pokusiłbyś się o wyjaśnienie, jaką funkcję spełnia ten czujnik, i jakie są konsekwencje braku takiego czujnika? Pozdrawiam |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-04-13 09:50:26
wg mnie żadne. niektórzy użytkownicy piszą czasem o delikatnych niedomaganiach pracy silnika podczas pracy na biegu jałowym. ja takich w E-30 M40 nie zauważyłem, a założyłem przewody bez impusatora, oryginalny kabel z impulsatorem zwinąłem i zostawiłem pod maską.
to impulsator przekazujący impuls do CPU w momencie przepływu przez przewód wysokiego napięcia impulsu wywołującego iskrę na świecy. doprawdy co mieli na myśli inżynierowie z BMW niestety nie umiem wytłumaczyć, tym bardziej że jak pisałem wyżej bez tego czujnika nie zauważam żadnych zmian w pracy silnika. pozdrawiam |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2005-04-13 10:58:49 Czujnik na kablu wysokiego napięcia służy do identyfikacji momentu zapłonu. Kąt wyprzedzenia zapłonu zmienia się wraz z prędkością obrotową, i dla komputera czujnik ten jest jedynym źródłem informacji o momencie zapłonu. Komputer na podstawie tej informacji reguluje fazę otwarcia wtryskiwaczy.
Bez tego czujnika faza otwarcia wtryskiwaczy nie jest regulowana, więc silnik nie pracuje optymalnie w całym zakresie obrotów. Z uwag Marcina wynika, że daje się to zauważyć na wolnych obrotach. |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2005-04-13 11:09:56 Jeszcze jedna rzecz. Czujnik na kablu wysokiego napięcia służy również do identyfikacji cylindra i właściwego sterowania sekwencją wtrysku. |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-04-13 11:31:15
do tego służy czujnik połżenia wału korbowego.
coś pomieszałeś. z tego co piszesz to przeskok iskry reguluje kąt wyprzedzenia zapłonu. faktem jest że w tych silnikach nie ma odśrodkowego regulatora kąta wyprzedzenia zapłonu. ponadto z tego co pamietam to w E-30 M40 aparat jest na stałe i nie można nic zrobić w sprawie zmiany kąta wyprzedzenia zapłonu. iskra może tylko wtedy przeskoczyć kiedy palec rozdzielacza ma styk z króćcem aparatu. gdyby ten czujnik był jedynym źródłem informacji o momencie zapłonu to silnik nie działałby bez tegoż impulsatora. |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2005-04-13 13:40:17 Czujnik położenia wału korbowego służy do pomiaru
prędkości obrotowej silnika oraz jako punkt odniesienia (referencyjny). Identyfikacja cylindrów odbywa się za pomocą czujnika na kablu wysokiego napięcia (np. w silnikach M20, M30) lub czujnika położenia wałka rozrządu w nowszych konstrukcjach (np. M50, M60). |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-04-13 14:04:28
więc jak się to odbywa u mnie w E-28 525i M30 skoro impulsatora na żadnym z kabli wysokiego napięcia nie mam? poza tym zapłon nie może pojawić sie nigdzie indziej niż tam gdzie pozwala na to konstrukcja aparat-palec. więc jeśli na podstawie impulsu z tego czujnika cpu ustala w którym z wtryskiwaczy ma sie otworzyć zawór to co to ustala u mnie, u kolegi w E-30 M40 któremu osobiście zwinąłem przewód z impulsatorem i umocowałem pod maską? nie uważam że nie masz racji, jednak jak już coś tu roztrząsamy to chciałbym by to zostało wyjaśnione dla wszystkich, w tym także i dla mnie. pozdrawiam |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2005-04-14 09:21:36 Mój poprzedni wywód na temat zapłonu był błędny.
Przepraszam za zamieszanie. W silnikach BMW sterowanych komputerem (Motronic), zapłon jest sterowany w pełni elektronicznie, jak również kąt wyprzedzenia zapłonu jest regulowany elektronicznie w zależności od prędkości obrotowej oraz obciążenia. Punktem referencyjnym dla ustalenia przebiegów czasowych zapłonu jest czujnik położenia wału korbowego. Dla silnika 6-cylindrowego zapłon jest ustalany co 120 st. względem punktu referencyjnego z odpowiednią korektą. Dla ustalenia przebiegu czasowego zapłonu nie jest istotna identyfikacja cylindrów. O skierowaniu iskry do odpowiedniego cylindra decyduje dystrybutor (np. w M20, M30). Zupełnie inaczej wygląda sytuacja ze sterowaniem wtryskiem. Wtryskiwacze są sterowane wyłącznie elektronicznie, dlatego też dla komputera jest niezbędna informacja, który wtryskiwacz ma być otwarty. Z czujnika położenia wału korbowego komputer może odczytać jedynie informację, że np. szósty cylinder jest w górnym położeniu, natomiast nie jest w stanie stwierdzić czy jest to cykl sprężania czy wydechu. Taką informację można dostarczyć jedynie z dystrybutora zapłonu lub położenia wałka rozrządu. W silnikach bez mechanicznego dystrybutora jest dostępna jedynie możliwość pobrania tej informacji z położenia wałka rozrządu. W silnikach z mechanicznym dystrybutorem BMW stosowało czujniki na jednym z kabli zapłonowych - widocznie tak było prościej i taniej. A teraz odpowiedź na pytanie, czy czujnik na kablu zapłonowym, czyli identyfikator cylindra jest potrzebny. W silnikach M20 i M30 wtryskiwacze są sterowane grupami: 1,3,5 i 2,4,6. Oznacza to, że dla każdego cylindra wtryskiwacz jest otwierany trzykrotnie przed otwarciem zaworów ssących. Informacja z czujnika identyfikującego cylinder jest potrzebna do określenia faz otwarcia wtryskiwaczy względem faz pracy cylindrów. W przypadku braku sygnału z identyfikatora cylindra konstruktorzy mogli uniemożliwić uruchomienie silnika, jednak tak nie zrobili, gdyż silnik może nadal pracować. Jedyną różnicą w takiej sytuacji jest możliwość przestawienia faz otwierania wtryskiwaczy, tzn. zamiast otwarcia 1,3,5 otwierają się 2,4,6. Wygląda na to że różnica w pracy silnika jest mało odczuwalna dla kierowcy. Aby dokładnie sprawdzić jaka jest różnica, należałoby zmierzyć silnik na hamowni oraz wykonać analizę spalin z założonym czujnikiem i bez czujnika. Pozdrawiam |
wojmar BMW E32 730, wcześni ... Częstochowa | 2005-04-14 20:51:04 bardzo dziękuję za tak szczegółwe informacje.
teraz gwoli ścisłości: - przewody można kupić pojedyńczo w ASO po ok 30 zł za sztukę - przewodzik z czujnikiem kosztuje ok 350 zł. Ale można też kupić przewody firmy PowerTec za ok 130 zł. Zakładamy pięć przewodów, a szósty zostawiamy z czujnikiem. Zestawienie takie przetestowałem na E34 525 12V z gazem - chodziło bez problemów przez rok czasu. Obecnie w tej samej konfiguracji założyłem do E32 i mam nadzieję, że też będzie dobrze Pozdrawiam
|