Odcięcie zapłonu MKV 1.8 Benzyna

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich forumowiczow!
Po niedawnym zakupie Essiego dokonuje w nim paru zmian.

Na pierwszy ogien poszla wymiana zegarkow (w tym miejscu wielkie podziekowania dla autorow instrukcji postepowania w tym temacie).

Teraz chcialbym troche mocniej sie zabezpieczyc i w zwiazku z tym planuje wlasnoreczne zrobienie odciecia zaplonu (np. z wykorzystaniem jakiegos ukrytego przelaczniczka). Czy moglby ktos bardziej doswiadczony udzielic paru rad w tym temacie?
Obiecuje pomyslna (oby) akcje udokumentowac za pomoca fotografii i umiescic w poradach klubowych.

pozdrawiam
pascak

no to jak umiescisz to w poradach to na pewno bedzie to skuteczne

Przeciez chodzi o idee
Kazdy wie, ze jest przelacznik, tylko nikt nie wie gdzie...
Chodzi o to, aby podac informacje, co i jak trzeba odlaczyc i z czym polaczyc.
Generalnie potrzebny bylby schemat rozbioru stacyjki (rowniez opis kabelkow), a pozniej to juz kazdy sobie sam poradzi.

jesli chodzi o stacyjke to Ci z pamieci napisze.
masz tam 4 przewody

1. + caly czas
2. + w pierszej pozycji (np do radia po kluczyku)
3. zaplon
4. rozruch

A taki pstryczek jak chcesz sobie zrobic to....hmmm moze pompe paliwa odetniesz? auto bedzie krecic a nie odpali. no chyba ze masz LPG i opcje odpalania z lpg.

Podepnij sie pod wiazke zasilania Pompy Paliwa . . . wsadz przelacznik na odcinanie zasilania . . . poweidzialbym ci gdzie ida te kabelki ale . . to chyba rzeczywiscie nie ebdzie mialo sensu, bo wtedy moge nastepnego dnia swojego essika nie ujrzec pod blokiem

Najlepszy motyw ja miałem w dieslu. Jeden kabelek idący do pompy paliwa przerwałem włącznikiem który ukryłem teraz wam powiem nad pedałem sprzęgła od tyłu dolnej półki na desce rozdzielczej Zrobiłem to tak dla zabawy.

Proponuję kupić na allegro tzw. antypady za 30 zł kosteczka, którą sie podłacza wg. schematu i raz ze nikt nie ukradnie auta a dwa zapobiega to ukranieciu samochodu np ze skrzyżowania.

Dziekuje za cenne informacje! Sprobuje podlaczyc sie pod zasilanie pompy paliwa.
Rozumiem, ze wszystko rozbija sie na dobrym ukryciu odpowiedniego przelacznika
Oby nasze essiki staly caly czas tam gdzie maja i zlodzieje sie ich nie imali!
pozdrawiam